Index Vakbarát Hírportál

Elvérzett a világranglista-vezető, elődöntős Olaszország

2021. július 2., péntek 23:10

A labdarúgó Európa-bajnokság pénteki második negyeddöntőjén a sokak által előrehozott döntőnek is nevezett Olaszország–Belgium mérkőzést rendezték Münchenben. Az első félidőben két szépségdíjas góllal jutott előnybe Roberto Mancini csapata, azonban gyorsan érkezett a válasz egy Lukaku-büntetővel. A második félidőben rohamoztak a belgák az egyenlítésért, de több gól nem esett a mérkőzésen, a belgák számára egy újabb kudarccal fejeződik be az Európa-bajnokság.

Az olasz válogatott a hibátlanul megvívott csoportkört követően hosszabbításban tudott csak túljutni Ausztrián. Belgium úgyszintén háromból három mérkőzést nyert a csoportjában, hogy aztán a nyolcaddöntőben a címvédő portugálokat búcsúztassák. Sikerével a Romelu Lukaku és Kevin De Bruyne vezette belga válogatott a kontinenstorna egyik legnagyobb favoritjává lépett elő.

Hiányzókat tekintve Roberto Mancini csapatának egy alapemberét sem kellett nélkülöznie, belga oldalon viszont a Real Madrid támadója, Eden Hazard sérülés miatt nem állt válogatottja rendelkezésére, helyén Jeremy Doku kezdett.

A mérkőzést Belgium kezdte aktívabban, egyből a második percben már egy veszélyes indítással iramodott meg Romelu Lukaku, de Gianluigi Donnarumma kapus még épphogy el tudta csípni a labdát az Inter támadója elől. 

A 13. percben Lorenzo Insigne tekert középre veszélyesen egy labdát, a játékszer szinte mindenkin megcsúszott és végül Leonardo Bonucciról pattant a hálóba, azonban videobíró segítségével megállapította Slavko Vincic játékvezető, hogy az olaszok rutinos védője leshelyzetben szerzett gólt, így érvénytelenítette a találatot.

Tíz perccel később Kevin De Bruyne kezdett szólózni a pálya közepén, 20 méterre a kaputól először passzolni próbált, azonban nem talált társat, így erőből rálőtte a labdát a célterületre, de Gianluigi Donnarumma bravúrral védte a próbálkozást. Az olasz kapusé volt a mérkőzés első bravúrja. 

A 31. percben már góllá érett az olasz nyomás, a belgák tizenhatosuk előterében eladták a labdát, Marco Verratti megszerezte a játékszert és Nicoló Barellának passzolt, aki egy sikeres csel után tökéletesen kilőtte a hosszú sarkot (0–1).

Felpörögtek a vezető olasz gól után az események, percekkel később Federico Chiesa és Ciro Immobile is ziccert rontott, nem tudta gyorsan két gólra növelni előnyét Roberto Mancini csapata. 

Azonban ez pár perccel később már összejött az olaszoknak. Insigne indult meg a bal szélen, egyre jobban közelített a kapuhoz, de a belga védők nem támadták meg, így 20 méterről eleresztett egy zseniális jobblábas csavarást, Courtois hiába úszott a levegőben, nem tudta kitornázni a lövést. A NAPOLI TÁMADÓJA Szépségdíjas góllal juttatta csapatát kétgólos előnyhöz (0–2).

A félidő vége előtt egy perccel Giovanni Di Lorenzo szabálytalankodott Doku ellen éppen a tizenhatos vonalán, Vincic játékvezető ítélete alapján a belépő tizenegyest ért Belgium javára.

A büntetőt Romelu Lukaku értékesítette, az immár négy gólnál járó támadó a kapu bal oldalába bombázott (1–2).

A félidőben így egy gólra felzárkózott Belgium, 2–1-es olasz vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.

A fordulást követően megcsappant a helyzetek száma, egyik csapat sem akart idő előtt komolyabb kockázatot vállalni. A 60. percben De Bruyne ugrott ki a bal oldalon és egyből passzolta be a labdát az érkező Lukaku irányába, azonban most a belgák gólvágója ziccerben hibázott és csak az olasz kapufát találta el. 

Nyolc perccel később Insigne a góljával megegyező pozícióból csavart újra kapuba, de ezúttal lövését Courtois védeni tudta. Az olasz válogatott sok kockázatot nem vállalt a második félidő első részében, igyekezet egygólos előnyét őrizni. 

Tizenöt perccel a vége előtt egyre sürgősebb lett az egyenlítés Belgiumnak, de nagy helyzetet nem sikerült kialakítaniuk, Lukaku tizenhatos előteréből eleresztett próbálkozása is az olaszok blokkjában halt el. Az utolsó tíz percre fordulva Leonardo Spinazzola bal combja nagyon csúnyán meghúzódott futás közben, az olaszok balhátvédje borzasztó fájdalmak között, hordágyon hagyta el a játékteret. 

A 83. percben Doku szlalomozott végig az olasz térfélen és cselezett befelé, azonban mikor eljutott lövőhelyzetig és kapura tüzelt, bombája csúnyán a célterület felé szállt. Nagy lehetőséget puskázott el a belgák fiatal szélsője. 

A játékvezető öt perc hosszabbítást, jelzett, amely első percében egyből egy ígéretes De Bruyne-szabadrúgás érkezett a kapu előterébe, de Donnarumma ellen szabálytalanságot követett el Alex Witsel, így a veszély elhárult. 

A hosszabbításban több esély már nem kínálkozott a belgák előtt az egyenlítésre, így Roberto Martínez csapata újabb kudarccal búcsúzik az idei kontinenstornától. Olaszország hatalmas győzelmet aratott a világranglista első Belgium ellen, az elődöntőben Spanyolországgal találkozik a döntőbe jutásért.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ, München
BELGIUM–OLASZORSZÁG 1–2
Gólszerzők: Lukaku (45+2. – tizenegyesből), illetve Barella (31.), Insigne (44.)

(Borítókép:  Christof Stache / Pool / Getty Images)

Rovatok