Index Vakbarát Hírportál

15 éve borult el Zidane agya – olasz arany lett a vége

2021. július 9., péntek 09:08 | aznap frissítve

Aki látta a napra pontosan 15 évvel ezelőtti világbajnoki finálét, aligha felejti el az Olaszország–Franciaország-meccs legikonikusabb jelenetét, Zinédine Zidane „fejesét”.

A 2006-os világbajnokság a remek francia játékos hattyúdalának számított, a brazilok elleni negyeddöntős teljesítményét minden idők egyik legjobbjának tartották, a torna végén ő lett a németországi viadal legjobbjának megválasztott futballistája is.

Játékosként volt világ- és Európa-bajnok, BL-győztes, aranylabdás, háromszor az Év Futballistája a nemzetközi szövetségnél, az olaszok elleni finálé pedig, mint később kiderült, karrierje utolsó profi fellépése volt.

Ez pedig emlékezetesre sikeredett…

Már a 7. percben a középpontba került, amikor finom panenkás mozdulattal a lécre pörgetett egy büntetőt, ami a gólvonal mögé pattant, így vezetéshez juttatta a franciákat, de a 19. percben Andrea Pirlo szöglete után Marco Materazzi fejesével egyenlítettek az olaszok.

A két gólszerző az egész meccs során gyakran került szóváltásba, voltak elkésett belépők, veszekedések, a 110. percben pedig eljött a töréspont. Materazzi összeráncolt homlokkal nézett Zidane-ra az újabb találkozásukat követően, amire a francia odaszólt neki, hogy ha ennyire kell neki a meze, a meccs után odaadja neki. Az olasz sem volt rest:

A mezed helyett inkább a nővéred kellene

– vetette oda.

A többi pedig már történelem, Zidane agya elborult, mellbe fejelte az olasz védőt, amiért piros lapot kapott, a squadra azzurra pedig büntetőpárbajban negyedszer is a világ tetejére ért.

Zidane később a Real Madrid edzője lett, és többek között zsinórban háromszor vezette BL-győzelemre a királyi gárdát.

Az olasz válogatott a mostani Eb-n is döntőzik, vasárnap 21 órától a házigazda Angliával csap össze.

EURÓPA-BAJNOKSÁG

DÖNTŐ

vasárnap 21.00: Olaszország–Anglia (Wembley)

Ki nyeri meg az Eb-döntőt?

  • 15089
    Olaszország
  • 4628
    Anglia

(Borítókép: Simon Bruty / Anychance / Getty Images)

Rovatok