Index Vakbarát Hírportál

Nyert a Fradi, és már elődöntős a Magyar Kupában

2022. március 1., kedd 21:55

Kedden már az elődöntőbe jutás volt a tét a labdarúgó Magyar Kupában, a negyeddöntők legizgalmasabbnak tűnő párharcát pedig 20.00 órától a Budapest Honvéd és a Ferencváros vívta a Bozsik Arénában. Az összecsapást Nguen Tokmac gólja döntötte el, így az FTC jutott az elődöntőbe.

A kiélezett nemzetközi helyzet miatt külön érdeklődés övezte a találkozót abból a szempontból, hogy a csapatok egy-egy ukrán játékosa szerepet kap-e a mérkőzésen. Nos, a vendégeknél Olekszandr Zubkov nem került keretbe, kispesti oldalon viszont Olekszandr Petrusenkót a kezdőbe jelölte Nebojsa Vignjevic.

A Honvédnál egyébként a Fradit 2012 és 2018 között erősítő Batik Bence is ott volt a kezdőben, ráadásul ő viselte a csapatkapitányi karszalagot is, a szintén FTC-múlttal rendelkező Bőle Lukács és Nagy Dominik pedig a kispadon kapott helyet. Sztanyiszlav Csercseszov az alábbi tizenegynek szavazott bizalmat: 

Dibusz – Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic – Laidouni, Esiti, Auzqui, Zachariassen, Tokmac  –  Boli.

A két szurkolótábor köztudottan nem kedveli egymást, ezt a kezdés előtt különböző rigmusokkal újfent tudatták a világgal, azt követően azonban a kezdősípszótól remek hangulatban biztatták saját kedvenceiket, nagyjából négyezren voltak a stadionban.

A meccs első helyzete a Ferencváros előtt adódott, Miha Blazic emelt remekül a védelem mögé jó ütemben beinduló Tokmac Nguen elé, a norvég támadó azonban elkapkodta a ziccert, erőtlen próbálkozását Tomás Tujvel könnyedén ölelte magához.

A 24. percben viszont már nem hibázott: 

Vidar Jónsson vesztett labdát a saját térfelén, a gyors vendégkontra végén Kristoffer Zachariassen centerezett, és bár Franck Boli ziccerét Tujvel még bravúrral hárította, a kipattanót Tokmac 7 méterről az üres kapuba passzolta.

A Honvéd szinte semmi veszélyt nem jelentett Dibusz Dénes kapujára, a Ferencváros viszont a szünet előtt könnyen megduplázhatta volna előnyét: előbb Boli ígéretes lövését blokkolta Ivan Lovric a 16-oson belül, majd Tokmac bal oldali beadását lőtte Tujvelbe közelről Carlos Auzqui.  A gólhoz legközelebb azonban a mezőny legjobbja, Tokmac járt, aki a 41. percben ismét Blazictól kapott remek labdát, az ötös jobb sarkáról azonban a rövid oldali kapufát lőtte telibe.

A szünetben mindkét exfradista beállt a kispestiekhez, Bőle és Nagy Dominik Jónsson és Dejan Drazic helyét vette át. Szinte még el sem kezdődött a második játékrész, de újabb FTC-ziccert jegyezhettünk fel: Boli indítását Auzqui lőtte mellé nem sokkal. Mivel gyakorlatilag semmit nem változott a játék képe, a hazaiak szerb mestere az 57. percben utolsó cseréit is kihasználta: Hidi Patrik és Nenad Lukic érkezett a pályára.

Bő egy órát kellett várni az első hazai lehetőségre, az azonban egyből ziccer volt: Zsótér Donát ívelt a jobb szélről a hosszún teljesen üresen érkező Bőléhez, aki azonban senkitől sem zavartatva, 6 méterről fölébombázott. Nem sokkal később Zsótér szögletét Lukic csúsztatta meg a rövid oldalon, Dibusz azonban jó helyen állt, így védeni tudott.

A hajrában mindent egy lapra feltéve próbált egyenlíteni a hazai alakulat, nem járt azonban sikerrel, így a Ferencváros jutott az elődöntőbe.

A mai másik negyeddöntőben a Paks 1–0-ra nyert a harmadosztályú Kazincbarcika otthonában.

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ

Budapest Honvéd–Ferencváros 0–1 (0–1)
gólszerző:
Tokmac (24.)

Kazincbarcika–Paks 0–1 (0–1)
gólszerző:
Szabó J. (73.)

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok