Index Vakbarát Hírportál

Foden: Az angol válogatott van olyan jó, mint bárki más

2021. június 28., hétfő 13:34

Phil Fodent, az angol labdarúgó-válogatott 21 éves középpályását a Németország elleni, keddi Európa-bajnoki nyolcaddöntős ütközet előtt nem a két csapat múltja foglalkoztatja, sokkal inkább a saját történelmüket írná.

A Manchester City fiatal kiválósága a londoni mérkőzés kapcsán reményét fejezte ki, hogy támadójátékukkal sok kellemetlenséget okoznak majd az ellenfélnek.

Vagyunk olyan jók, mint bárki más. Nyilvánvaló, hogy nem akkor születtem, amikor ez a rivalizálás kezdődött, de mi már egy másik, új csapat vagyunk, és a saját történelmüket akarjuk írni. Nem gondolhatunk túl sokat arra, hogy mi történt a múltban, csak erre a meccsre koncentrálunk

– mondta Phil Foden.

A két válogatott eddig 32 alkalommal mérkőzött meg egymással, hat döntetlen mellett mindkettő 13-szor nyert. Többször világversenyen, emlékezetes összecsapáson ütköztek meg, például az 1966-os világbajnokság döntőjében, amelyet a házigazda angolok hosszabbítás után 4–2-re nyertek meg a nyugatnémetek ellen. A németek legutóbbi hét meccsükön veretlenek az angolokkal szemben a Wembleyben, két döntetlen mellett ötször győztek. Legutóbb 1975 márciusában, barátságos meccsen maradtak alul.

Az 1996-os, angliai Eb elődöntőjében – szintén a Wembley Stadionban – a németek tizenegyespárbajban bizonyultak jobbnak, a 12 játékos közül egyedül Gareth Southgate hibázott. Az angolok jelenlegi szövetségi kapitánya kiemelte: az elmúlt három-négy évben szerinte sikerült ledobniuk azokat a mázsás súlyokat, amelyeket a múlt terheként vitt magával a válogatott.

Látjuk, hogy történelmet írhatunk, a játékosok pedig élvezik ezt a kihívást, és nem tartanak tőle

– mondta. Hozzátette: kellően vakmerőnek tartja csapatát, hogy lehetőségként tekintsen a Németország elleni mérkőzésre.

Az angol szurkolók ismét futball-lázban

Az angolok csoportkörös találkozóikat is Londonban játszották, és kapott gól nélkül jutottak tovább: a horvátokat és a cseheket is 1–0-ra győzték le – mindkétszer Raheem Sterling volt eredményes –, míg a kettő között gól nélküli döntetlent játszottak a skótokkal. A szintén társrendező németek eközben Münchenben 1–0-ra kikaptak a franciáktól, 2–2-es döntetlent játszottak a magyarokkal és 4–2-re legyőzték a portugálokat.

Joachim Löw, a németek kontinenstorna után távozó szövetségi kapitánya kiemelte: mostantól kezdve már „minden vagy semmi” a tét az Eb-n.

Eddig hullámzóan teljesítettünk, de tudjuk, hogy erősek is lehetünk, ha sikerül néhány dolgot kivinnünk a pályára. Amennyiben viszont nem, akkor nehéz dolgunk lesz

– mondta. Kifejtette: Anglia ellen teljesen más típusú mérkőzésre számít, mert a csoportmeccsekkel ellentétben ezúttal riválisuk lesz a házigazda, nem pedig ők, amit ki kell használniuk.

Angliának házigazdaként kezdeményeznie, támadnia kell. Sokkal nyitottabb meccs lesz, mint a Magyarország elleni, de mindenképpen résen kell lennünk

– nyilatkozta.

A németek támadója, Thomas Müller szerint mindkét válogatott kellően magabiztos ahhoz, hogy kijelentse: tovább akar jutni.

A közelmúltban nem sikerült eléggé megvédenünk a kapunkat, és ezúttal is csak akkor lehetünk sikeresek, ha csapatként működünk.

A párharc továbbjutója a svéd vagy az ukrán válogatottal találkozik a negyeddöntőben, szombaton, Rómában.

Várható kezdőcsapatok:

Anglia: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Phillips - Foden, Mount, Sterling - Kane

Németország: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens - Havertz, Müller, Gnabry

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

  • 24861
    Franciaország
  • 11235
    Németország
  • 11019
    Olaszország
  • 10453
    más
  • 9170
    Belgium
  • 7729
    Anglia
  • 2945
    Spanyolország

(MTI)

(Borítókép: The FA/The FA via Getty Images)

Rovatok