Index Vakbarát Hírportál

Készülhetünk Lionel Messi hetedik Aranylabdájára?

2021. július 13., kedd 14:30

Lionel Messi 34 évesen végre megtapasztalhatta, milyen az argentin felnőtt labdarúgó-válogatottal tornát nyerni, ezt követően pedig rögvest felerősödtek azok a hangok, hogy érik a hetedik Aranylabdája.

Mint ismert, az albiceleste a nagy rivális brazil válogatott otthonában nyert 1–0-ra a Copa América fináléjában, ezzel 1993 óta először nyert nagy tornát. 

Lionel Messinek így értelemszerűen ez volt az első sikere a nemzeti együttessel (az utánpótláscsapatokkal U20-as vb-t és olimpiát nyert már), három elbukott Copa América-, és egy elveszített vb-döntő után tört meg a jég. 

Az argentin támadó alaposan kivette a részét a sikerből, hiszen négy találatával társgólkirály lett, illetve őt választották meg a torna legjobb játékosának – köszönhetően öt gólpasszának is.

A Barcelonával eddig 35 trófeát nyerő futballista klubidénye nem sikerült fényesen, a katalán gárda csak egy Király-kupát nyert, ez mondjuk nem feltétlenül csupán Messi hibája, aki 47 tétmeccsen 38 gólig és 14 gólpasszig jutott, tehát egyénileg nem volt rossz szezonja.

Kinek lehet még esélye a hat Aranylabdájával rekorder argentinnal szemben?

Az év végi díjátadón általában azok szoktak előtérbe kerülni, akik csapatukkal és/vagy válogatottjukkal nagy sikert értek el, és kiemelkedően teljesítettek.

A jelenleg szerződés nélkül álló Messinek most ezen logika mentén kerestünk lehetséges riválisokat.

Jorginho (olasz, Chelsea)

Ami legjobban adja magát, hogy a friss Európa-bajnok olasz válogatottból keressünk valakit. Remek volt a Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci vezette védelem, a tizenegyespárbaj hősét, Gianluigi Donnarummát a torna legértékesebb játékosának választották meg, mégis a rendre kötélidegzetű Jorginho innen a kiszemelt. Drámai módon pont a finálé büntetőpárbajában hibázott, de az olaszoknak ez is belefért, a spanyolok elleni meccset pedig ő döntötte el.

Ami a brazíliai születésű középpályás mellett szólhat, hogy az idény legfontosabb két trófeáját, az Európa-bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is megnyerte, a Chelsea-ben nyolc találatot jegyzett az évadban.

Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)

Sokak szerint a legnagyobb vesztese annak, hogy 2020-ban nem osztották ki az Aranylabdát, ezzel pedig nehéz vitatkozni, hiszen a hazai tripla (bajnokság, kupa, szuperkupa) mellett a nemzetközi is (Bajnokok Ligája, európai Szuperkupa, klubvilágbajnokság) összejött a Bayernnel, miközben a bajnokságban (31 meccs/34 gól), a kupában (5/6) és az európai porondon (10/15) is több gólt szerzett, mint ahány meccset játszott.

A lassan 33 éves támadó kedvét nem szegte az eset, az új idényben a sérülés miatt csak 29 bajnokin tudott pályára lépni, de ezen is összejött az új Bundesliga-rekordot jelentő 41 találat, amivel Gerd Müller 49 éves csúcsát döntötte meg, és nem rajta múlt, hogy a lengyelek már a csoportkörben kiestek, hiszen háromszor is betalált az Eb-n.

Raheem Sterling (angol, Manchester City)

A legnagyobb nyertes lehetett volna, helyette az egyik legszerencsétlenebb figura lett. A Manchester Cityvel agyonnyerték a világ legerősebb bajnokságát, a Premier League-et, behúzták a Ligakupát, döntőig meneteltek a Bajnokok Ligájában, és az elődöntőig jutottak az FA-kupában.

A klubidényt 14 góllal és 12 gólpasszal záró szélső az Európa-bajnokság egyik legkevésbé levédkezhető játékosának bizonyult, sorra cselezte ki az ellenfelek védőit, három gólt is szerzett és kulcsfontosságú büntetőt harcolt ki a dánok elleni elődöntő ráadásában. A döntő viszont itt sem jött össze, Anglia tizenegyesekkel alulmaradt, ezzel pedig Sterling esélyei minimálisra csökkentek. A kieséses szakaszban négyszer eredményes Harry Kane idénybeli 33 gólja és 17 gólpassza is remek mutatónak számít, de a Tottenham eredménytelensége miatt alapból hendikeppel indul.

N'Golo Kanté (francia, Chelsea)

Talán egy játékos sem volt fontosabb a BL-győztes idényében a „háromtüdejű” franciánál. Túl azon, hogy kismillió labdaszerzéssel vétette észre magát, a madridiak elleni párharcokban támadómunkája is kiemelkedő volt.

Esélyeit segíthette volna, ha a 2018-as világbajnokság után az Eb-t is megnyeri a franciák, de a topfavorit óriási meglepetésre már a nyolcaddöntőben búcsúzott, mivel büntetőpárbajban kikapott Svájctól.

Ön kinek adná a 2021-es Aranylabdát

  • 2787
    Lionel Messi
  • 1106
    Robert Lewandowski
  • 474
    Jorginho
  • 213
    más
  • 173
    N'Golo Kanté
  • 28
    Raheem Sterling

(Borítókép: Buda Mendes/Getty Images)

Rovatok