Index Vakbarát Hírportál

Anglia először jutott Eb-döntőbe

2021. július 7., szerda 23:38

A labdarúgó-Európa-bajnokság szerdai elődöntőjében Anglia Dániával csapott össze a Wembley-ben. Nagy meglepetésre az első félidő közepén a dánok szereztek vezetést, egy öngóllal azonban még a szünet előtt egyenlítettek az angolok. A rendes játékidő döntetlennel zárult, a hosszabbításban viszont Harry Kane megszerezte Anglia győztes találatát, így vasárnap Olaszországgal csap össze a fináléban.

Gareth Southgate egy helyen változtatott a kezdőcsapatán az ukránok ellen 4–0-ra megnyert meccshez képest: hiába játszott jól Jadon Sancho a negyeddöntőben, Bukayo Saka felépült, és visszakerült a jobb szélre.

A túloldalon Kasper Hjulmand a Győztes csapaton ne változtass! elvet követte, ugyanazt a tizenegyet küldte csatába az elődöntőben is, amelyik a csehek ellen 2–1-es győzelmet aratott.

Anglia az első perctől magához ragadta a kezdeményezést, ám felelőtlenül nem támadhatott ki, a dán kontrák miatt hátul is oda kellett figyelnie. Az első lehetőség a 12. percben Raheem Sterling előtt adódott, aki Harry Kane passza után lőhetett a 16-os bal oldaláról, ám középre tartó próbálkozása nem okozott gondot Kasper Schmeichelnek.

Nem sokkal később jött a dán válasz is, Kasper Dolberg tüzelt messziről, de Jordan Pickford könnyedén hárított. A 25. percben az Eb egyik nagy felfedezettje, Mikkel Damsgaard szerzett majdnem vezetést Dániának, ám 16 méterről a bal felső sarok mellé tekert.

A 30. percben viszont a Sampdoria szélsője sokkolta az angol válogatottat, valamint a közel 60 ezres Wembley közönségét: 

középről, 23 méterről végezhetett el szabadrúgást, és bár erő volt a lövésben, nem ment sarokra, Pickford azonban későn indult el, így nem tudott védeni.

Szinte azonnal egyenlíthetett volna Anglia, Kane hozta kihagyhatatlan helyzetbe Sterlinget, a házi gólkirály azonban 6 méterről Schmeichelbe rúgta az ordító ziccert. 

A 39. percben aztán némi dán segítséggel mégis örülhettek a hazaiak: 

Kane ezúttal Sakát ugratta ki a jobb szélen, aki a hosszún érkező Sterlinghez centerezett, a menteni igyekvő Simon Kjaerről azonban saját kapujába pattant a labda.

Ez volt egyébként az Eb 11. öngólja, ami abszolút rekord. A folytatásban már egyik kapu előtt sem alakult ki helyzet, így 1–1-es állásnál mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrész ápolással indult, Harry Maguire csapott oda egy párharcnál a dán csapatkapitánynak, de Kjaer az orvosi segítség után folytatta a mérkőzést. Ezután Dánia percei következtek, Pickfordnak kellett nagyot védenie Damsgaard távoli kísérleténél – igaz, utólag les miatt szabadrúgást kaptak az angolok kifelé. Majd Martin Braithwaite remek beadásánál mozdult ki jól a kapujából az Everton kapusa, és a mezőnybe öklözte a labdát.

A túloldalon is jött egy hatalmas bravúr, az 56. percben egy újabb, oldalról beívelt szabadrúgást ezúttal Maguire remekül fejelte a jobb sarok felé, Schmeichel azonban ujjheggyel kitolta a gólvonalról a próbálkozást.

25 perccel a vége előtt mindkét szövetségi kapitány frissített a csapatán, a dánoknál Daniel Wass, Yussuf Poulsen és Christian Norgaard érkezett, hazai oldalon Jack Grealish állt be.

A 73. percben megint Schmeichelre volt szüksége Hjulmand alakulatának, aki Mason Mount beadásszerű lövését tenyerelte ki a léc alól. Meddő mezőnyfölényben játszottak az angolok, ám komoly helyzetekben ez nem mutatkozott meg, Southgate pedig meglepő módon nem cserélt többet a hajrában.

A 95. percben még a sokadik oldalsó szabadrúgás és Maguire fejese után jött a szokásos Schmeichel-védés, ez volt az utolsó említésre méltó jelenet a rendes játékidőben. 

Így a keddi olasz–spanyol elődöntő után ezen a találkozón is jöhetett a 2×15 perces hosszabbítás.

Amelyben, a 94. percben, Kane villant, Kyle Walker ugratta ki a Tottenham csatárát, aki kiszorított helyzetből a hosszú sarkot vette célba, Schmeichel azonban leért a lövésre. A 98. percben Grealish löketét is kitornázta a léc alól, ekkor már nyomasztó volt az angolok fölénye, a dánok a saját térfelüket sem tudták átlépni.

A 104. percben aztán óriási esélyt kaptak az angolok: Sterling szlalomozott végig a jobb oldalon a védők között, majd a 16-oson belül Joakim Maehle és Mathias Jensen között elesett, Danny Makkelie pedig a büntetőpontra mutatott. 

A VAR jóváhagyta a döntést, Kane állt a labda mögé, majd borzalmasan végezte el a 11-est, Schmeichelről azonban éppen elé pattant a labda, a csatár pedig 5 méterről az üres kapuba passzolt.

Az utolsó negyedórában végső erőtartalékait is megpróbálta előhúzni Dánia, a hazaiak pedig kissé érthetetlen módon ahelyett, hogy megpróbálták volna bevinni a kegyelemdöfést, az időhúzást és a védekezést helyezték előtérbe.

A dánok problémáit tovább tetézte, hogy Jensen megsérült, több cseréje pedig nem maradt Hjulmandnak, így az utolsó 10 percet emberhátrányban voltak kénytelenek lejátszani. Ennek ellenére a 114. percben Braithwaite lőtt távolról, Pickfordnak kellett nagyot nyújtózkodnia.

Az utolsó percekben eldugta a labdát Anglia, bár Sterling a 120. percben még kihagyott egy ziccert, ennek ellenére az eredmény nem változott: 

története során először jutottak Eb-döntőbe az angolok, ahol vasárnap Olaszországgal csapnak majd össze a trófeáért.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Anglia–Dánia 2–1 (1–1, 1–1), hosszabbítás után 
London, Wembley Stadion. Vezette: Makkelie (holland)
ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – K. Phillips, Rice (Henderson, 95.) – Saka (Grealish, 69.; Trippier 105), Mount (Foden, 95.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
DÁNIA: Schmeichel – A. Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard – Stryger Larsen (Wass, 67.), Höjbjerg, Delaney (Jensen 88.), Maehle – Damsgaard (Poulsen, 67.), Braithwaite – Dolberg (Norgaard, 67.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand.
Gólszerzők: Kjaer (öngól, 39.), Kane (104.), ill. Damsgaard (30.)

(Borítókép: Laurence Griffiths / AFP)

Rovatok