Index Vakbarát Hírportál

Olaszország legjobb hazai és nemzetközi csapata feszül egymásnak

2022. január 23., vasárnap 07:49

Vasárnap 20.45-kor ismét összecsap egymással a Milan és a Juventus az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) csúcsrangadóján. A két csapat történetében és az idényben is ellentétes trendek fedezhetők fel, de vajon ki örülhet: a legjobb olaszországi vagy a legjobb nemzetközi csapat?

A legjobb hazai és a legjobb nemzetközi olasz csapat

Ha a trófeahalmozást nézzük, akkor az olasz porondon megközelíteni sem lehet a Juventus szereplését. A torinói együttes 36 bajnoki címével (2. Inter 19, 3. Milan 18) fölényesen uralja a Serie A-t, 14 kupasikere (2. Roma 9) és 9 Szuperkupa-győzelme (2. Milan 7) is a legtöbb a mezőnyből.

Ha a nemzetközi porondot vizsgáljuk, akkor viszont már más az összkép, hiszen hiába nyert két BEK/BL-trófeát a Juventus, erre rekordot jelentő hét döntőbeli vereség jut. Akad azért a vitrinben KEK-trófea, három UEFA-kupa-elsőség, két európai Szuperkupa és Interkontinentális Kupa is.

A Milan viszont a hét BEK/BL-győzelmével egymaga többet gyűjtött, mint a többi olasz gárda összesen (Inter 3, Juve 2), illetve a Real Madrid (13) mögött a második az örökranglistán. Ugyancsak kiemelendő a társrekorderséget eredményező 5 európai Szuperkupa, akad két KEK-elsőség és három Interkontinentális Kupa, valamint egy klubvilágbajnoki cím is.

A Milan előrébb, de aggasztó a forma

Ha csak a tabellára nézünk, akkor a Milan 48 pontot szerezve a második helyen áll, a Juventus 41-gyel pedig az ötödik, így az „öreg hölgy” sikere esetén is maradna még a rivális mögött.

Ugyanakkor a piros-feketék az első 12 fordulóban tíz győzelem mellett csak a Juve és az Inter elleni 1–1 során nem gyűjtötték be a három pontot, azóta viszont tíz meccsből négyszer is kikaptak, legutóbb a Speziától.

Az idény elején Cristiano Ronaldót a Manchester Unitedhez elengedő Juventus ezzel szemben borzalmasan beragadt: négy forduló után két ponttal csak a 18. helyen állt, és bár egy négyes győzelmi szériával megkezdte a felzárkózást, a következő három fellépésen szerzett egy pontja következtében a kilencedik volt.

Október 30. óta viszont csak egy Atalantától elszenvedett vereség, valamint két 1–1-es döntetlen rontja a képet, így pedig az a 11 forduló után meglévő 16 pontos hátrányból már csak hét maradt a riválissal szemben.

Összességében fölényben a Juve, de a trend ellene szól

Tétmeccsen eddig 236 alkalommal csaptak össze a felek, ebből 92-t nyert meg a Juventus, 68 döntetlen mellett pedig 76-szor örülhetett a Milan, a gólkülönbség is az előbbi szempontjából kedvezőbb (336–304).

Ami a két csapat közelmúltbeli egymás elleni eredménysorát illeti, a „zebrák” 2012 novemberétől 2020 júliusáig csak egyszer kaptak ki riválisuktól (illetve egy sikeres büntetőpárbaj állt még a piros-feketék neve mellett), miközben kétszer is kilencmeccses győztes szériát építettek ki.

Ezt követően viszont megrekedtek a torinóiak: a legutóbbi hat egymás elleni fellépésből csak egyet nyertek meg – igaz, más kérdés, hogy a Milan is csak kétszer győzött három döntetlen mellett.

Rekordok

Számos érdekes meccset hozott a két gárda történelme. A legnagyobb különbségű sikert a Milan 8–1-es diadala jelenti még az 1911–1912-es idényből, a Juve legfölényesebb sikere egyben a legtöbb góllal záruló 8–2-es találkozó az 1926–1927-es kiírásból, de egy évvel korábban is akadt egy 6–0-s diadala.

Kétszer játszottak hatgólos döntetlent, az 1930–1931-es és az 1946–1947-es 3–3 a legtöbb gólt hozó iksz a párharc históriájában.

Az idegenbeli sikerek közül is egy Milan-győzelem a legfölényesebb, az 1949–1950-es évadban 7–1-re nyert, míg a Juventus az 1996–1997-es évadban összehozott 6–1-es sikerével tudott felelni.

SERIE A
23. FORDULÓ
20.45: Milan–Juventus

(Borítókép: A két csapat őszi meccse 1–1-gyel zárult – Pier Marco Tacca/Getty Images)

Rovatok