Index Vakbarát Hírportál

Drámai csatában az olaszok jutottak elsőként az Eb-döntőbe

2021. július 6., kedd 23:46

A labdarúgó Európa-bajnokság kedd esti első elődöntőjében Olaszország Spanyolországgal csapott össze a Wembleyben. A gól nélküli első félidőt követően Federico Chiesa szerzett vezetést az olaszoknak, a hajrában viszont Álvaro Morata egyenlített, jöhetett a hosszabbítás. Amelyben nem esett több találat, így tizenegyespárbaj döntött a továbbjutásról, amelyet 4–2-re Roberto Mancini csapata nyert, így Itália készülhet a fináléra.

Luis Enrique, a spanyolok szövetségi kapitánya meglepő módon nem nevezett befejező csatárt a kezdőcsapatba, Morata ugyanis kimaradt, helyette a szélső Mikel Oyarzabal került be, de ott volt a pályán a kezdősípszótól Dani Olmo is.

Mancini kényszerűségből változtatott a belgák elleni győztes csapaton, a negyeddöntőn súlyos sérülést szenvedett Leonardo Spinazzola helyén Emerson Palmieri kezdett a védelem bal oldalán.

A meccset némi meglepetésre a spanyolok kezdték jobban, éppen Oyarzabal előtt adódhatott volna hatalmas ziccer a 11. percben, ám a Real Sociedad szélsője hiába volt üresen a 16-oson belül, nem tudta átvenni Pedri centerezését, Emerson pedig tisztázott.

A 20. percben az olaszok is kihagytak egy ordító lehetőséget: 

Emerson ment el a bal oldalon, Unai Simón borzalmasan mozdult ki a kapujából, a Chelsea játékosa Ciro Immobiléhez passzolt, aki lövés helyett Nicoló Barrellát játszotta meg, ő pedig az üres kapu helyett az előtte álló védőt találta telibe.

A 27. percben Dani Olmo került helyzetbe, aki 11 méterről tüzelt, Gianluigi Donnarumma azonban leért a jobb alsóba tartó lövésre. A játékrész utolsó lehetőségét Mancini alakulata jegyezte, megint Emerson volt a főszereplő, aki beadás helyett éles szögből a rövid felső sarkot vette célba, amellyel meglepte a spanyolok kapusát, ám a kapufáról kifelé pattant a labda.

A második félidőt Sergio Busquets távoli próbálkozása nyitotta, amely nem sokkal ment fölé, válaszként Chiesa tekerésénél kellett észnél lennie Simonnak, de a Bilbao kapusa hárított. 

A 60. percben azonban már ő is tehetetlen volt: 

Immobile elől Aymeric Laporte becsúszó szerelése után a labda éppen a támadást követő Chiesa elé pattant, aki egy igazítás után 12 méterről védhetetlenül tekert a hosszú sarokba.

Szinte azonnal egyenlíthetett volna Luis Enrique csapata, Koke emelte be remekül a védelem mögé a labdát, Oyarzabal oda fejelhette volna 6 méterről, ahová akarja, de el sem találta... Helyzetre helyzet volt a válasz ebben az időszakban, az Immobile helyett pályára lépő Domenico Berardi kapott nagyszerű indítást Chiesától, ám az ötös jobb sarkáról Unai Simont lőtte telibe.

A 80. percben megint ő próbálkozott szemben a kapuval a 16-os vonaláról, ezt is könnyedén védte azonban a spanyol kapus. Mint utólag kiderült, kulcsfontosságú hárítás volt, az ellentámadásból ugyanis a becserélt Morata egyenlített: 

Olmóval kényszerítőzte ki a komplett olasz védelmet, majd higgadtan a kapuba passzolt.

Bár a hajrában akadtak még lehetőségek mindkét oldalon, az eredmény nem változott, így jöhetett a 2 x 15 perces hosszabbítás.

Amelynek 98. percében a spanyolok jártak közel a vezető találat megszerzéséhez:

Olmo lőtt be élesen egy szabadrúgást a bal oldalról, Donnarumma oldalra tenyerelte, a kipattanót Morata próbálta a hálóba lőni, de több olasz védőn, majd végül Busquetsen megpattanva hagyta el a játékteret.

 A hátralévő percekben is az olasz térfélen folyt a játék, főleg Olmo volt tarthatatlan, ám az utolsó negyedórának is döntetlennel vágott neki a két alakulat.

A 110. percben Berardi ugyan estében szépen lőtt a kapuba, ám méteres lesen kapta az indítást Verrattitól, így azonnal emelkedett az asszisztens zászlója. Egyéb említésre való esemény már nem történt, így jöhetett a 11-es párbaj.

Locatelli révén az olaszok kezdték az orosz rulettet, akinek lövését azonnal védte Simon, Olmo azonban az égbe bombázott. Belotti értékesítette az elsőt 11-est, ám Gerard Moreno sem hibázott. Bonucci csatárokat megszégyenítő higgadtsággal lőtt a bal alsóba, de Thiago sem idegeskedte el a saját lövését. A negyedik kör Bernardeschi magabiztos 11-esével indult, a spanyolok egyenlítő gólját szerző Morata gyenge próbálkozását azonban Donnarumma hárította. 

Jorginho kezében, pontosabban lábában volt a továbbjutás sorsa, a Chelsea középpályása pedig nem hibázott, döntőbe lőtte Olaszországot.

Szerdán 21.00 órától a másik elődöntőben Anglia Dániával találkozik majd.

EURÓPA-BAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ

OLASZORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–1 (0–0) tizenegyesekkel: 4–2

London, Wembley, 57 811 néző. Vezette: Brych (német)

OLASZORSZÁG: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Tolói, 73.) – Barella (Locatelli, 85.), Jorginho, Verratti (Pessina, 73.) – Chiesa (Bernardeschi, 107.), Immobile (Berardi, 61.), Insigne (Belotti, 85.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

SPANYOLORSZÁG: Simón – Azpilicueta (M. Llorente, 85.), E. García (P. Torres, 109.), Laporte, Alba – Koke, Busquets (Thiago Alcántara, 106.), Pedri (Koke, 70.) – Ferran Torres (Morata, 61.), Oyarzabal (G. Moreno, 70.), Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique

Gólszerző: Chiesa (60.), ill. Morata (80.)

(Borítókép: Matt Dunham / AFP)

Rovatok