Index Vakbarát Hírportál

Nem fogytak a jegyek az Eb-elődöntőre, levitték az árakat

2021. július 6., kedd 16:50

Nagyrészt elégedettek lehetnek az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA), mivel a szerdai Anglia–Dánia-elődöntőre és a vasárnapi döntőre is elfogytak a jegyek, ami azt jelenti, hogy nagyjából hatvanezer szurkoló nézheti meg a helyszínen a két találkozót. Ez persze érthető, elvégre az Európa-bajnokság hátralevő három mérkőzését Londonban, a Wembley-ben rendezik, az angolok pedig nagyon bíznak benne, hogy a válogatott bejut a fináléba.

Ezzel szemben a szurkolók visszafogottan vásárolták a belépőket a keddi Olaszország–Spanyolország-mérkőzésre, amelyek nagy részét 595 euróért – körülbelül 210 ezer forintért – árulják, írja a TheAthletic.com.

A jegyárakat egyébként még jóval a kontinenstorna kezdete előtt megszabták, és helyszíntől függően változó, hogy mennyit kértek egy-egy belépőért – Londonban és Münchenben például drágábbak voltak, mint Budapesten vagy Bukarestben –, ahogy az Eb előrehaladtával is drágultak a jegyek.

Az elődöntőkre egyébként négy árkategória van: az 595 eurós az 1. kategória, a 2. kategóriába tartozó jegyek 345 euróba (122 ezer forintba), a harmadikba tartozók 195 euróba (69 ezer forintba) kerülnek, valamint van egy negyedik csoport, amely a Fans First nevet viseli, és főként a mérkőzésen részt vevő válogatottak szövetségei osztják ki 85 euróért (harmincezer forintért) a szurkolóknak.

Ezzel nem is lenne gond, csakhogy a koronavírus-járvány miatt érvényes korlátozások nem teszik lehetővé, hogy a szurkolók Olaszországból és Spanyolországból minden gond nélkül beutazzanak Angliába, ezért a keddi elődöntőre a vártnál jóval kevesebb belépő fogyott. Az UEFA ezért úgy határozott, hogy átkategorizálja az ülőhelyeket.

Sokan visszaváltották a jegyüket, mert nem tudnak elutazni a mérkőzésre, ezért az UEFA úgy döntött, hogy alacsonyabb áron teszi elérhetővé a jegyeket, hogy minél több szurkoló legyen a stadionban

– közölte a szövetség.

Mivel Olaszország és Spanyolország is az Egyesült Királyság borostyánlistáján szerepel, az érkező drukkereknek öt napot karanténban kellene tölteniük, ami megmagyarázza, hogy mondtak le sokan arról, hogy ott legyen az elődöntőn.

Tömeg előtt mindig jobb játszani, mint kis létszámú szurkolótábor előtt. Ez a futball lényege. Ugyanakkor igazságtalannak tartom, hogy a stadion nem olasz és spanyol drukkerekkel lesz tele

– mondta a 21 órakor kezdődő találkozó előtt Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya.

Bár sokáig úgy tűnt, a keddi mérkőzésen rengeteg lesz az üres hely, az UEFA reagálásának köszönhetően reggelre eladták a tervezett nagyjából hatvanezer belépőt, vagyis Mancininek csak amiatt fájhat a feje, hogy nem olasz és spanyol szurkolók lepik el az egyébként kilencvenezer néző befogadására alkalmas Wembley-t.

EURÓPA-BAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ

21.00: Olaszország–Spanyolország (Wembley)

szerda 21.00: Anglia–Dánia (Wembley)

DÖNTŐ

vasárnap 21.00: az elődöntő győztesei (Wembley)

(Borítókép: Az angliai szurkolók az UEFA Euro 2020 bajnokság nyolcaddöntőjének mérkőzésén ünnepelnek Anglia és Németország között a Wembley Stadionban 2021. június 29-én, az Egyesült Királyságban. Fotó: Marc Atkins / Getty Images)

Rovatok