Index Vakbarát Hírportál

Drámai tizenegyespárbaj után elődöntős Spanyolország

2021. július 2., péntek 20:59 | aznap frissítve

A labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntőjében Svájc Spanyolországgal találkozott Szentpéterváron. Ugyan több, mint negyven percig emberelőnyben játszottak a spanyolok, de így is 1–1-es döntetlennel zárult a 120 perc játékidő. A büntetőpárbajban aztán megremegtek a svájci lábak, így Spanyolország utazhat Londonba.

A svájci válogatott az Eb meglepetéscsapatává nőtte ki magát miután kiejtette a világbajnok Franciaországot, míg a spanyol csapat a kontinenstorna eddigi legjobb meccsén győzte le Horvátországot és jutott negyeddöntőbe.

A svájci válogatottnál egyetlen nagyobb hiányzó volt, a csapatkapitány Granit Xhaka összeszedett sárga lapjainak köszönhetően nem állhatott csapata rendelkezésére. Az eltiltott középpályás helyén a Mönchengladbach játékosa, Denis Zakaria lépett pályára. Luis Enrique csapatának nem kellett nélkülöznie kulcsjátékost, a horvát meccshez képest két helyen változtatott a szövetségi kapitány, a védelembe Pau Torres és Jordi Alba került be Eric García és Jose Gaya helyére. 

A két válogatott legutóbb a Nemzetek Ligája csoportkörében találkozott, akkor a madridi mérkőzésen 1–0-ra győzött Luis Enrique csapata, míg a svájci visszavágón 1–1-s döntetlennel végeztek a felek. 

Az első lehetőség a mérkőzés hetedik percében érkezett, mikor szöglethez jutott a spanyol válogatott:

A kapu előterébe érkező labda mindenki feje felett elszállt, azonban Jordi Alba 18 méterről visszabombázta a játékszert a kapu előterébe, Zakaria szerencsétlenül belekapott abba, így védhetetlenül csapódott Yann Sommer kapujába a vezető spanyol találat (0–1).

A 18. percben Nico Elvedi közvetlenül a tizenhatos előtt szabálytalankodott Alvaro Moratával szemben, de a megítélt szabadrúgást Koke bőven a kapu felé bombázta. A svájci válogatott az első húsz perc alatt vérszegény, ötlettelen játékot mutatott, továbbá egyik támadójukat, Breel Embolót is lecserélni kényszerültek sérülés miatt, helyét Ruben Vargas vette át.

Tíz perccel az első félidő vége előtt Xherdan Shaqiri ívelte be a svájci szögletet amit Manuel Akanji igyekezett kapura fejelni, de próbálkozása veszélytelen volt a spanyol kapura. Sokat elmond a svájciak támadásairól, hogy ez a halovány fejes volt a legveszélyesebb lehetőségük a félidő végéhez közeledve. 

A spanyolok sem parádéztak ellenfelük kapuja előtt, a vezető gól óta inkább fizikális, taktikaibb mérkőzés alakult ki, nagyobb helyzet nélkül teltek a félidő utolsó percei. Az első játékrész 1–0-s spanyol előnnyel zárult.

A fordulást követően egyből magasabb fokozatra kapcsolt a spanyol válogatott, Morata passzát követően a frissen becserélt Dani Olmo lőtt kapura, de Sommer ebben a helyzetben higgadtan hárította a próbálkozást. 

Az 55. percben egy svájci szögletet követően Zakaria fejelt kapura és mindössze centikkel tévesztette el a célterületet, Unai Simón kapus csak szemmel tudta követni a labdát, amennyiben kapura megy a fejes, tehetetlen lett volna. Erre a helyzetre kifejezetten igaz „a jó kapus szemmel véd” mondás.

Kezdett életre találni a svájciak támadósora is, azonban a spanyol védelem jól zárt, Vladimir Petkovic csapata hátrányban fordult az utolsó fél órára.

A 63. percben Vargas ugratta ki Steven Zubert a tizenhatoson belül, aki estében rendkívül veszélyesen tudta kapu irányába rúgni a labdát, de Unai Simón eddigi legnagyobb bravúrját bemutatva hárított, hatalmas svájci lehetőség maradt ki.

Öt perccel később Aymeric Laporte és Pau Torres egymást zavarva szerencsétlenül értek a labdába a tizenhatoson belül, így a játékszer Remo Freuler elé pattant aki senkitől nem zavartatva passzolhatott Shaqiri elé, akinek csak a kapuba kellett gurítania az egyenlítést jelentő gólt. Szerencsés találattal, de kiegyenlített Svájc. (1–1)

Az utolsó negyedórára kanyarodva futószalagon érkeztek a spanyol helyzetek, de Dani Olmo és Pau Torres is hibázott a kapu közvetlen közelében. A 77. percben az imént még gólpasszt jegyző Freuler pozitívből egy pillanat alatt negatív hős lett, brutális belépője után Michael Oliver játékvezető azonnali piros lappal küldte le a pályáról zuhanyozni. Emberhátrányba került Svájc.

A rendes játékidő végéhez közeledve nem tudta kihasználni emberelőnyét a spanyol válogatott, veszélyesebb helyzetek nélkül teltek a percek, a pályán nem mutatkozott meg, hogy emberhátrányban játszik Petkovic csapata. A négyperces ráadásban sem született gól, így egyből az első Eb-negyeddöntőn hosszabbítás következett.

A 92. percben ordító spanyol helyzet maradt ki, Jordi Alba beadására a csereként beálló Gerard Moreno érkezett tökéletes ütemben, de a befejezésről ez már nem mondható el, közvetlen közelről kapu mellé bombázta a meccs ziccerét. 

5 perccel a hosszabbítás első félidejének vége előtt érkezett két komoly spanyol helyzet, először Marcos Llorente lőtte a labdát Akanji blokkjába, aztán Moreno találta magát újra ziccerben, de Sommer ezúttal is bravúrral hárította a próbálkozást. Egészen elképesztő, hogy az emberelőnyben futballozó hispánok mennyi lehetőséget hagytak ki. A svájciak kapusa emberfeletti teljesítményt nyújtott. 

A térfélcsere után a 109. percben Jordi Alba újra baloldalról adta be a labdát, amire Llorente érkezett és tüzelt kapásból kapura, de az utolsó utáni pillanatban Ricardo Rodríguez odaért és blokkolta a gólba tartó lövést. 

A hosszabbítás utolsó percében Pedri hagyta el a pályát, a 17 éves középpályás lett az Európa-bajnokságok történelmének legfiatalabb játékosa aki negyeddöntő mérkőzésen pályára lépett.

A ráadásban sem született döntés. Spanyolország több mint negyven percet emberelőnyben futballozott, azonban a továbbjutást jelentő gólt nem sikerült megszerezniük, tizenegyesek döntöttek az elődöntő-tagságról. 

A büntetőpárbajban Sergio Busquets hibázott elsőként, a Barcelona középpályás a kapufára rúgta a labdát, aztán a második körben Fabian Schär is kihagyta a büntetőjét. A harmadik körben mindkét rúgó hibázott, Rodri és Akanji sem tudott betalálni. Ruben Vargas a negyedik párban kibombázta a stadionból büntetőjét, így Mikel Oyarzabal sikeres tizenegyese spanyol továbbjutást eredményezett. 

Luis Enrique csapata a továbbjutásra büszke lehet, a mutatott játékra és teljesítményre már közel sem. Az elődöntőben az Olaszország–Belgium negyeddöntő győztese vár a spanyolokra. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ, Szentpétervár
SVÁJC–SPANYOLORSZÁG 1–1, tizenegyesekkel: 1–3
Gólszerzők: Zakaria öngól (8.), Shaqiri (68.) 

(Borítókép:  Kirill Kudryavstev / Pool / Getty Images)

Rovatok