Index Vakbarát Hírportál

A mobil újságírásé a jövő?

2021. július 8., csütörtök 11:57

A labdarúgó Európa-bajnokság alatt újságírópalánták kóstolhattak bele a szakmába, és ismerkedhettek meg többek között a helyszíni tudósítás műfajával. A fiatalok életkorukból is fakadóan fogékonyabbak az új technikákra, az Eb alatt a mobil újságírással ismerkedtek. Olyannyira, hogy már lifehackeket is kitaláltka.

A Foci a Barátságért Nemzetközi Ifjúsági Sajtóközpont június 11-én, az Európa-bajnokság nyitányán kezdte meg tevékenységét, amelyben a kontinenstornának otthont adó országokból a Gazprom Foci a Barátságért Nemzetközi Ifjúsági Társadalmi Program fiatal újságírói vesznek részt.

A résztvevő fiatal újságírók lehetőséget kaptak, hogy ott legyenek a mérkőzések helyszínein, hogy világszerte beszámolhassanak az Európa-bajnokság meccseiről, történéseiről. A Foci a Barátságért program nagyköveteiként ezek a fiatalok újságírópalánták az Eb eseményeit a program kilenc értékével összhangban ismertetik meg. Ezek az egyetemes értékek: a barátság, az egyenlőség, az igazságosság, az egészség, a béke, a hűség, a győzelem, a hagyomány és a becsület.

A Gazprom Foci a Barátságért Nemzetközi Sajtóközpont programjának keretében Budapesten 12 sportújságíró-növendék kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a Puskás Arénában megrendezett négy Eb-mérkőzésen.

A kezdeményezés egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a gyerekek megismerjék a sport és a mobil újságírás aktuális trendjeit ‒ annak előnyeit, valamint a Foci a Barátságért program kilencértékű iskolájának kihívásait. Például hogyan lehet zsonglőrködni a tartalom gyors előállításának gyakran igényes egyensúlyával, miközben a futballjátékok féktelen légköre vesz körül. Ebből a célból a résztvevő tizenévesek elárultak néhány „lifehacket” ‒ tippek, amelyek szerintük segítségükre vannak a mérkőzések dokumentálásában.

Az Euro 2020 mérkőzések tudósítása során a Gazprom „Labdarúgás a Barátságért” Nemzetközi Sajtóközpont programban résztvevő fiatal újságíróink sokat tanultak. Megosztják velünk a mobil újságírás életét.

Könnyű például telefonról posztolni az Instagramra, mert ha elkészítette a képet és feltette a közösségi médiára, akkor csak annyit kell tennie, hogy az új bejegyzés fülre lép. Ha tovább szeretné szerkeszteni a képet különböző szűrőkkel és effektusokkal, megadhatja a helyet.

Könnyű telefonról posztolni, mert egy gombnyomásra van szükség, és a bejegyzés már megjelenik a közösségi oldalon. És onnan is jó posztolni, mert ha van egy fotó, akkor azonnal felteheti.

Manapság a fiatalok többsége már kapott egy modern mobiltelefont, amely nem csak telefonáláshoz használható. Sok szolgáltatást kínálnak, például SMS, képek küldése, felvétel (hangok, videók), internet-hozzáférés, stb. Csak internet kapcsolatra van szükség és egy közösségi médiafiókra, és megoszthatja tapasztalatait barátaival és ismerőseivel bárhol, bármikor. Ajánlott mindkét oldalról kiváló minőségű fényképeket töltsön fel, amelyeket szűrőkkel turbózhat meg. Ne írjon túl hosszú szövegeket a bejegyzéseihez. Egyrészt az emberek nem fognak sokáig olvasni, másrészt egy jó fotó többet mond ezer szónál. Facebook-bejegyzései kiemelhetők fizetett segédeszközökkel. Az Instagramon a hashtagek kulcsszerepet játszanak. Nem tanácsos a bejegyzéseit naponta többször vagy kétszer megosztani. Légy óvatos. Ne jelentkezzen be közösségi fiókjába valaki más eszközéről. Nem csak a telefonjaink legyenek okosak, hanem okosan is használjuk őket!

A telefon általában bárhol, bármikor veled van, így könnyedén lehet posztolni. Könnyedén szerkesztheti a képeket a telefonján, akár 1 perc alatt el is küldhet egy mentett képet.

Jegyzetek és apró részletek felírásához használja az iPhone-okhoz mellékelt jegyzeteket. A fényképezőgéppel fényképezhet, emlékeztetheti a történteket, és megmutathatja az embereknek, hogy mit látott.

Nagyon ajánlom a Notes eszköz használatát okostelefonon. Az egész meccs alatt a telefonomban a Notesot használtam a meccs főbb pontjainak rögzítésére. Fényképeztem is. Az általam készített jegyzeteket és fényképeket a cikkem megírásához használtam.

(Borítókép: újságíró-palánták a Puskás Arénában)

Rovatok