Index Vakbarát Hírportál

Olaszország legendává vált, az angolok tudták előre

2021. július 12., hétfő 07:46

Olaszország nyerte meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot: Roberto Mancini együttese a részben budapesti rendezésű torna vasárnapi döntőjében 1–1 után tizenegyespárbajban győzte le Angliát a londoni Wembley Stadionban. Olaszország 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja. Az olasz válogatott immár 34 mérkőzés óta veretlen, folytatva ezzel története legjobb sorozatát. Lapszemlénk Itáliából és Angliából.

Olaszország ünnepel…

Az olasz La Gazzetta dello Sport a mérkőzés után a győztes szövetségi kapitányt, Roberto Mancinit méltatta, és szintén a 34 mérkőzés óta tartó veretlenséget emlegette. A lap szerint az Európa-bajnokság megnyerése mestermű, a válogatott újra megszerettette az emberekkel a focit. 

A tizenegyespárbaj után Roberto Mancini azt mondta: 

A fiaim elképesztőek voltak. Nincsenek szavaim rájuk, ez egy csodálatos csapat. Nehéz meccs volt, amit a korai angol gól még nehezebbé tett, de összességében uraltuk a mérkőzést. Küzdöttünk, majd domináltuk a találkozót. A csapatom sokat fejlődött, és hiszem, hogy tovább tudunk még javulni. A tizenegyeseknél egy kis szerencsére is szükség van, most nekünk volt több. Sajnálom Angliát, mert nekik is nagyszerű tornájuk volt. Nagyon boldogok vagyunk, és remélem, a szurkolók most ünnepelnek.

Mancini ebben sem tévedett. Donnarumma bravúrja után Olaszország hatalmas ünneplésbe kezdett. Először itt vannak a római képsorok a Gazzetta dello Sporttól: 


Milánóban is elképesztő ünneplés indult éjféltájban: 

A Gazzetta tudósításában kiemeli: a Wembley diadalestjén a főszereplők Roberto Mancini mellett a játékosok. Mindenekelőtt Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, akik együtt jelentek meg a kamerák előtt is.

Szent szar…! Ez a karrierem legjobb éjszakája 

– kiáltja Bonucci.

Megérdemeltük, a mi korunkban ez már egy csoda. Pedig május vége óta mondjuk, hogy van valami varázslatos a levegőben. Hihetetlen érzelem, élvezzük, mert gyönyörű. A gyorsan bekapott gól ellenére végig irányítottuk a játékot, aztán jött Gigio a büntetőkkel. Gigiből (Buffon – a szerk.) Gigióba mentünk át. Most csak ünnepelni akarunk, először együtt a csapattal, holnaptól egész Olaszországgal. Megérdemlik

– teszi hozzá Chiellini.

Bonucci azzal folytatta, hogy egy álom vált valóra az aranyéremmel. Mint mondta, a torna alatt lassan, apránként szerezték meg a győzelemhez szükséges magasbiztosságot, végül mindannyian legendává váltak.

Örülök, hogy leckét adtunk annak az 58 ezer embernek, hogy mit tudunk, akik kifütyültek minket a bemelegítéskor. De ne felejtse senki: Angliának nagyszerű válogatottja van

– mondta Bonucci, aki góljával visszahozta az esélyt az Azzurri számára. 

A népszerű milánói sportlap kiemeli: a győzelem kulcsa minden bizonnyal a két főszereplő az olasz kispadon. Gianluca Vialli és Roberto Mancini olyan álmot tudtak felépíteni, amelyért egységesen mindenki kész volt tenni. Valódi és mély barátságuk olyan erős kötelék volt, amely az első naptól kezdve pozitívan hatott a csapatra. Az elmaradt világbajnoki szerepléstől Európa csúcsáig kettejük közös munkája: tervszerű és nyerő gondolkodásuk, precíz tervezésük eredménye, ami győztes mentalitással párosul – írja a Gazzetta, majd Viallit idézi: 

Az élet 10 százalékát teszi ki annak, ami velünk történik, és 90 százalékát annak, ahogyan mi foglalkozunk vele.

A Repubblica arról ír legfrissebb számában, hogy Olaszország Európa tetején van, és a várakozásokkal szemben a futball jön Rómába. A lap egyik vezető publicistája, Paolo Condo szerint három évvel ezelőtt senki sem hitt az olasz futballistákban, Mancini terveit akkor sokan őrültségnek gondolták. Mára minden megváltozott. A szerző szerint beigazolódott, hogy az az olasz futballnak az a stratégiája, hogy külföldre exportálja játékosait, nem vált be, nem hozott diadalmenetet. Ezt az utat kell folytatni – írja Condo, így kell felkészülni a világbajnokságra. 

A torinói Tuttosport szerint a valóság édesebb, mint az álmok. 120 perc és lélegzetelállító tizenegyesek után Olaszország másodszor Európa-bajnok. 2018 sötétsége, az Itália nélküli világbajnokság is már távoli emlék: a válogatott a Wembley-ben, a labdarúgás templomában veri Angliát. Hatezer olasz szurkoló öröme mellett eltörpül az 58 ezres tömeg bánata. 

…Anglia sír

Az angol sajtó érthető módon búskomor hangulatban számolt be a döntőről, a BBC a tizenegyesekkel érkező haláltusa elvesztéséről írt. Az újabb nagy trófeára még tovább kell várni, az 1966-os világbajnoki cím volt a legutóbbi. 

Az elmúlt 50 év legfontosabb napja volt ez az angol futball történelmének, ez érződött a Wembley minden szegletében. Az angol szurkolók nagyot sóhajtottak, amikor Björn Kuipers játékvezető lefújta a rendes játékidőt. Látták már ezt a filmet, tudták, általában mi a vége. Igazuk lett. A várakozás folytatódik a 2022-es katari világbajnokságig 

– írta Phil McNulty, a BBC futballszakírója.

Könnyekkel ért véget az Európa-bajnokság, Southgate harcosai szíveket összetörő tizenegyespárbajban buktak el újra – olvasható a Daily Mail címlapján. Olyan közel volt – kesereg a The Guardian, hozzátéve: az angol válogatott ismét egymásra talált a szurkolótáborral, de az álom ezúttal is az maradt.

Fáj… de büszkék vagyunk rátok! – így a Daily Express, amelyhez hasonlóan a büszkeséget hangsúlyozta a Metro is. 

(Borítókép: Olasz újságok címlapjai 2021. július 12-én.)

Rovatok