Index Vakbarát Hírportál

Mégis indul az Európai Szuperliga?

2022. március 1., kedd 16:34

Egyre több helyen jön elő ismét az Európai Szuperliga indulásának lehetősége a nemzetközi sajtóban – brit forrás szerint akár már csütörtökön elérkezhet a kilövés időpontja.

A Telegraph múlt heti cikke kezdett el terjedni nagy erőkkel, miszerint a tavaly áprilisban életre hívott, majd gyorsan eleső sorozat ötlete messze nincs elvetve.

A lap szerint a Juventus, a Real Madrid és a Barcelona készen áll arra, hogy újraindítsa a projektet, amelyben eredetileg tizenkét gárda (az angol Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, az olasz Inter, Juventus Milan és a spanyol Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid) vett volna részt. A sorozat ötletéről és gyors bukásáról itt írtunk anno bővebben. 

A hat PL-csapat büntetést kapott az angol ligától a húzásáért, és hamarosan kilencen is kiléptek a mezőnyből, csak a már fentebb említett hármas maradt az alapítók közül.

Most viszont újra előjött a liga indulása egy új javaslat alapján, amely szerint immár nem lennének kőbe vésve az indulók, mint ahogy az eredeti tervekben szerepelt.

A változások között szerepel a hagyományos bajnoki szereplések alapján történő kvalifikáció bevezetése, ami új lehetőséget adna csapatindításra kisebb országok vagy egyes városok számára.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a PL szerint a versenysorozat ötlete halva született, de a hármas úgy véli, még lehet belőle valami, a Juve-elnök Andrea Agnelli csütörtökön beszél majd a tervekről.

A trió tagjai kifogásolják az UEFA bizonyos klubokkal szorosabb kapcsolatát, valamint azt is, hogy a tagállamokon belül nem részesülhetnek a klubok saját állami támogatásban, míg a nem tagállamoktól érkező anyagi javakból mások előnyt szerezhetnek.

A lapok hozzáteszik, hogy az angol klubokat az új szabályozás meggátolja abban, hogy csatlakozzanak egy nem engedélyezett versenysorozathoz.

(Borítókép: Fayez Nureldine / AFP)

Rovatok