Index Vakbarát Hírportál

19 éves svéd csatár mentette meg a Manchester Unitedet

2022. február 23., szerda 22:59

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Manchester United 1–1-es döntetlent ért el az Atlético Madrid otthonában, nagyban köszönhetően a 19 éves Anthony Elangának, aki a hajrában egalizált. Szintén nem született döntés a Benfica–Ajax-találkozón, ahol Sébastien Haller folytatta fantasztikus sorozatát, igaz, saját kapuját is bevette.

Atlético Madrid–Manchester United

Az egyre jobb formába lendülő Manchester United az idén igencsak alulteljesítő Atlético Madridhoz látogatott a BL-nyolcaddöntők első felvonásának utolsó játéknapján. A két fél jócskán körbeudvarolta egymást, a hazaiak mestere, Diego Simeone azt mondta, Ralf Rangnickkal még nem játszott rossz meccset az angol csapat, míg a vörös ördögöktől Fred vélekedett úgy, hogy az Atlético akárhogyan is futballozik, bárhogyan képes megnyerni egy mérkőzést.

Az első helyzet a hazaiak előtt adódott, Ángel Correa centerezéséből José Maria Giménez lőhetett közelről, de Victor Lindelöf belevetődött. 

Viszont alig több mint hat perc elteltével már vezetett Simeone csapata, Renan Lodi beadása után Joao Félix gyönyörű csukafejessel vette be David de Gea kapuját.

Ezután is lendületben maradt az Atléti, a United részéről egy távoli, megpattanó Bruno Fernandes-lövést jegyezhettünk fel.

Hiába birtokolták jóval többet a labdák a vendégek, a madridiak voltak veszélyesebbek, egyértelműen Renan Lodi volt a legaktívabb. Aztán a túloldalon a 37. percben Cristiano Ronaldo is bejelentkezett egy távoli, ám pontatlan lökettel. A félidő utolsó percére is maradt egy hazai helyzet, ismét Lodi tekert középre, ahol Marco Llorente érkezett, de a lécre fejelt.

A második játékrészt is az Atlético kezdte nagyobb energiával, Rangnick csapatának jó tíz perc kellett, mire rendezte a sorait. Egyre indulatosabb lett a mérkőzés, Ovidiu Hategan játékvezetőnek sorra kellett előhúznia a sárga lapját (csak a második félidőben nyolcszor mutatta fel). Joao Félix viszont szép, ollózó mozdulattal igyekezett veszélyeztetni, de nem volt eredményes. A 78. percben aztán hatalmas esélyt kapott egy 20 méteres szabadrúgással a Manchester United, azonban Ronaldo nagyon fölé lőtt.

Cserékkel frissítettek az edzők, és ez Rangnicknak jött be: a 80. percben Bruno Fernandes ugratta ki az imént beállt Anthony Elangát, aki tökéletesen gurított el Jan Oblak mellett.

A 19 éves svéd támadó a hétvégén a Leeds United ellen is betalált azok után, hogy fejbe dobta az ellenfél egyik szurkolója.

Simeone húzása is majdnem ült, de az általa becserélt Antonie Griezmann a lécre tekert a 87. percben az ötös sarka mellől. A legvégén még Oblak is bemutatott egy védést, több gól pedig nem született, azaz még semmi nem dőlt el a manchesteri visszavágó előtt.

Benfica–Ajax

Az Ajax rég nem látott módon dominált a csoportkörben és emiatt is a párharc esélyesének számított, bár azok után a Benficát sem lehetett leírni, hogy a Barcelonát megelőzve (és kiejtve) jutott tovább a saját kvartettjéből.

Nem sokáig tétlenkedett a holland együttes, amely a 18. percben megszerezte a vezetést. Nusszair Mazraui szerzett labdát a jobb szélen, majd középre ívelt, ahol Dusan Tadics mintegy 11 méterről, senkitől sem zavartatva belsőzhetett a bal felsőbe.

Nyolc perccel később a BL-góllövőlistát vezető Sébastien Haller is betalált, igaz, (ekkor még) nem oda, ahova szeretett volna.

Egy szöglet utáni kavarodást az exajaxos Jan Vertonghen használt ki, aki élesen középre lőtt és eltalálta Hallert, róla pedig a saját kapujába pattant a labda, ezzel egyenlített a Benfica.

A támadó nem késlekedett a csorba kiköszörülésével: három perccel később egy bal oldali beadásnál megelőzte Vertonghent, és bár az első kísérletét még védte Odisszeasz Vlahodimosz, a kipattónál már senki sem állíthatta meg Hallert, aki ezzel sorozatban a hetedik BL-meccsén volt eredményes, és már 11 gólnál tart a mostani kiírásban.

A hajrában aztán kettőre növelhette volna az előnyt és a góljai számát is, ám egy kapufáról kijövő lövést nem tudott a kapuba továbbítani.

A térfélcsere után óriási elánnal támadott a Benfica, amelyet egyszer a VAR fosztott meg tizenegyestől, egyszer pedig Jurrien Timber tisztázott a gólvonal elől.

A 72. percben viszont góllá érett a portugálok nyomása, Goncalo Ramos távoli bombáját Remko Pasveer felfelé tudta ütni, a labdára elsőként a csereként beállt Roman Jaremcsuk csapott le, és közelről egyenlített. 

A hátralevő idő hozott egy kis kakaskodást, valamint egy Vlahodimosz-bravúrt, így maradt a 2–2-es végeredmény.

Eredmények, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Atlético Madrid (spanyol)–Manchester United (angol) 1–1 (1–0)
Gól: Joao Félix (7.), illetve Elanga (80.)

Benfica (portugál)–Ajax (holland) 2–2 (1–2)
Gól: Haller (26., öngól), Jaremcsuk (72.), illetve Tadics (18.), Haller (29.)

(Borítókép: Anthony Elanga egyenlít az Atlético Madrid ellen. Fotó: AFP.)

Rovatok