Index Vakbarát Hírportál

Megtört az 55 éves átok – és a spanyol csodaszéria is

2021. július 8., csütörtök 14:49

Szerda estére kialakult az Európa-bajnokság döntőjének párosítása, a spanyol válogatottat kiejtő olaszok a dánokat kiejtő angolokkal találkoznak a londoni fináléban. Az elődöntő legérdekesebb statisztikából válogattunk.

Megható ajándékkal kezdtek az angolok

A házigazda játékosainak aláírásával ellátott angol mezzel kedveskedtek Harry Kane-ék a dánoknak az elődöntő előtt a nyitányon összeeső, azóta szerencsére már jól lévő Christian Eriksen nevével ellátva.

Harry Kane presents Denmark captain Simon Kjaer with an England shirt with Eriksen's name on it, signed by all the England players.

Lovely gesture pic.twitter.com/gbfePi7NSY

— FootballFunnys (@FootballFunnnys) July 7, 2021

Saka korrekorder lett

Bukayo Saka 19 évesen és 305 naposan az angol válogatott történetének legfiatalabb játékosa lett, aki egy Eb- vagy vb-elődöntőben pályán kezdett.

Sterling megállíthatatlan volt

Raheem Sterling kilenc sikeres cselt mutatott be a dánok elleni elődöntő során, ezzel az Eb legjobb teljesítményével zárta a 120 percet. Más kérdés, hogy a befejezési hatékonysága már nem volt ilyen jó...

725 perc az új angol rekord

Jordan Pickford 725 perc után kapott ismét gólt az angol válogatottban, ezzel megdöntötte a nemzeti csúcsot, amelyet az 1966-os vb-n aranyérmes Gordon Banks (720) tartott eddig.

Schmeichel remeklése is kevés volt

Az elődöntő második mérkőzésén toronymagasan Kasper Schmeichel kapta a legjobb értékelést a whoscored.com-nál, jól bemutatva az angolok óriási fölényét. A dán kapus 9,06-os értékelést kapott, rajta kívül csak Sterling (8,34) és a minden pontrúgásnál veszélyes Harry Maguire (8,10) zárt nyolcas érdemjegy felett. A hét védést is bemutató Schmeichel megakadályozott xG-mutatója 2,9-es volt, ilyen kiemelkedő értéket még nem mértek az Eb-n 1980 óta.

#ENG 2-1 #DEN | Top 10 Performers#EURO2020 pic.twitter.com/SRWmaeE4cJ

— WhoScored.com (@WhoScored) July 7, 2021

Kane angol társrekorder lett

A vb-n hat találattal gólkirályi címet szerző Harry Kane már négynél jár az Eb-n, összességében pedig tíznél a nagy tornákon, ezzel beérte Gary Linekert a nemzeti örökranglista élén.

Höjbjerg megtett mindent

A dánok középpályása élő falként funkcionált az első félidőben, öt szerelést is bemutatott az első negyvenöt perc során, az egész angol válogatott négyig jutott.

Megszakadt a széria

Az angol és a dán válogatott korábbi hét, Wembleyben lejátszott meccse egyaránt 1–0-val ért véget, ötször a házigazda, kétszer a vendégek nyertek. Most 1–1-es rendes játékidő után 2–1-re győzött a vendéglátó.

55 éves átok tört meg

A „háromoroszlánosok” 1966 óta először kerültek be egy nagy torna fináléjába, akkor hazai környezetben az NSZK elleni vb-döntőben hosszabbításban 4:2-re nyertek Geoff Hursték. Egy 55 éves átok tehát már megtört, de egy még hátravan... Ez az 55 éves aszály a leghosszabb két döntő között egy európai együttesnél.

Először fordult elő ilyen a spanyolokkal

A spanyol válogatott eddig öt alkalommal játszott elődöntőt nagy tornán, és a 2010-es világbajnokságon, valamint az 1964-es, az 1984-es, a 2008-as és a 2012-es Európa-bajnokságon is fináléba jutott. Ez az első vesztes elődöntője a gárdának.

A 10. olasz döntő jöhet

A négyszeres világbajnok, kétszeres ezüstérmes együttes a negyedik Eb-döntőjére készülhet, ebből viszont még csak egyet nyert meg. Az olaszoknál csak a (nyugat)németek tudnak több finálét felmutatni nagy tornákon (14).

10 - Nur Deutschland (14) stand in mehr Endspielen bei Welt- und Europameisterschaften als Italien (10). Glückwunsch. #EURO2020 #ITAESP https://t.co/uYhbLLxM1d

— OptaFranz (@OptaFranz) July 6, 2021

Verratti a beszerző

Marco Verratti több labdát szerzett a támadóharmadban egymaga (8) mint hét komplett válogatott az Európa-bajnokságon.

Pedri berobbant

Luis Enrique szuperlatívuszokban beszélt a Barcelona fiatal középpályásáról, nem véletlenül, hiszen például az egész Európa-bajnokságon ő mutatta be eddig a legtöbb sikeres passzt a támadóharmadban (177). Egymaga annyi kulcspasszt adott (11), mint Bruno Fernandes és Cristiano Ronaldo összesen!

Bonucci remekelt

Az elődöntő első felvonásán lényegesen alacsonyabb értékeket osztott ki a whoscored.com, nyolcasig sem jutott senki, Leonardo Bonucci 7,71-es mutatója volt a legkiemelkedőbb.

#ITA 1-1 #ESP | Top 10 Performers

** Italy triumph on penalties to set up a #EURO2020 final against England or Denmark pic.twitter.com/VHpBYpyqPk

— WhoScored.com (@WhoScored) July 6, 2021

Hiába a spanyol gólrekord

A háromszoros Európa-bajnok spanyolok 13 találattal zárták a viadalt, ez nemzeti csúcs – de a fináléba jutáshoz ez is kevésnek bizonyult.

Kilenc percet voltak hátrányban a finalisták

Az angolok (2–0) és az olaszok (7–0) is kapott gól nélkül hozták le a csoportkört, előbbiek a németek elleni nyolcad- (2–0) és az ukránok elleni negyeddöntőt (4–0) is, és csak Mikkel Damsgaard szabadrúgásánál kellett Jordan Pickfordnak szomorkodnia (az eddigi gólkülönbség így 10–1). Erre kilenc perccel később érkezett Simon Kjaer öngólja válaszként, aztán Kane eldöntötte az elődöntőt (2–1).

Az olaszok a csoportkörös remeklés után a kieséses szakaszban már döcögősebben meneteltek, Ausztria ellen hosszabbításban, Belgium ellen rendes játékidőben nyertek 2–1-re, mindkétszer kétgólos előnyben szépített az ellenfél. Az elődöntőben ugyancsak a taljánok kerültek fórba, Álvaro Morata a 80. percben egyenlített, de tizenegyesekkel az olaszok nyertek, akik így még egy pillanatig sem voltak hátrányban – és 12–3-as gólkülönbséggel jutottak el a fináléig.

Tovább írja rekordját a legeredményesebb „gólszerző”

Kjaer szerencsétlen mozdulata már a 11. öngól volt az Európa-bajnokságon, ami már nyolccal több mint az eddigi rekorder 2016-os termés (3). A korábbi Eb-ken amúgy összesen kilenc öngól született.

Damsgaardé az első

A szabadrúgásgólok kevésbé mennek nagyot, az angolok elleni dán találat volt az első, amely közvetlenül a szabálytalanságot követő lövésből született.

Ki nyeri meg az Eb-döntőt?

  • 15089
    Olaszország
  • 4628
    Anglia

EURÓPA-BAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ

Anglia–Dánia 2 1 (1 1, 1–1), hosszabbítás után

London, Wembley Stadion.Vezette: Makkelie (holland)

ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – K. Phillips, Rice (Henderson, 95.) – Saka (Grealish, 69.; Trippier 105), Mount (Foden, 95.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

DÁNIA: Schmeichel – A. Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard – Stryger Larsen (Wass, 67.), Höjbjerg, Delaney (Jensen 88.), Maehle – Damsgaard (Poulsen, 67.), Braithwaite – Dolberg (Norgaard, 67.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand.

Gólszerzők: Kjaer (öngól, 39.), Kane (104.), ill. Damsgaard (30.)

KEDDEN JÁTSZOTTÁK

OLASZORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–1 (0–0) tizenegyesekkel: 4–2

London, Wembley, 57 811 néző. Vezette: Brych (német)

OLASZORSZÁG: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Tolói, 73.) – Barella (Locatelli, 85.), Jorginho, Verratti (Pessina, 73.) – Chiesa (Bernardeschi, 107.), Immobile (Berardi, 61.), Insigne (Belotti, 85.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

SPANYOLORSZÁG: Simón – Azpilicueta (M. Llorente, 85.), E. García (P. Torres, 109.), Laporte, Alba – Koke, Busquets (Thiago Alcántara, 106.), Pedri (Koke, 70.) – Ferran Torres (Morata, 61.), Oyarzabal (G. Moreno, 70.), Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique

Gólszerző: Chiesa (60.), ill. Morata (80.)

DÖNTŐ

vasárnap 21.00: Olaszország–Anglia (Wembley)

(Borítókép: Carl Recine - Pool/Getty Images)

Rovatok