Index Vakbarát Hírportál

Abramovics már a héten eladhatja a BL-győztes Chelsea-t

2022. március 2., szerda 10:15

Akár már a héten új kézbe kerülhet a Bajnokok Ligájában címvédő angol Chelsea futballcsapata, miután egybehangzó brit médiaértesülések szerint a klub tulajdonosát, Roman Abramovicsot a napokban több ajánlattal kereshetik meg potenciális vásárlók. Az orosz milliárdosra Vlagyimir Putyin szövetségeseként tekintenek, emiatt különböző szankciókra számíthat.

Abramovics szombaton jelentette be, hogy átadta a klub irányítását a Chelsea Alapítvány vagyonkezelőinek, ezt azonban többen csak látványintézkedésnek vélték, mondván: a befolyását továbbra is érvényesíteni tudja a csapat felett. 

Kedden este azonban már arról lehetett olvasni, hogy a 2003 óta tartó Abramovics-éra hamarosan lezárulhat Londonban, mivel az 55 éves oligarchát a Putyin-rezsim elősegítésével vádolják, így minden bizonnyal súlyos szankciókkal sújthatják az oroszok Ukrajnára mért támadásait követően, ez pedig a futballcsapatot is érinthetné.

Hogy jelenleg milyen a viszony Putyin és Abramovics között, az kérdéses, több forrás szerint az utóbbi években megromlott a kapcsolatuk, az viszont tény, hogy a kijevi zsidó közösség kérésére az üzletember Beloruszba utazott, hogy segítse a béketárgyalásokat, és részt vegyen az ukrán háború lezárását elősegítő béketárgyalásokon.

Bár a Chelsea vezetősége korábban úgy fogalmazott, a klub nem eladó, úgy tűnik, Abramovics tart az esetleges őt érintő retorzióktól, így minden Nagy-Britanniához tartozó érdekeltségétől igyekszik megválni. Ingatlanjai – köztük egy 125 millió fontot érő palota Kensingtonban – mellett ez a londoni alakulatra is igaz, Hansjörg Wyss svájci milliárdos ugyanis azt mondta, őt és három másik potenciális vásárlót keresett meg Abramovics és stábja, hogy tegyenek hivatalos ajánlatot a Chelsea-ért.

A többi oligarchához hasonlóan ő is pánikban van, így mindent megpróbál eladni, ami Angliához köti. Gyorsan meg akar szabadulni a Chelsea-től is, rajtam kívül három másik ember kapott kedden ajánlatot, hogy megvásároljuk tőle a klubot

– mondta a 86 éves Wyss a svájci Blicknek. „Pontos eladási árat egyelőre nem tudunk, de el tudom képzelni a jövőt a Chelsea-vel. Először azonban meg kell vizsgálnom az általános feltételeket, amit viszont már most elmondhatok, hogy egyedül biztosan nem csinálok ilyesmit. Ha megveszem a Chelsea-t, akkor egy hat-hét befektetőből álló konzorciummal közösen tenném.”

A potenciális pályázókat feltehetően bátorítja, hogy Abramovics a múlt héten átadta a klub napi működtetését az alapítványának, mert bár a Chelsea úgy kommunikálta az eseményt, hogy az a klub és a tulajdonos közötti távolságteremtés céljából született, az érdekelt felek inkább az eladás felé tett első lépésként azonosították.

Az orosz üzletember hevesen tagadta, hogy közel állna a Kremlhez, vagy bármi olyat tett volna, ami miatt szankcionálhatnák, a világ egyik legsikeresebb projektje azonban, amelyet közel 20 év alatt a Chelsea élén felépített, nagyon úgy tűnik, hogy a végéhez közeledik.

Tulajdonlása alatt 21 trófeát nyert a Chelsea, amivel ebben az időszakban a legsikeresebb angol klubbá vált.

Abramovics 27 éves lánya, Sofia közben az Instagramon szólalt fel, és elítélte Oroszország ukrajnai invázióját. A posztolt képen ez áll: „Oroszország háborút akar Ukrajnával.” Az Oroszország szó pirossal áthúzva szerepel, és a helyére „Putyin” neve került.

(Borítókép: Glyn Kirk / AFP)

Rovatok