Index Vakbarát Hírportál

A Real–Bayern–PSG-trió szinte már bajnok, de lesznek még izgalmak

2022. március 15., kedd 06:17

Hajrájához közelednek az európai topligák, nagyjából 10 forduló van még hátra az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol labdarúgó-bajnokságból. Megnéztük, hogy az egyes pontvadászatokban melyik együttesek reménykedhetnek még a bajnoki cím elhódításában és mely csapatokat fenyegeti a kiesés réme. Körkép.

Premier League

Bár Angliában sokáig úgy tűnt, hogy az aranyérem sorsa már féltávnál eldől, hiszen akkora előnnyel vezetett a Manchester City az üldözők előtt, mégis izgalmas hajrára van kilátás. A címvédő előnye ugyanis négy pont a Liverpool előtt, Jürgen Klopp együttese viszont egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, így vesztett pontok tekintetében csupán három a differencia. 

A bajnoki cím az Etihad Stadionban dőlhet el április 10-én, akkor ugyanis éppen a Liverpool látogat a City otthonába.

Bár a Bajnokok Ligája előző kiírása győztesének, a Chelsea-nek a harmadik helye kis túlzással biztosra vehető, a negyedik, még BL-indulást érő helyért viszont óriási küzdelem várható. Jelenleg az Arsenal áll a legjobban, ám a Manchester United, a West Ham, a Tottenham és még a Wolves is reménykedhet, hat ponton belül van ez az öt alakulat.

Ami  a kiesést illet: a Norwich helyzete kilátástalannak tűnik, a kanárikon kívül még a Burnley és a Watford tanyázik most a veszélyzónában. Az Everton és a Leeds sem nyugodhat meg azonban, de még a Brentfordnak is gyűjtögetnie kell a pontokat a biztos bennmaradáshoz.

Ligue1

A PSG 15 pontos előnnyel áll a tabella élén, így a párizsiak aranyérme aligha lesz veszélyben – más kérdés, hogy a korai BL-búcsú miatt ennek ellenére biztosan kudarcként élik majd meg az idei szezont, ráadásul legnagyobb sztárjuk, Kylian Mbappé távozása is a levegőben lóg a nyáron.

Jelenleg az Olympique Marseille a második, de a Nice és a Rennes bizakodhat az ezüstéremben, nagy a tülekedés a Paris Saint-Germain mögött a dobogóért és az európai kupaindulásért.

Sűrű a mezőny a veszélyzónában is, a sereghajtó Bordeaux 22, az utolsó előtti Metz 23 pontos, az osztályozós helyen álló St. Etienne 26 egységgel áll. Nem nyugodhat meg azonban a Lorient, a Troyes, a Clermont és az Angers sem, vélhetően ebből a hét együttesből búcsúzik majd három az utolsó fordulót követően.

Bundesliga

Bár az idény során voltak váratlan vereségei a Bayern Münchennek – Bochum, Mönchengladbach, Frankfurt –, ennek ellenére úgy tűnik, hogy továbbra sem tudják felvenni a harcot a riválisok Julian Nagelsmann alakulatával, amely hétpontos előnnyel vezet a Dortmund előtt, így borítékolható a sorozatban 10.-szer elnyert salátástál.

A „legmagyarabb” topligában honfitársaink is jól szerepelnek, a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig, valamint Sallai Roland Roland csapata, a Freiburg is a Bajnokok Ligájáért harcol.

A Hertha viszont Dárdai Pál távozása után is szenved, egyre kilátástalanabb a berlini klub helyzete. A korábbi szövetségi kapitány fia, Dárdai Márton sérülés miatt immáron hetek óta hiányzik. A Fürth minden bizonnyal búcsúzik majd, így a Herthának minden bizonnyal a Stuttgart–Bielefeld–Augsburg–Mönchengladbach-négyesből kellene két gárdát maga mögé utasítania a biztos bennmaradáshoz.

Serie A

Egyértelműen Olaszországban várható a legnagyobb harc a bajnoki címért, amelyre a jelenleg listavezető AC Milan mellett az Internek, a Napolinak és egy huszáros hajrával talán a Juventusnak lehet esélye. Stefano Pioli csapata három ponttal vezet a Napoli és néggyel a városi rivális, címvédő Inter előtt, ám Simone Inzaghiék egy meccsel kevesebbet játszottak, míg a Juve hét egységgel követi a piros-feketéket.

A kieső csapatok listája is körvonalazódni látszik, a Salernitana és a Genoa bennmaradásához kisebbfajta csodára lenne szükség, a Veneziának pedig minimum hárompontos hátrányt kellene ledolgoznia a Cagliari, vagy négyet a Sampdoria megelőzéséhez.

La Liga

A Real Madrid elsősége egyre biztosabbnak tűnik, Karim Benzema vezérletével a királyi gárda egyre inkább szakítja le a riválisokat, ráadásul extra töltetet adhat Carlo Ancelotti együttesének a PSG bravúros búcsúztatása a BL-ben.

A Sevilla 12 pontra van a Realtól, a címvédő Atlético, valamint az ősi rivális Barcelona előtt pedig 15 egység a madridiak előnye. Vélhetően a BL-helyeken is ezek a csapatok végeznek majd, csupán a sorrend lesz kérdéses.

A korábbi újpesti közönségkedvenc, Enisz Bardhi klubja, a Levante nagy valószínűséggel alászáll a másodosztály bugyraiba, amelyre az Alavesnek is „jók” az esélyei, a Cadiz viszont még megmenekülhet, a Granada, a Mallorca, vagy a Getafe kárára.

Hogy végül mely csapatok ülhetnek fel országuk trónjára, és kik lesznek azok, akik a következő szezonban egy ligával lejjebb próbálhatják majd meg újra kivívni az élvonalban való szereplést, május végére kiderül!

(Borítókép: Paul Ellis / AFP)

 

Rovatok