Index Vakbarát Hírportál

Ilyet még nem látott: totális káoszba fulladt egy afrikai futballmeccs

2022. január 12., szerda 21:38

Káoszba fulladt az Afrikai Nemzetek Kupája egyik szerdai mérkőzése. A profi futball és a modern technológia világában ilyenre még alig-alig volt példa, a szurkolók felháborodtak, a mémgyárak beindultak.

Idő előtt lefújt meccs, piros lap, videobíró

Az F-csoportban Mali találkozott Tunéziával, önmagában túl sok izgalmat nem tartogatott ez a mérkőzés, legfeljebb az afrikai futball szerelmeseinek. A játékvezető azonban tett róla, hogy az egész világ ezzel a meccsel foglalkozzon.

Történt ugyanis, hogy Janny Sikazwe játékvezető 85 percnyi játék – Mali 1–0-s vezetésénél (ez a részlet még később fontos lesz) – után gondolt egyet, és hármat fújt a sípjába, véget vetett a találkozónak. Igen ám, de a labdarúgásban ugyebár 90 percig tart egy mérkőzés. A csapatok értetlenül álltak a történtek előtt, a játékvezető asszisztenseivel való konzultálás után mégis a folytatás mellett döntött.

A történethez tartozik, hogy nem sokkal a lefújás előtt a videobíró jelzése alapján megítélt egy büntetőt Janny Sikazwe, amit a tunéziaiak elpuskáztak. De vissza a 85. perchez. Tehát a játékvezető megadta a jelet, folytatódott a találkozó némi agóniát követően. Alig telt el néhány perc, villant egy piros lap: a nem sokkal korábban csereként beálló El Bilal Touré mehetett idő előtt zuhanyozni. A VAR ezúttal is jelzett, méghozzá azt, hogy nem volt piros lap – a játékvezető azonban a jelenet visszanézése után is helybenhagyta saját döntését, fittyet hányva a technológiára.

Tunézia így már emberelőnybe is került, mindent egy lapra feltéve támadott az egyenlítésért, ám ekkor jött az újabb fordulat. Az óra 89:40-et mutatott, tehát még 20 másodperc volt a rendes játékidőből, plusz a hosszabbítás – a bíró azonban másodszor is lefújta a mérkőzést...

Ekkor már elszabadultak az indulatok, a tunéziaiak pöröltek az asszisztenssel, a bíróval, lényegében mindenkivel, aki a pályán vagy annak közelében volt. Érthető, hiszen ilyen kiélezett helyzetben ilyen játékvezetői hibát ritkán látni futballpályán. A biztonsági személyzet nagyobb létszámban vonult fel, és igyekezett csillapítani a kedélyeket az egyik oldalon. A túloldalon addig a mali futballisták a szurkolókkal ünnepelték a győzelmet.

Itt azonban még nem volt vége a sztorinak. Korántsem. A csapatok bevonultak az öltözőbe, Mali szövetségi kapitánya időközben elkezdte mérkőzés utáni sajtótájékoztatóját.

Húsz perc telt el a mérkőzés második lefújása után, amikor a szervezők jelezték: a meccs ismét folytatódik!

A bírót lecserélték, Mali válogatottja kivonult a pályára, a tunéziaiak azonban erre nem voltak hajlandóak. Némi tanakodás után a negyedik játékvezető végleg lefújta a találkozót – immár harmadszor –, így a végeredmény 1–0 lett Mali javára minden idők egyik legfurcsább futballmeccsén.

Hogyan hibázhat ekkorát egy játékvezető? Több teória is van

A legvalószínűbb magyarázat az, hogy Janny Sikazwe nem állította meg az óráját, amikor elrendelt egy ötperces ivószünetet mérkőzés közben – ezért fújta le elsőre a 85. percben a meccset. Majd a folytatás amiatt következhetett, hogy így a hosszabbítást is rászámolták, ami amúgy is szokott lenni a mérkőzéseken a cserék és esetleges sérülések, játékmegszakítások miatt.

A rossz nyelvek szerint viszont egészen más állhat a háttérben. Janny Sikazwe ugyanis korrupció miatt felfüggesztették 2018-ban.

Ezt azzal érdemelte ki, hogy egy Afrikai Bajnokok Ligája-meccsen korrupció gyanújába keveredett: az Esperance 4–2-re legyőzte a Radest, úgy, hogy első gólját egy vitatható büntetőből szerezte, majd a Radestől elvett egy gólt – ki nem találnák – szintén egy vitatható szabálytalanság miatt. A felfüggesztés nem tartott sokáig, már a 2018-as oroszországi világbajnokságon is közreműködött: ő vezette a Belgium–Panama és a Japán–Lengyelország mérkőzést.

A meccs utóélete: jogi panasz, mémek

Annyi bizonyos, hogy a harmadik lefújás után sem ért véget ez a történet. Sajtóhírek szerint Tunézia megóvhatja a mérkőzést, a Daily Mail nem tartja kizártnak, hogy újrajátszás is következhet, amennyiben helyt adnak az óvásnak.

Az internet népe gyorsan reagált, a mémgyártókat megihlette a káoszba fulladt összecsapás. Alább mutatunk néhányat a legjobbak közül, kezdve a Bleacher Reporttal.

A sokat használt mémszöveg ezúttal is megállja a helyét:

Volt, akinek a nehézsúlyú bokszikon, Antony Joshua egyik szállóigévé vált mondata jutott eszébe.

A Nagy pénzrablás című híres Netflix-sorozat sem maradhatott ki a sorból.

 José Mourinho és Mike Dean, a futball kedvelőinek egyiküket sem kell bemutatni.

(Borítókép: Mali játékosai ünnepelnek a Tunézia elleni mérkőzésen. Fotó: Issouf Sanogo / AFP)

Rovatok