Index Vakbarát Hírportál

Néhány percig izgulhatott a címvédő, a Juventus drámai módon esett ki

2022. március 16., szerda 22:54

A Chelsea és a Villarreal csatlakozott utolsóként a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mezőnyéhez, mivel előbbi a Lille vendégeként is győzött hátrányból fordítva, utóbbi pedig az utolsó negyedóráig védekezve legyűrte idegenben a Juventust.

A Salzburgot kiütő Bayern München, a Sportingot idegenben elintéző Manchester City, az Inter ellen Olaszországban kellő előnyt gyűjtő Liverpool, a PSG ellen kétgólos hátrányból fordító Real Madrid, valamint a kedden az Ajax otthonában diadalmaskodó Benfica és a Manchester United vendégeként továbbjutó Atlético Madrid mellett már csak két hely volt szerdán kiadó a nyolc között.

A H csoportban a csoportelsőségét az utolsó meccs 94. percében elbukó Chelsea a sorsolásnál kifejezetten szerencsés volt, hiszen a toronymagasan leggyengébb csoportnak számító G jelű négyesben elsőként végző Lille-t kapta ellenfélül, és már az odavágón kellemes előnyt szerzett (2–0).

A visszavágó előtt mégis volt kérdés, nevezetesen, hogy a Roman Abramovicsot sújtó szankciók miatt játszhat-e egyáltalán a Chelsea, és hogyan jut el a csapat a franciaországi meccsére, de mivel az UEFA engedélyezte a pályára lépést, így a címvédőnek csak az volt a dolga, hogy ne bukja el az előnyét.

A házigazda nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe, de a kapu felületét három kísérletből sem találták el az első negyedórában, ezt követően pedig kiegyenlítetté vált a játék.

Bő fél óra után jöttek a bajok a Chelsea-nél, előbb megsérült Andreas Christensen (a helyére beálló Trevoh Chalobah kis híján rögvest összehozott egy büntetőt), majd Jorginho kezezése miatt a videózás után már valóban tizenegyeshez jutott a házigazda, amit Burak Yilmaz magabiztosan a bal felsőbe vágott (1–0).

Az egész félidő során támadásban semmit sem mutató címvédő a ráadás harmadik percében viszont egyenlíteni tudott, Jorginho labdájával Christian Pulisic került ziccerbe az ötös jobb oldalánál, és a hosszú alsóba lőtt (1–1).

A fordulás rögvest egy Burak Yilmaz-fejessel indult, de még ennél is lényegesen veszélyesebb volt bő egy óra játék után a török beadása után Xeka lehetősége, de bólintását a kapufa hárította.

Ezt pedig a 71. percben büntette a Chelsea, Mason Mount bal oldali beadása César Azpilicueta térdéről pattant a kapuba, eldöntve a továbbjutás kérdését (1–2).

A H csoportot végül megnyerő Juventus sem kapott sokkal nehezebb riválist, a Villarreal otthonában elért 1–1-et követően pedig vehemensen próbálták megszerezni hazai pályán a vezetést, de hiába volt kilenc lövésük, ebből négy, kaput eltaláló, az első félidőben így sem jártak sikerrel az olaszok.

A folytatásban is a „zebrák” maradtak aktívak, de ahogyan a napokban tendencia, a vendégek az első kapura lövésükből megszerezték a vezetést, Gerard Moreno büntetőjével (0–1).

És ahogyan ilyenkor lenni szokott, hiába próbálkozott a Juventus, újabb gólt megint csak a vendégek szereztek, Pau Torres továbbjuttatta a Villarrealt (0–2).

S hogy még csúnyább legyen, a 91. percben még Arnaut Danjuma is értékesített egy büntetőt, így a spanyolok az összes kaput eltaláló lövésükből betaláltak (0–3).

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Lille (francia)–Chelsea (angol) 1–2 (Yilmaz 38. – 11-esből, ill. Pulisic 45+3., Azpilicueta 71.)
Továbbjutott: a Chelsea, 4–1-es összesítéssel
Juventus (olasz)–Villarreal (spanyol) 0–3 (G. Moreno 77. – 11-esből, P. Torres 85., Danjuma 91. – 11-esből)
Továbbjutott: a Villarreal, 4–1-es összesítéssel 

(Borítókép: Francois Lo Presti / AFP)

Rovatok