Index Vakbarát Hírportál

Bombameglepetés: Svájc kiejtette a világbajnokot

2021. június 28., hétfő 23:51

Hétfőn este az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a világbajnok Franciaország Svájccal találkozott Bukarestben. A franciák hiába vezettek már 3–1-re is a 75. percben, óriási hajrával a svájciak 3–3-ra és hosszabbításra mentették a találkozót. Ott már nem esett több gól, a tizenegyespárbajban pedig csak Kylian Mbappé hibázott, így hatalmas meglepetésre kiesett a világbajnok.

A svájciak hangzatos nyilatkozatokat tettek a meccset megelőzően, mondván: nem ijednek meg esélyesebb ellenfelüktől, és ugyanazt a támadófocit játsszák majd, amit szurkolóik megszokhattak tőlük.

Az első percekben a szavakat tettek követték, valóban nem állt vissza Vladimir Petkovic alakulata, kifejezetten élvezetes volt az első negyedóra, amelynek végén óriási meglepetésre Svájc megszerezte a vezetést: 

Steven Zuber ment el szépen a bal oldalon, majd középre ívelt, Haris Seferovic pedig határozottabb volt Clément Lenglet-nél, és a jobb alsó sarokba bólintott.

Didier Deschamps csapata próbálta fokozni a nyomást, ám a lelkes svájciak a vezetés után még inkább elhitték, hogy lehet keresnivalójuk a találkozón, és szervezett védelmünk is jól állta az egyébként sem acélos francia rohamokat.

A 26. percben Kylian Mbappé lőtt a sorfalba egy szabadrúgást nagyjából 23 méterre a kaputól, a labda hozzá pattant vissza, amit aztán kapásból jócskán mellé bombázott. A félidő második felére átvették az irányítást a franciák, főleg Antoine Griezmann megoldásaiban volt veszély, igazán komoly helyzetet azonban sem ő, sem más nem tudott kialakítani, így 45 perc után hátrányban volt a világbajnok.

Hogy a francia szövetségi kapitány mennyire nem volt elégedett a látottakkal, azt a szünetben eszközölt cseréje is jelezte: 

Lenglet helyett ugyanis Kingsley Coman érkezett, Deschamps tehát védő helyett támadót küldött a pályára.

Az első nagy lehetőség mégis a svájciak előtt adódott, Breel Embolo tört be a 16-oson belülre a jobb oldalon, majd centerezett laposan, Raphael Varane azonban óriásit mentett a kapu torkában. Az 54. percben aztán óriási esélyt kaptak a svájciak az előny megduplázására: Benjamin Pavard akasztotta Zubert éppen a 16-os bal oldalának vonalán, a játékvezető pedig bár először nem ítélt büntetőt, a VAR jelzésére megnézte az esetet, és megadta a 11-est. 

Amelyet azonban Ricardo Rodriguez kihagyott, illetve Hugo Lloris védte bravúrral a jobb alsóba tartó próbálkozást.

Ez volt a fordulópont, az 57. percben ugyanis Karim Benzema kapott labdát Mbappétól, amit zseniális mozdulattal tett maga elé, így egyből ziccerbe is került, és a kapuba passzolt.

Két perccel később pedig már a franciáknál volt az előny: 

egy szép támadás végén Griezmann lövése még elakadt Yann Sommerben, a felpattanó labda viszont éppen a hosszún érkező Benzema elé hullott, aki 30 centiméterről az üres kapuba fejelt.

A 75. percben aztán Paul Pogba varázsolt, egy állítás után 23 méterről kilőtte a bal felső sarkot, ezzel úgy tűnt, lezárva a lényegi kérdéseket.

Svájc azonban máshogy gondolta: 

a csereként beálló Kevin Mbabu mesterien tekert a jobb oldalról középre, ahol Seferovic ismét megelőzött mindenkit, és a 81. percben visszahozta a reményeket.

Négy perccel később pedig a szintén a kispadról beszálló Mario Gavranovich is a kapuba talált – csakhogy a Dinamo Zagreb támadója – ha egy hajszállal is, de – előrébb állt, mint a védők, így les miatt nem adták meg a találatot.

Ami azonban késik, nem múlik: 

a 90. percben Granit Xhaka hatalmas passzt adott Gavranovichnak, aki egy higgadt csellel lefektette Presnel Kimpembét, majd kilőtte a jobb alsó sarkot!

A slusszpoén aztán a hosszabbítás utolsó pillanatában jöhetett volna, Coman vett mellre egy átadást, majd fél fordulásból 10 méterről telibe lőtte a felső lécet. Maradt tehát a 3–3, jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Amelyben az első lehetőség a svájciaké volt, egy szöglet után Admir Mehmedi pörgetett a rövid oldalon, éppen Lloris ölébe. Nem kellett sokat várni a válaszra sem, Coman megpattanó beadása Pavardhoz került, aki jobbal kapura emelt, Sommer azonban hatalmas bravúrral kipiszkálta a léc alól a próbálkozást.

A folytatásban mindkét oldalon a biztonságé volt a főszerep, újabb komoly lehetőség nem alakult ki a szünetig. A ráadás második felében Mbappé dönthette volna el a találkozót – kétszer is –, ám először szemben a kapuval, majd az ötös sarkáról lőtt mellé. A 119. percben még Olivier Giroud fejesét is megfogta a Mönchengladbach kapusa, így jöhettek a 11-esek.

Az első párban Gavranovich és Pogba sem hibázott, ahogyan a másodikban Schar és Giroud sem. Akanji is magabiztosan passzolt a jobb alsó sarokba, majd Marcus Thuram is higgadt maradt. A negyedik körben Vargas lövésébe bár Lloris beleért, védeni nem tudott, ahogyan Sommernek sem volt esélye Kimpebe 11-esénél. 

Mehmedi belőtte az ötödik svájci büntetőt, Mbappé pedig ahogyan a meccsen minden helyzetét, úgy a sorsdöntő lövést is elhibázta, így óriási meglepetésre Svájc búcsúztatta a világbajnokot, és a negyeddöntőben Spanyolországgal találkozik majd.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Franciaország–Svájc 3–3 (01, 3–3, 3–3) – tizenegyesekkel: 4–5 (Bukarest)
Gólszerzők: Benzema (57., 59.), Pogba (75.) ill. Seferovic (15., 85.), Gavranovich (90.)

(Borítókép: Franck Fife / AFP)

Rovatok