Index Vakbarát Hírportál

Itt az Eb meglepetése: a csehek kiejtették a hollandokat!

2021. június 27., vasárnap 19:54

A labdarúgó Európa-bajnokság utolsó budapesti mérkőzésén a nyolcaddöntőben Hollandia Csehországgal csapott össze a Puskás Aránában. A gól nélküli első félidőt követően a második játékrész elején Matthijs de Ligt kiállítása miatt emberhátrányba került Frank de Boer együttese, amelyet Csehország könyörtelenül kihasznált és nagy meglepetésre 2–0-s győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe, ahol majd Dániával találkozik.

A hollandok mindhárom csoportmeccsüket megnyerve végeztek a C-jelű négyes élén, Ausztriát, Ukrajnát és Észak-Macedóniát megelőzve. A csehek a skótok ellen 2–0-ra győztek a nyitányon, majd 1–1-es döntetlent játszottak a vb-ezüstérmes horvátokkal, és bár az angoloktól 1–0-ra kikaptak, a négy pont bőven elég volt, hogy a D-csoport harmadik helyéről az egyenes kieséses szakaszba jussanak.

Mindkét oldalon volt egy-egy fontos hiányzó, Luuk de Jong sérülés miatt nem állhatott Frank de Boer rendelkezésére, Jan Boril pedig Anglia ellen megkapta második sárga lapját a tornán, így a cseh védelem egyik oszlopos tagja eltiltás miatt volt kénytelen kihagyni a nyolcaddöntőt.

Amelyet bátran kezdtek a csapatok, már az első percektől nagy volt az iram, igaz, távoli lövéseken és pontatlan beadásokon kívül nagy helyzetet az első 10 percben nem jegyezhettünk fel. Az első negyedóra végére aztán Hollandia kezdte átvenni az irányítását, főként a cseh térfélen zajlott a játék, ám Jaroslav Silhavy alakulatának védelme állta a rohamokat.

A 14. percben Georginio Wijnaldum indítása tűnt hosszúnak Denzel Dumfries felé, a kapujából rendkívül rossz ütemben kilépő Tomas Vaclík mellett viszont elpöckölte a labdát a hollandok szárnyvédője, a visszaérő Tomas Kalas azonban óriási mentéssel becsúszva szögletre tisztázott.

Az első cseh lehetőségre a félidő feléig kellett várni, a 22. percben Petr Sevcík jobb oldali beadását Tomas Soucek csúsztatta meg az ötösön, nem sokkal ment mellé a próbálkozás.

Ezután az Eb-n már háromgólos Patrik Shick vállalkozott lövésre 18 méterről, ám Maarten Stekelenburg könnyedén fogta a meccs első kaput eltaláló kísérletét.

Az Oranje ez idő tájt főként szögletekből próbált veszélyeztetni – sikertelenül, a csehek rendre könnyedén tisztáztak a sarokrúgások után. A 38. percben aztán a mérkőzés addigi legnagyobb ziccere maradt ki: 

Lukas Masopust ugratta ki a leshatáron a 16-oson belül Antonin Barákot, akinek lövésébe önfeláldozóan vetődött bele Matthijs de Ligt az ötös sarkán, szögletre blokkolva a hatalmas helyzetet.

A félidő utolsó lehetősége a hollandoké volt, a kétperces ráadásban Memphis Depay bolondította meg a védőket, majd Patrick van Aanholthoz passzolt, aki élesen ellőtte a labdát a cseh kapu előtt, így gól néküli döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrész ápolással indult, Dumfries osztott ki egy könyököst Pavel Kaderábeknek, akit az orvosi stábnak kellett ellátni, de szerencsére tudta folytatni a meccset, a PSV Eindhoven játékosa sárga lapot kapott. Az 52. percben Donyell Malen pedig egy nagyszerű indítást Depaytól, a csatár egy az egyben vezethette Vaclíkra a labdát, ám túl sokáig várt, a cseh kapus pedig lelopta a labdát a lábáról.

Egy perccel később aztán óriási bajba kerültek a hollandok:

Shick léphetett volna ki ziccerben, a meccsen addig nagyszerűen futballozó De Ligt pedig esés közben kézzel ütötte el a labdát a cseh csatár elől.

Szergej Karaszjov először sárgát adott a Juventus védőjének, videózás után azonban a fülére szóltak, megnézte az esetet a pálya szélén, majd kiállította a 21 éves hátvédet.

Emberelőnyben természetesen fokozódott a cseh nyomás, a 64. percben egy szépen kigurigázott akció végén Barák lőhetett, Dumfries azonban a kapu torkából vágta ki a gólba tartó labdát.

A 68. percben aztán góllá érett az óriási fölény: 

Kalas fejelt vissza nagyon okosan egy beadást a hosszún érkező Tomas Holes elé, aki közelről a védők gyűrűjében a kapuba bólintott, 0–1!

Bár a folytatásban Hollandia próbálta felpörgetni a játékát, 10 emberrel nem tudott igazán komoly helyzetet kialakítani. A 80. percben aztán a csehek eldöntötték a lényegi kérdéseket: 

az elmélázó  Wijnaldum mellett Holes szerzett labdát, majd centerezett a bal szélről, Shick pedig higgadtan a kapu jobb alsó sarkába passzolt, 0–2!

A hajrában magabiztosan tartotta előnyét a cseh csapat, a hollandoknak a becsületgól sem jött össze, így az Eb eddigi legnagyobb meglepetését okozva Csehország jutott a legjobb nyolc közé, ahol majd Dániával száll harcba az elődöntőért.

A találkozóról készült élő tudósításunk ide kattintva olvasható.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Hollandia–Csehország 0–2 (00) (Budapest)
Gólszerzők: Holes (68.), Shick (80.)
Kiállítva: De Ligt (55.)

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok