Index Vakbarát Hírportál

Szombaton éjjel egyedi focilabdák jelennek meg Budapesten!

2021. július 9., péntek 21:57

2021. július 10-én, szombaton este a labdarúgó Európa-bajnokságnak otthont adó 11 városban lehet majd találkozni azokkal az egyedi, festett focilabdákkal, amelyek a világ első NFT labdarúgó-trófeájának fizikai prototípusaként szolgáló művészi installáció darabjai.

 A Gazprom Nyrt., a labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos partnere, egy új és egyedülálló díjat alapított az Eb-re, amelyet a bajnokság legjobb góllövőjének ad majd át. Az NFT-trófea a futballtörténelem első digitális díja, amely ötvözi a fizikai érzékelést és a digitális technológiát.

A híres orosz kalligráfus, Pokrasz Lampasz művészi installációja a világ első NFT labdarúgó-trófeájának fizikai prototípusa. A művészeti installációt alkotó egyedi labdák július 10-én este, a 2020-as Európa-bajnokság döntőjének előestéjén jelennek majd meg a bajnokságnak otthont adó 11 városban. A különleges focilabdákra jövendőbeli tulajdonosaik Amszterdamban, Bakuban, Budapesten, Bukarestben, Glasgowban, Koppenhágában, Londonban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron és Sevillában lelhetnek rá, helyi látnivalók, népszerű kirándulóhelyek és sportlétesítmények környékén.

A 432 focilabdából álló művészi installáció az Európa-bajnokság szentpétervári szurkolói zónájában, a Gazprom Nyrt. standján volt látható és június 27-én bontották le. Minden egyes darabja a modern művészet egyedülálló alkotása, ugyanakkor ebben a formában, fizikai alkotásként már nem fogják újra létrehozni. Kizárólag NFT-token formájában lesz elérhető, amit a torna legjobb góllövője vehet majd át az egyik labdával együtt.

A projektünk a modern művészet több területét bemutatja. Kezdve a kézzel festett focilabdákból összeálló nyilvánosan megtekinthető művészi alkotással, amely végül a technológia felhasználásával digitális tokenné alakul át, amit a nézők a közösségi médiában párhuzamosan, beavatottként követhetnek. Most a projekt újra visszatér az utcára az egyedülálló labdák formájában. Tehát gyakorlatilag visszatérünk a kezdetekhez, amilyen formában az egész kezdődött. Az által, hogy a művészi installáció egy része szerencsés nézők tulajdona lehet, és önállóan dönthetnek arról, mit kezdnek vele, így maguk a nézők is a projekt szerves szereplőivé válnak, ami még jobban összeköti a digitális valóságot a projekt fizikai alapjával. Találkozzunk Budapesten, Szentpéterváron, Rómában, Londonban és a többi európai szervező városban!

– mondta Pokrasz Lampasz, a különleges díj alkotója.

Rovatok