Index Vakbarát Hírportál

Egy kanadai futballista önként beállt az ukrán seregbe

2022. március 1., kedd 10:51

Az ukrán származású, de kanadai állampolgár kapus, Svyatik Artemenko is beállt az ukrán hadseregbe, hogy megvédje az országot, ahol született.

A 22 éves Artemenko Odesszában látta meg a napvilágot, kétéves volt, amikor szüleivel együtt a kanadai Winnipegbe emigrált. A kapus már csütörtökön, az orosz invázió kezdetekor jelentkezett a seregbe Hmelnickij városában, és bár először elutasították, másnap megkapta a behívót, igaz, átirányították szülővárosába. Az ukrán útlevéllel nem rendelkező futballista így számolt be a tapasztalatairól a kanadai CBC-nek:

Arra számítottam, hogy félelmet fogok érezni a sorban állókon, de egyáltalán nem ez volt a helyzet. Mindenkin látszott, hogy készen áll kockára tenni az életét a hazájáért.

Artemenko egész életében Kanadában futballozott, Guelph városában egyetemi és állami bajnokságot is nyert, valamint megfordult az első osztályú FC Valour együttesében is.

A Guelphnél töltött időszak alatt figyelt fel rá valaki, aki az ukrán másodosztályban szereplő FC Podillya csapatánál dolgozik, és meghívta a kapust próbajátékra.

Artemenko január 29-én elutazott Ukrajnába, jól muzsikált, és alá is írta a szerződését február 23-án – egy nappal a háború kirobbanása előtt.

Artemenko őszintén elmondta, hogy van benne félelem, de úgy gondolja, hogy a szülőhazája szabadságáért teljesített szolgálat miatt ezzel nem szabad foglalkoznia. Egy háborúban mindenkiben ott van a félsz, de a hazaszeretet és a felelősségérzet felülírja ezt.

A CBC megemlíti, hogy Artemenkónak van némi katonai tapasztalata, 16 és 18 éves kora között a kanadai tartalékos hadsereg műszaki harci zászlóaljának tagja volt.

Rovatok