Index Vakbarát Hírportál

A Barcelona beledöngölte a Realt a Bernabéu gyepébe

2022. március 20., vasárnap 22:53

Komoly meglepetésre a Barcelona 4–0-ra kiütötte a Real Madridot a Santiago Bernabéuban a La Liga 29. fordulójának legnagyobb rangadóján, azaz a Clásicón.

Volt már nagyobb téttel bíró Clásico, mint az, amit 2022. március 20-án játszottak a Bernabéuban a La Liga 29. fordulójában. A Real Madrid utcahosszal vezeti a tabellát és mondhatni, hogy innen már csak elveszíteni tudja a bajnoki címet, ezen a meccsen viszont nélkülöznie kellett a kirobbanó formában játszó Karim Benzemát. A Barcelonának a roppant gyenge kezdés ellenére még lehetnek érmes reményei, vesztett pontok tekintetében holtversenyben a második, ráadásul Xavi érkezése és a téli igazolások hatására egyre jobb formába lendül.

A Barcelona kezdte aktívabban a rangadót, de a Real Madridé volt az első veszélyesebb lövés, azonban Rodrygo a tizenhatos sarkáról célt tévesztett.

Nem sokkal később Marc-Andre ter Stegen védett nagyot: Vinícius egymás után többször is bohócot csinált Ronald Araújóból, majd visszagurított Federico Valverdének, akinek a hosszú alsóba tartó lövését kitenyerelte a kapus.

A 12. percben Thibaut Courtois is jelentkezett két bravúrral. Ferran Torres adott középre balról, a labdája kicsit Pierre-Emerick Aubameyang mögé jött, de a gaboni még így is kapura tudott lőni, viszont a belga kapus hárított, akárcsak Ousmane Dembélé ismétlésénél. Aztán Ferrán Torres próbálkozott 20 méterről egy átlövéssel, ő azonban nem talált kaput.

A 29. percben viszont már Courtois is tehetetlen volt. 

Dembélé megforgatta Nachót a jobb szélen, majd középre tekert, ahol Aubameyang megelőzte Éder Militaót és tökéletesen csúsztatott a hosszú sarokba.

Megint jól muzsikált az ex dortmundi páros. Aubameyang egyébként sorozatban az ötödik Real elleni meccsén volt eredményes, amire senki sem volt még képes a 21. században.

A gól után is maradt a Barcánál az irányítás, viszont a következő Aubameyang–Courtois-párharcot a kapus nyerte. A túlodalon Vinícius lépett ki szólóban, egy az egyben vihette a labdát ter Stegenre, de a végén egyszerűen rálépett a labdára, és hiába esett nagyot a tizenhatoson belül, ezért nem járt büntető.

Sőt, a Real bajait még tetézte egy újabb kapott gól. 

Dembélé ezúttal szögletből ívelt tű pontosan, csak most Araújo fejére, aki tökéletesen emelkedett és célzott is.

A második félidőben sem alakultak másként a dolgok: a 46. percben Ferrán Torres még talán Viníciusnál is nagyobb ziccerben hibázott, de egy perccel később már nem kegyelmezett. Az újabb Barca-lerohanásnál Aubameyang ezúttal a gólpasszt adta, méghozzá sarokkal, a spanyol támadó pedig jobbal kilőtte a bal felsőt.

És még nem volt vége: Gerard Pique ívelte fel a labdát Torresnek, aki lekészítette azt Aubameyangnak, ő pedig könnyedén átemelte a labdát Courtois felett. Juan Martínez Munuera először les miatt nem adta meg a találatot, de a videóbírós elemzés után már igen. 0–4! A gaboni ezzel is rekordot állított fel: ő lett az első olyan játékos a 21. században, aki élete első Clásicóján három kanadai pontot (gól+gólpassz) szerzett.

Aztán ebből kis híján 0–5 és Aubameyang-tripla lett, azonban a csatár nem tudott kapura irányítani egy lapos centerezést. A túloldalon Rodrygo szépíthetett volna a 60. perc legvégén, azonban pont ter Stegen karjaiba lőtt. 

Courtois-nak viszont a folytatásban is több dolga volt, a Real védelme totális csődöt mondott a Torres–Aubameyang–Dembélé-csatártrióval szemben. Utóbbi a 74. percben meglőhette volna a saját gólját, de miután lebirkózta Militaót, arra már nem maradt ereje, hogy 6-7 méterről eltalálja a kaput.

Aubameyang hatalmasat játszott, de az őt váltó Memphis Depay is jól szállt be, viszont a befejezéseknél pontatlan volt. A hajrára érthető módon csökkent a tempó, a Barcelona nem erőltette az ötödik gólt, a Real pedig egyszerűen tehetetlen és tompa volt. Az eredmény maradt 0–4, hatalmas pofont kapott Carlo Ancelotti és csapata az ősi, még ha nem is közvetlen riválisától. A Barcelona pedig feljött a harmadik helyre, de egy meccsel kevesebbet játszott, mint a három ponttal előtte álló Sevilla.

Eredmények, La Liga, 29. forduló:
Real Madrid–Barcelona 0–4 (0–2)
Sevilla–Real Sociedad 0–0
Cadiz–Villarreal 1–0 (0–0)
Celta Vigo–Real Betis 0–0
Espanyol–Real Mallorca 1–0 (1–0)

(Borítókép: a Barcelona játékosai ünneplik csapatuk egyik gólját a Santiago Bernabéuban. Fotó: AFP.)

Rovatok