Index Vakbarát Hírportál

A Puskás Aréna főorvosa C. Ronaldónak is megálljt parancsolt

2021. június 27., vasárnap 19:02

Szelid Zsolt kardiológus és sportorvostan szakorvos volt az Európa-bajnokság ideje alatt az a szakember, aki a Puskás Arénában lejátszott mérkőzések alatt a teljes egészségügyi ellátásért felelt. Többek között tagja az UEFA orvosi bizottságának is, és ő volt az, aki a portugálok szupersztárját, Cristiano Ronaldót nem engedte tovább a mieink elleni találkozó előtt, csak miután tüzetesen megvizsgálta a nyakában lógó belépőt.

A sportegészségügy feladata, hogy a háttérben dolgozva teremtsen biztonságot a játékosok számára. Ez alól nincs kivétel. Amikor mondjuk egy Cristiano Ronaldónak elege van a sok adminisztrációból és kikerüli a sort a beléptetésnél, akkor nyilvánvaló, hogy utána kell szaladnom, és meg kell bizonyosodnom róla, hogy a friss covid-teszteredménye valóban negatív. Az említett esetben konkrétan ez történt: az UEFA hivatalos tesztelőlaborja, a Synlab által végzett, a játékos nyakában lógó eredményt csekkoltam, arra ugyanis adatvédelmi szempontok miatt csak a beléptetésnél van lehetőségem

 mesélte a mandiner.hu-nak. Szelid Christian Eriksen esetéről is kifejtette a véleményét, aki sajnálatos módon a Dánia–Finnország mérkőzésen összeesett, és újra kellett éleszteni. Szerinte a törvények miatt Olaszországban nem folytathatja a karrierjét, de Hollandiában még lehet rá sansz.

Sajnos a rendszeres vizsgálatok ellenére sem szűrhetők ki száz százalékban ezek az esetek. Az UEFA-nak nagyon szigorú szabályai vannak a stadionokban lévő egészségügyi ellátásra. Sok múlt a játékostársakon is: a dán csapattárs dicséretes módon azonnal megkezdte az újraélesztést, a focisták azonnal sorfalat álltak, hogy ne lássák a nézők, mi történt. Szervezett módon látták el a feladatot, amire egyébként minden focista be van tanítva. A mentők pedig rögtön ott termettek, defibrillátorral, gyógyszerekkel elkezdték az újraélesztést, aminek köszönhetően perceken belül visszahozták Eriksent.

Elmondása szerint Budapesten az Európa-bajnokság alatt egy sportoló lett koronavírusos, őt rögvest izolálták és hazaküldték, majd újra letesztelték a csapattársait. Voltak, akik a torna előtt kapták el a járványt, de őket az UEFA három hónapra védettnek nyilvánította, miután meggyógyultak. 

Rovatok