Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán nagykövet kirúgatná a Fradi orosz edzőjét

2022. március 5., szombat 16:11

A Népszava Ukrajna budapesti nagykövetével, Ljubov Nepoppal készített interjút, amelyben többek között a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság rekordbajnoka, a Ferencváros is szóba került.

A nyelvész és diplomata 2016 óta tölti be tisztségét a fővárosban, most pedig az egész világot lázban tartó orosz–ukrán háborúval kapcsolatban fejtette ki a véleményét.

Kiemeli, hogy Ukrajna területe az orosz hadsereg „brutális támadásának van kitéve” február 24. óta. Oroszország nem riad vissza háborús és emberiség elleni bűncselekmények elkövetésétől sem, amit a világ elítél. Háláját fejezte ki az ukrán nép mellett szolidaritást vállalók cselekedeteiért.

Véleménye szerint mindenkinek megvan a lehetősége Vlagyimir Putyin megállításához, és csak akkor mondhatjuk azt, hogy elegendő volt, amit Magyarország és más partnerei tesznek, ha sikerül megállítani az orosz agressziót.

Úgy érzi, hogy Oroszországnak rá kell ébrednie, hogy a nemzetközi jog „brutális megsértéséért”, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie.

Ehelyütt példákkal jön, hogy milyen orosz hírességeket fosztottak meg tisztségüktől, és itt szóba jött a Ferencváros helyzete is – amelynek orosz edzőjénél, Sztanyiszlav Csercseszovnál meg kell jegyeznünk, hogy ő oszét nemzetiségű.

A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Nyetrebko világhírű opera-énekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit. A magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével

– idézi a Népszava Ljubov Nepopot.

Az 58 éves szakembert decemberben nevezték ki a Ferencváros élére, a döcögős kezdés (3 meccs, 1 győzelem, 2 vereség) után javuló tendenciát mutat a legutóbbi három kiírást megnyerő, összesen 32 bajnoki aranynál járó gárda, hiszen a legutóbbi öt meccsén veretlen maradt (3 győzelem, 2 döntetlen).

(Borítókép: MTI / Kovács Tamás)

Rovatok