Index Vakbarát Hírportál

Hiába talált be a vb-hős, bombagóllal az Ajaxé a rangadó

2022. január 23., vasárnap 16:31

Az Ajax nyerte meg a holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Eredivisie) 20. fordulójának rangadóját, mivel idegenben 2–1-re legyőzte, ezzel pedig a tabellán megelőzte a PSV-t.

A két csapat idény előtti Szuperkupa-meccsét a PSV gálával, 4–0-ra nyerte meg, az október 24-i bajnokin viszont az Ajax alaposan visszavágott, 5–0-val küldte haza az eindhovenieket.

Az amszterdamiak ugyanakkor hiába bírtak félelmetes, 59–4-es gólkülönbséggel a meccs előtt, 19 fellépésből így is volt három döntetlen és két vereség, emiatt pedig a 47–24-es gólkülönbségű PSV egy ponttal megelőzte riválisát a tabellán.

Bár az első kapura lövés az eindhoveniektől érkezett, az első nagy helyzet az Ajax előtt alakult ki, Steven Berghuis szabadrúgása után a lécről kifelé pattant a labda.

A 34. percben aztán már megszerezte a vezetést a rekordbajnok, Dusan Tadics bal oldali beadása után a nem sokkal korábban ápolt Brian Brobbey fejelt a kapuba, az RB Leipzigtől kölcsönbe visszaérkező csatár a gólját követően már nem is tudta folytatni a játékot (0–1).

A kapott gól után felpörögtek a hazaiak, és bár Olivier Boscagli lövése még kimaradt, Jurrien Timber hibáját követően a 2014-es világbajnoki finálét eldöntő Mario Götze már egyenlített (1–1).

Ez pedig az amszterdamiakat ébresztette fel, sorra jöttek a helyzetek, a 74. percben pedig az újabb vezető gól is megszületett, Nusszer Mazraui 20 méterről parádésan lőtt a jobb felsőbe – a gólt egy ideig vizsgálták, hogy nem hagyta-e el korábban a labda a játékteret, de végül megadták (1–2).

A hajrában már csak az volt a kérdés, szerez-e újabb gólt a címvédő, erre végül nem került sor, az Ajax így is győzött, ezzel pedig megelőzte riválisát a tabellán, és immár 61–5-ös gólkülönbséget mondhat a magáénak.

EREDIVISIE

20. FORDULÓ

PSV–Ajax 1–2 (Götze 53., ill. Brobbey 34., Mazraui 74.)

Az élmezőny állása: 1. Ajax 48 pont (61–5), 2. PSV 46 (48–26), 3. Feyenoord 42 (46–19)

(Borítókép: Cees van Hoogdalem / Soccrates / Getty Images)

Rovatok