Index Vakbarát Hírportál

Európa ajtaján dörömböl a németek legújabb edzőzsenije

2022. február 23., szerda 15:51

A német edzőképzés évek óta bizonyítja, hogy valami nagyon jól működik arrafelé. Jürgen Klopp, Thomas Tuchel vagy Hansi Flick csak néhány kiemelkedő név a topmenedzserek közül, akik gyakorlatilag mindent megnyertek már klubcsapataikkal. A fiatalabb generáció legnagyobb ígérete a jelenleg a Bayern kispadján ülő Julian Nagelsmann, ám érdemes a Red Bull Salzburgot irányító Matthias Jaissle nevét is megjegyezni. Őt mutatjuk most be egy kicsit részletesebben.

Bár a Red Bull Salzburg a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával készülhetett a Bayern München elleni párharcra, az odavágó után a bajorok korántsem vehetik félvállról a második mérkőzést, tekintve hogy csak a 90. percben esett Kingsley Coman-találatnak köszönhették, hogy 1–1-es döntetlenre mentették a találkozót.

A két csapat kispadján egyaránt fiatal német edző dirigált, közülük Nagelsmann már letette a névjegyét a Bundesligában, ám a nála egy évvel fiatalabb Jaissle most próbál nevet szerezni magának a salzburgiakkal, ráadásul elég jó úton jár.

Én nem Julian Nagelsmann 2.0, hanem Matthias Jaissle vagyok!

– válaszolta egyszer egy összehasonlító kérdésre a 33 éves szakember, aki tehát nem más árnyékából szeretne kilépni, és akinek Jesse March RB Leipzighez való távozása után nyílt lehetősége arra, hogy az osztrák Bundesligában bizonyítson.

Hogy pontosan milyen mentalitás jellemzi Jaisslét, az azAthleticnek adott nyilatkozatából pontosan kiderül. 

„Általában nem szeretem ezeket az összevetéseket, annak ellenére hogy természetesen rendkívül sokra tartom Juliant. De edzőnek lenni sokkal többet jelent, mint a szimpla taktika.” 

Az határoz meg leginkább, ahogy a játékosokkal, a stábtagokkal és a személyzettel bánsz vagy ahogy a nyilvánosság előtt szerepelsz. Senki sem egyforma, és bár fontos, hogy valamilyen szinten kövesd a jelenkori futball jellemzőit, a végén a saját utadat kell járnod!

Egy klubhoz közel álló forrás szerint ő az első, aki megérkezik az edzésekre, és az utolsó, aki távozik. Jaissle egyébként nem akárkitől leshette el a szakma rejtelmeit. Ahogy a bevezetőben felsorolt Klopp, Tuchel és Flick, úgy ő is mentoraként tekint Ralf Rangnickra. Ő volt az, aki még futballista korában,18 évesen Stuttgartból a Hoffenheimhez vitte, majd állandó játéklehetőséget biztosított neki, és visszaadta az önbizalmát.

A csapattal a harmadosztályból az élvonalig menetelt, már a német válogatott ajtaján kopogtatott, egy keresztszalag-szakadás, majd folyamatos Achilles-problémák miatt azonban 2014-ben, mindössze 26 évesen kénytelen volt visszavonulni. 

Az ekkor már a Red bull-csoport sportigazgatójaként dolgozó Rangnick azonban ismét a segítségére sietett, és az RB Leipzig utánpótlásában biztosított neki szerepet.

Előzetesen nem is edzősködésről volt szó, az egyesület gyakornoki programjában szerették volna kideríteni, mi áll hozzá a legközelebb. Végül a jelenleg a Hoffenheimet irányító Sebastian Hoeness mellé került, aki akkor a lipcseiek U16-os csapatát vezette, Jaissle pedig rendkívül élvezte az együttessel való közös munkát. Nem sokkal később az U17-es gárdát már rábízták, 29 évesen pedig Alexander Zorniger asszisztenseként a dán Bröndbyhez vezetett az útja.

2019-ben került a Red Bull Salzburghoz, ahol először az U18-as alakulatot bízták rá. 2021 januárjában aztán a távozó Bo Svensson helyére nevezték ki a salzburgiak tartalékcsapatánál, a másodosztályú Lieferingnél. Mindössze fél évig irányította a második számú együttest, Jesse March ugyanis az RB Leipzig edzője lett, a Red Bull Salzburg pedig Jaisslét nevezte meg utódjaként a kispadon.

Régóta megvolt a tervünk, ha Jesse esetleg távozik, Matthias pedig remek megoldás lesz a pótlására

– mondta bemutatásakor Christoph Freund sportigazgató.

Annak a tudatos építkezésnek, amely a Red Bull-csoportnál és főleg annak két zászlóshajójánál, a Leipzignél és a Salzburgnál működik, Rangnick rakta le az alapjait.

És ez nem csak a topfutballistákra – mint Erling Haaland, Sadio Mané vagy Dayot Upamecano –, hanem a szakemberekre is vonatkozik. Marco Rose (Dortmund), Adi Hutter (Mönchengladbach), Oliver Glasner (Frankfurt) Frank Kramer (Bielefeld) vagy a már említett Bo Svensson (Mainz) mindannyian Bundesliga-csapatokat irányítanak és mindannyian megfordultak a salzburgi „akadémián”.

Rangnick jelenleg a Manchester Unitedet próbálja visszahelyezni a futballvilág elittérképére, a Red Bull-alakulatoknál azonban továbbra is az általa meghonosított gegenpressing a példa – vagyis az intenzív nyomásgyakorlás és letámadás már az ellenfél térfelén, valamint a pontos átmeneti játék védekezésből támadásba.

Jaissle a Salzburg edzőjeként nemcsak elsajátította, hanem saját meglátásaival ötvözve remekül is alkalmazza ezt a filozófiát. Olyannyira, hogy az osztrák alakulat az idei szezonban története során először jutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, ráadásul a 32 csapatos mezőny legfiatalabb átlagéletkorú keretével.

Azt akarom, hogy aktív és bátor futballt játsszunk, de azt is szeretném, hogy stabilak legyünk és hogy egyénileg is fejlődjenek a játékosok

– foglalta össze edzői elképzeléseit a 33 éves szakember.

Mindez az osztrák Bundesligában is kifizetődőnek bizonyul: a Salzburg húsz fordulót követően 16 győzelemmel, három döntetlennel és mindössze egy vereséggel, 17 (!) pontos előnnyel vezeti a hazai pontvadászatot.

A szakma egyöntetűen fényes jövőt jósol neki, ő azonban elmondása szerint egyelőre semmi mással nem foglalkozik, remekül érzi magát Salzburgban, itt szeretne minél jobb edzővé válni. Nem Ralf Rangnickként és nem is Julian Nagelsmannként. Matthias Jaissleként!

(Borítókép: Hans Punz / AFP)

Rovatok