Index Vakbarát Hírportál

Olaszország 1968 után ismét Európa-bajnok

2021. július 11., vasárnap 23:58

Vasárnap este a londoni Wembley-ben Anglia Olaszországgal csapott össze a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében. A házigazda az Eb-finálék leggyorsabban szerzett góljával került előnybe a második percben, az olaszok viszont a második félidő közepén egy szöglet utáni kavarodásból egyenlítettek. A rendes játékidőben nem változott az eredmény, ahogyan a kétszer 15 perces hosszabbításban, így jöhettek a tizenegyesek. Az idegek harcát végül Olaszország bírta jobban.

Roberto Mancini nem változtatott a spanyolok elleni elődöntőt megnyerő csapatán, ugyanazt a kezdőt küldte pályára.

Gareth Southgate  egy helyen nyúlt bele az angol együttesbe, Bukayo Saka helyét Kirean Trippier foglalta el a jobb szélen, felállásnak pedig a németek ellen bevált biztonságos, 5-2-3-at választotta.

A hazai pályán futballozó Anglia álomszerűen kezdte a finálét, kis túlzással még mentek a himnuszok, máris megszerezte a vezetést: 

Harry Kane játszotta meg a jobb oldalon Trippiert, aki a hosszún üresen érkező Luke Shaw-hoz ívelt, az egyébként is remek tornát magáénak tudható MU-hátvéd pedig kapásból bombázott az olasz kapuba!

A találat az Eb-döntők történetének leggyorsabban szerzett gólja volt, 1 perc 57 másodperccel a kezdő sípszó után esett, Shaw pedig először talált be a válogatottban.

Az első olasz lehetőséget a 8. percben jegyezhettünk fel, ekkor Lorenzo Insigne 22 méterről elvégzett szabadrúgása ment nem sokkal fölé. A folytatásban inkább a mezőnyben folyt a játék, egyik kapu előtt sem alakult ki igazán nagy lehetőség. A 23. minutumban Mancini egyik legjobbja, Jorginho maradt lent a földön egy ártatlan szituációt követően, percekig ápolták a Chelsea játékosát, aki végül folytatni tudta a találkozót.

Az első félóra végén Insigne vállalkozott lövésre messziről – nem kellett volna, az erőtlen próbálkozás méterekkel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 36. percben viszont az addigi legnagyobb olasz helyzet maradt ki: 

Federico Chiesa rázta le magáról a védőket, majd lőtt 23-ról, a kővé dermedt Jordan Pickford csak szemmel követte, ahogyan a labda centikkel a bal kapufa mellett Elsuhant.

A félidő hajrája is az olaszoké volt, fölényben futballoztak és az angol térfélen folyt a játék, akik a négyperces hosszabbításban még egy nagy lehetőséget kialakítottak: egy jobb oldali beadás után Ciro Immobile lőtt kapásból, a remek helyen álló John Stonesról azonban lepattant a labda, így egygólos angol előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

Félidőben egyik szövetségi kapitány sem változtatott, ugyanazok a játékosok futottak ki a második játékrészre, akik az elsőben is a pályán voltak. Ezúttal is két percet kellett várni az első komolyabb eseményre, amely viszont ezúttal nem gól, hanem a meccs első sárga lapja volt a Kane-t hátulról buktató Nicoló Barellának.

Az 50. percben nagy lehetőséghez jutottak az olaszok, kecsegtető pozícióból, 18 méterről végezhettek el szabadrúgást szemben a kapuval, Insigne azonban csúnyán mellé/fölé tekert. Az 54. percben Mancini cserékre szánta el magát, Barella helyett Bryan Cristante, a finálén semmit nem mutató Immobile helyett pedig Domenico Berardi érkezett.

Nem előttük, hanem Insigne előtt adódott azonban a következő helyzet, aki Chiesa kiugratása után 6 méterről, éles szögből Pickfordot lőtte telibe. 

A 62. percben már maga Chiesa járt nagyon közel a gólhoz, szépen cselezett ki két embert a 16-oson belül, majd laposan a bal alsó sarkot vette célba, Pickford azonban nagy bravúrral leért a lövésre.

A túloldalon Ginaluigi Donnarummának is akadt dolga, Mason Mount szögletét John Stones fejelte közelről kapura, az olasz kapus azonban kitolta a léc alól a próbálkozást. A 66. percben aztán elnémult a Wembley közönsége, pontosabban a stadionban helyet foglaló hatezer olasz drukkertől zengett: 

egy olasz sarokrúgás után Marco Verratti csúsztatott kapura, Pickord reflexszel még a kapufára tolta a fejest, a kipattanóra viszont Leonardo Bonucci érkezett a leggyorsabban és közelről az üres kapuba passzolt.

A Juventus hátvédje egyébként történelmet írt a döntőn, immáron senki nem szerepelt nála több mérkőzésen az olasz válogatottban az Eb-k történetében (18), ezt pedig góllal tette még emlékezetesebbé. Ráadásul ő lett a finálék legidősebb gólszerzője, 34 évesen és 71 naposan.

Southgate azonnal reagált, lekapta Trippiert és Bukayo Sakát küldte be a helyére, nem sokkal később pedig Declan Rice-t Jordan Henderson váltotta. Mancininek is cserélnie kellett a hajrában, igaz kényszerből, az addig remekül játszó Chiesa kapott egy rúgást a jobb bokájára, könnyeivel küszködve hagyta el a játékteret, Federico Bernardeschi állt be helyette.

Björn Kuipers hat percet hosszabbított a meccs végén, amelyben a legérdekesebb történés egy sárga lap volt Giorgio Chiellininek, aki kis híján megfojtotta Sakát, amikor a mezénél fogva lerántotta.

Jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás, ahogyan az olaszokhoz Andrea Belotti Insigne helyett. A 100. percben Anglia közel járt ahhoz, hogy újra megszerezze a vezetést: 

egy kifejelt labdát Kalvin Phillips bombázott vissza kapásból, amely nem sokkal ment el a jobb kapufa mellett.

A 104. percben az olaszok is veszélyeztettek, Emerson bal oldali centerezését Pickford remekül kirobbanva a kapujából elütötte Bernardeschi elől, a kipattanót pedig Belotti csúnyán mellé lőtte. 

A hosszabbítás második fele egy távoli Bernardeschi-szabadrúgással indult, Pickfordról kipattant a labda, de utána összeszedte. A csapatok azonban már nem akartak kockáztatni, így gyakorlatilag említésre méltó esemény nélkül pörgött le az utolsó negyedóra. Amelynek végén Alessandro Florenzi, valamint Marcus Rashford és Jadon Sancho érkeztek, utóbbiak egyértelműen a tizenegyespárbajra.

Az orosz rulettet az olaszok kezdték, Berardi magabiztosan gurított a jobb sarokba, majd az angol csapatkapitány, Kane sem hibázott. Belotti viszont igen, pontosabban Pickford érezte jól az irányt, Maguire pedig széttörte a bal felső sarokban lévő kamerát, Southgate csapate két kör után előnybe került. Bonucci értékesítette a maga 11-esét, Rashford azonban a jobb oldali kapufát találta el. Olaszország negyedik rúgója Bernardeschi volt, aki az elmozduló Pickford helyére, középre passzolt, az angolok másik csereembere, Sancho pedig szintén kihagyta. Jorginho úgy sétálhatott oda a büntetőponthoz, ha belövi a büntetőt, az olaszok az Európa-bajnokok. A Chelsea játékosa azonban hibázott, Pickford és a kapufa együttesen hárított. Nem számított azonban, Donnarumma ugyanis Saka 11-esét is hárította: 

Olaszország ült fel Európa trónjára.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ

Olaszország–Anglia 1–1 (0–1), tizenegyesekkel: 3–2
London, Wembley Stadion, 67 173 néző. Vezette: B. Kuipers (holland)
OLASZORSZÁG: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi 118.) – Barella (Cristante 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli 96.) – Chiesa (Bernardeschi 86.), Immobile (Berardi 55.), Insigne (Bellotti 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.
ANGLIA: Pickford – Walker (Sancho 119.), Stones, Maguire – Trippier (Saka 68.), Rice (Henderson 74.; Rashford 119.), Mount (Grealish 99.), K. Phillips, Shaw – Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
Gólszerző: Shaw (2.), ill. Bonucci (67.)

(Borítókép: Claudio Villa / Getty Images Hungary)

Rovatok