Index Vakbarát Hírportál

Hosszabbításban dőlt el az idei első El Clásico

2022. január 12., szerda 22:40

Bár még csak néhány nap telt el az idei esztendőből, máris lejátszották az első El Clásicót: a Barcelona és a Real Madrid Szaúd-Arábiában csapott össze a spanyol szuperkupa elődöntőjében. Carlo Ancelotti együttese kétszer is vezetést szerzett a rendes játékidőben, a katalánok azonban mindkétszer egyenlítettek, a hosszabbításban viszont Federico Valverde találatára már nem volt válaszuk, így 3–2-vel a madridiak jutottak a fináléba.

A katalánoknál Martin Braithwaite és Sergi Roberto hiánya okozhatott fejtörést Xavinak, Carlo Ancelotti pedig Gareth Bale és Mariano Diaz játékára nem számíthatott.

A meccset a madridiak kezdték jobban, komoly helyzetet azonban nem tudtak kialakítani Marc-André ter Stegen kapuja előtt. Negyedórányi játék után éledezett a Barcelona is, az ígéretes támadások azonban sikertelenül zárultak.

A 25. percben aztán némileg váratlanul, de megszerezte a vezetést a Real: 

Sergio Busquets veszített labdát a saját térfelén, Karim Benzema remekül ugratta ki Vinícius Juniort a bal oldalon, aki berobogott a 16-oson belülre, majd védhetetlenül bombázott a rövid felsőbe.

Hátrányban még inkább aktivizálta magát a Barca, főleg Ousmane Dembélé okozott gondot a fővárosi védelemnek a bal szélen, és bár némi szerencsével, de össze is jött az egyenlítés még a szünet előtt: 

a francia centerezését a menteni igyekvő Éder Militao pont Luuk de Jongra rúgta rá, a hollandról pedig a kapuba pattant a labda.

Fordulás után viszonylag csendes mederben folyt a találkozó, az első említésre méltó jelenet a 69. percben történt, ekkor a csereként pályára lépő Rodrygo átadásával Benzema lefutotta Ronald Araújót, majd a kapufára lőtt.

Nem sokkal később viszont újra előnybe kerültek a madridiak: 

Benzema lőhetett tisztán szemben a kapuval, Ter Stegen bravúrral védett, a kipattanót viszont Dani Carvajal lőtte középre, a német kapus pedig éppen Benzema elé ütötte a labdát, aki kapásból az üres kapuba passzolt.

Erre is volt azonban válasza a gránátvörös-kékeknek, egy kis szögletet követően Jordi Alba ívelt középre a bal oldalról, a nem sokkal korábban beálló Ansu Fati pedig teljesen üresen maradt az ötösön belül, így zavartalanul csúsztatott a hálóba és egyenlített.

Mivel több gól a rendes játékidőben nem esett, jöhetett a 2×15 perces hosszabbítás. Amelyben az első nagy lehetőség a Barcelona előtt adódott, ám Abde Ezzalzouli éppen hogy, de fölé fejelt. A Real viszont a 98. percben góllal büntetett:

egy létszámfölényes kontra végén Rodrygo centerezését Vinícius hanyag eleganciával átlépte, így lett 100 százalékos a ziccer, amelyet Federico Valverde értékesített.

Bár a folytatásban mindent egy lapra feltéve támadott a Barca, harmadszor már nem sikerült egyenlítenie, így a Real Madrid 3–2-re nyert és bejutott a szuperkupa döntőjébe, ahol az Atlético Madrid–Athletic Bilbao-párharc győztesével játszik majd.

(Borítókép: Fayez Nureldine / AFP)

Rovatok