Index Vakbarát Hírportál

A Fradi a kupában javított, bejutott a legjobb nyolc közé

2022. február 9., szerda 21:49

Szerdán este rendezték a labdarúgó Magyar Kupa utolsó nyolcaddöntőjét, az NB II-ben a feljutásért harcoló Vasas az élvonal címvédőjét, a Ferencvárost fogadta az Illovszky Rudolf Stadionban. A hazaiak nem tudták eltüntetni az osztálykülönbséget, a Fradi Botka Endre és Ryan Mmaee góljával 2–0-ra nyert, és bejutott a legjobb nyolc közé.

A főpróba felemásan sikerült a csapatoknak, hiszen az angyalföldi alakulat magabiztosan, 4–1-re nyert a Csákvár otthonában az NB II 22. fordulójában, a Fradi viszont hatalmas meglepetésre hazai pályán szenvedett arcpirító, 3–0-s vereséget a Paks ellen.

A vendégek kezdője alighanem ennek, valamint a rotálásnak is köszönhetően hét helyen változott a vasárnapi találkozóhoz képest, csak Samy Mmaee, Olekszandr Zubkov, Botka Endre és Aissa Laidouni maradt a csapatban. Sztanyiszlav Csercseszov az alábbi tizenegynek szavazott bizalmat: 

Bogdán – Botka, Blazic, S. Mmaee, Wingo  – Vécsei, Laiduni – Zubkov, Tokmac, Gavric  – Boli.

A hazaiak mestere, Kuttor Attila ezt a kezdőt küldte pályára:  

Uram – Szivacski, Szilágyi Z., Litauszki, Silye – Berecz, Iyinbor, Hidi M. – Hinora, Szalai, Szilágyi Sz. 

A találkozót a Fradi kezdte aktívabban, a 3. percben Botka Endre bal oldali centerezése centikkel volt csak hosszú Henry Wingónak, aki az ötös sarkáról becsúszva az oldalhálóba lőtt. A 9. percben viszont megvolt a korai vezetés a zöld-fehéreknek: 

Laidouni passzát Szilágyi Zoltán elhalászta Zeljko Gavric elől, ám az éppen Botka elé pattant, aki 12 méterről a kapuba lőtt, 0–1.

Negyedóra elteltével Franck Boli duplázhatta volna meg a ferencvárosi előnyt, ám közeli próbálkozását Uram János bravúrral szögletre hárította. A játék a folytatásban is a Vasas térfelén zajlott, a hazaiak az első félórában teljesen veszélytelenek voltak Bogdán Ádám kapujára.

Zubkovnak és Gavricnak is volt egy ígéretes lövése, miközben a két tábor lelkesen szidta egymást, a hangosbemondó nem győzte kérni a szurkolókat, hogy sportszerűen buzdítsák a csapatokat. A félidő hajrájában némi életjelet mutattak a a hazaiak, volt néhány ígéretes támadásuk, ám a beadások és a távoli lövések sem jelentettek problémát Bogdánnak.

A második félidőre Szilágyi Szabolcs és Szalai József helyett a Vasasban az NB I-es rutinnal rendelkező Feczesin Róbert és Márkvárt Dávid érkezett, az első komolyabb lehetőség azonban megint az FTC előtt adódott: Zubkov szögletét követően Laidouni lőtt kapásból nem sokkal a jobb oldali kapufa mellé.

Kiegyenlítettebb volt a játékrész első fele, mint az elsőé volt, így bő egyórányi játékot követően Csercseszov is frissített a csapatán, Bolit és Gavricot Ryan Mmaee és Róbert Mak váltotta. A 65. percben óriási egyenlítési lehetőség maradt ki: 

Szivacski Donát adott be remekül a jobb szélről, Márkvárt jó ütemben érkezett középen, ám 10 méterről kapásból a kapu fölé bombázott.

A kihagyott helyzet pedig – ahogy az általában lenni szokott  – megbosszulta magát: Wingo ugratta ki a leshatáron Ryan Mmaee-t, aki Litauszki Róbert és Iyinbor Patrick szorításában 12 méterről kilőtte a hosszú alsót, 0–2.

A 80. percben úgy tűnt, Berecz Zsombor visszahozza a hazai reményeket, két pimasz csel után két védőt és Bogdánt is elfektette, majd az üres kapuba passzolt, csakhogy kézzel vette le a kapott indítást, így érvénytelen volt a találat.

A hajrában további említésre méltó esemény nem történt, a Fradi magabiztosan nyert, így a zöld-fehérek jutottak a negyeddöntőbe.

MAGYAR KUPA
5. FORDULÓ (NYOLCADDÖNTŐ)

Vasas–Ferencváros 0–2 (0–1)
gólszerző: Botka (9.), R. Mmaee (73.)

Amint az a találkozót követő esti sorsoláson kiderült, a zöld-fehérek a Honvéd otthonába látogatnak, a negyeddöntős folytatásra március elején kerül sor. A címvédő Újpest a másodosztályú Békéscsaba vendége lesz.

A negyeddöntőben:

Kolorcity Kazincbarcika SC (NB III)–Paksi FC

Budapest Honvéd–Ferencvárosi TC

ETO FC Győr (NB II)–MOL Fehérvár FC

Békéscsaba 1912 Előre (NB II)–Újpest FC

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok