Index Vakbarát Hírportál

Mekkora veszélyt jelent a halálból visszatérni a focipályára?

2022. január 29., szombat 14:03

A nyári Európa-bajnokságon még Christian Eriksen életéért kellett izgulnia a futballtársadalomnak, a legfrissebb hírek viszont már arról szólnak, hogy a dán középpályás hamarosan visszatérhet a futballpályákra, ráadásul újra az egyik, ha nem a legerősebb bajnokságban, a Premier League-ben bizonyíthat. De vajon mennyire biztonságos egy életmentő műtét után újra labdába rúgni? Az Index ennek járt utána.

2021. június 12. bár ünnepnapnak indult Dániában, kis híján tragédiába torkollott. A nemzeti válogatott ugyanis a több országban rendezett labdarúgó Európa-bajnokságon ezen a napon Koppenhágában kezdte a csoportkört Finnország ellen. A 42. perc sokkoló eseményeit azonban a helyszínen lévő 38 ezer szurkoló, valamint a tévénézők milliói egyszerre figyelték megrendülve és aggódva: 

a hazaiak csapatkapitánya, Christian Eriksen az oldalvonal mellett összeesett és mozdulatlanul terült el a földön.

Az Inter középpályásának életéért 12 percen át küzdöttek az orvosok, akit defibrillátorral kellett újraéleszteni. Szerencsére sikerrel jártak, Eriksen visszatért a halálból, akit aztán intubálva, csapattársai gyűrűjében, lepedőkkel eltakarva a nézők elől vittek le a pályáról és azonnal kórházba szállították.

A nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) is dolgozó német orvos, Jens Kleinefeld így idézte fel a megrázó pillanatokat a Funke Mediengruppénak adott interjújában.

„Miután megállt a szíve, a defibrillátor sokkolása után egészen gyorsan magához tért a játékos.

Nagyjából fél perccel később kinyitotta a szemét, és tudtam hozzá beszélni. Rendkívül megindító pillanat volt. A mindennapi életben az ilyen vészhelyzetek során a sikeres újraélesztés esélye sokkal alacsonyabb

– mondta Kleinefeld.

Az orvos arra is kitért, hogy mik voltak az Interrel olasz bajnok dán középpályás első gondolatai, miután magához tért.

Amikor megkérdeztem, hogy magánál van-e, azt felelte, »a fenébe is, még csak 29 éves vagyok«

– tette hozzá a német orvos, aki ezt követően tudta, hogy nem lesz baj.

Nem sokkal később a Dán Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy Eriksen beleegyezésével egy műtéti eljárás során beültethető defibrillátort (ICD) kap. Ez egyfajta pacemaker, ami akkor reagál, ha a szívnek úgynevezett kamrai fibrillációja van. Nem egyedi eset ez a mai labdarúgásban, a Manchester United korábbi, az AJax jelenlegi holland válogatott védője, Dailey Blind immáron két éve hasonló készülékkel futballozik. 

Csakhogy az olaszországi vonatkozó törvények értelmében a 29 éves játékos nem térhetett vissza a pályára, csakis abban az esetben, ha a műszert eltávolítják. Ezt a lehetőséget Eriksen orvosai egyértelműen elutasították, így csak idő kérdése volt, mikor jelenti be a milánói klub a dán klasszis távozását. 

Erre végül december közepén került sor, az Inter pedig érzelmes videóval búcsúzott Eriksentől.

A jelenleg szabadon igazolható középpályás neve már több csapatnál is felmerült, amíg azonban nem talál magának új klubot, régi együttese, az Ajax edzéslehetőséget biztosít neki, hogy visszanyerje az erőnlétét, az amszterdami alakulatnak azonban nincs szándékában leigazolni őt.

A Premier League újoncának viszont annál inkább, egybehangzó brit sajtóértesülések szerint ugyanis a Brentford féléves szerződést ajánlott Eriksennek, amely az idény végén opcionálisan egy esztendővel meghosszabbítható. A játékos számára nem lenne idegen az angol futballközeg, hiszen 2013 és 2020 között a Tottenham Hotspur játékosa volt. 

De vajon mekkora kockázatot rejt egy, a halálból visszatérő játékos leigazolása? Mik lehetnek az esetleges veszélyei a dán labdarúgó visszatérésének? Egyáltalán: egy kardioverter-defibrillátorral rendelkező futballista képes a teljes értékű sportolásra?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Index, amelyet az orvosi – és újságírói – titoktartás mellett egy kardiológus főorvostól kaptunk meg.

„Nagyon nehéz helyzet ez, hiszen adva van egy sportoló, aki az életét tette fel a futballra, mégis majdnem abba halt bele.

Érthető, ha egyik pillanatról a másikra ezt nem tudja elengedni és bár a hirtelen szívmegállástól ez a szerkezet valóban megvédi, megvannak a veszélyei...

Csak hogy egy példát mondjak: a magyar jogszabály kimondja, kardioverter-defibrillátorral senki nem lehet hivatásos sofőr. Hogy ez mit jelent? Bármennyire is biztonságos a műszer, igenis megvan a kockázata! Tehát ha taxit nem vezethet valaki, attól a focipályán 10-15 kilométert futhat fel-alá...?!

Nem létezik olyan szerkezet a világegyetemben, amely 100 százalékos biztonsággal működik a nap 24 órájában. Azért egy ilyen készülék nem játék, csak akkor kerül beültetésre, ha az illető mindenképpen jobban jár vele. De előfordulhatnak hibák, egy elektródatörés, egy rosszul észlelt szívhang, ne adj' isten, egy fertőzés. Egy hegymászót helikopterrel kellett lehozni egy hegyről, mert tévesen kiütötte őt a defibrillátora mászás közben, azután nem mert megmozdulni... Sajnos vannak rossz példák az életben és bár valahol megértem a futballista elszántságát, én a helyében átgondolnám a folytatást!

Eriksen azonban átgondolta. Annak ellenére, hogy 2021. június 12. a második születésnapjává vált, ő kijelentette, eltökélt szándéka, hogy az idei katari világbajnokságon tagja legyen a dán válogatottnak. Mindezek után felelőtlenség? Talán. Fanatizmus? Abszolút. De hát erről szól a futball, nem...?

(Borítókép: Koen Van Weel / AFP)

Rovatok