Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet királynő is üzent az angol válogatottnak

2021. július 10., szombat 22:08

Nem túlzás állítani, hogy egész Nagy-Britanniát izgalomban tartja az Európa-bajnokság döntője, amelyet Anglia hazai pályán vív meg Olaszországgal. Még II. Erzsébet királynő is üzent Gareth Southgate-éknek!

Mint ismert, a „háromoroszlánosok” a csoportkörben Horvátországot és Csehországot is 1–0-ra legyőzték, a kettő között 0–0-ra végeztek Skóciával, így első helyen jutottak a legjobb 16 közé. A szintén londoni meccsen Németországot 2–0-ra verték meg, majd Rómában Ukrajna legjobbjai ellen 4–0-ra diadalmaskodtak.

A végjátékra az összeurópai verseny Londonba költözött, az angolok hosszabbításban 2–1-re Dániát is megverték, így 55 év után először jutottak be egy nagy tornán a fináléba. Akkor, 1966-ban a világbajnokságon ugyancsak otthon léphettek pályára, és hosszabbításban 4:2-re legyőzték az NSZK-t.

Erről emlékezett meg az akkor még csak 40 éves II. Erzsébet királynő is a levelében, amelyet a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatával (OBE) kitüntetett Gareth Southgate-nek címzett.

Ötvenöt évvel ezelőtt volt szerencsém átadni a világbajnoki trófeát Bobby Moore-nak, és láttam, mit jelentett a játékosoknak és az egész stábnak, hogy eljutottak egy nagy nemzetközi futballtorna fináléjába, és meg is nyerték azt.

A saját és a családom nevében is gratulálok, hogy bejutottak az Európa-bajnokság döntőjébe, valamint jókívánságaimat küldöm holnapra abban a reményben, hogy a történelem nemcsak az önök sikerét, hanem azt a szellemiséget, elkötelezettséget és büszkeséget is rögzíti majd, amellyel ezt kivívták.

A very, very special message for Gareth Southgate and the #ThreeLions.

Thank you for your support, Your Majesty. pic.twitter.com/YlWfEFb08I

— England (@England) July 10, 2021

Ki nyeri meg az Eb-döntőt?

  • 15089
    Olaszország
  • 4628
    Anglia

EURÓPA-BAJNOKSÁG

DÖNTŐ

vasárnap 21.00: Olaszország–Anglia (Wembley)

(Borítókép: II. Erzsébet átadja a világbajnoki trófeát Bobby Moore csapatkapitánynak az 1966-os döntőt követően – Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Rovatok