Index Vakbarát Hírportál

Bár tétje nincs, mégis fontos lesz a Szerbia elleni mérkőzés

2022. március 24., csütörtök 05:54

Csütörtökön este első alkalommal lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott 2022-ben, a Nemzetek Ligája A-divíziójára való felkészülés jegyében Szerbiával csap össze Marco Rossi együttese a Puskás Arénában.

A keret gerince nem változott drasztikusan, az olasz mester azonban öt újoncot is meghívott a nemzeti együttesbe a szerbek, valamint a jövő keddi északírek elleni barátságos mérkőzésre. A lehetséges debütálók közül az OTP Bank Liga góllövőlistáját 23 találattal vezető Ádám Martinnak és a honosított Callum Stylesnak a bemutatkozását övezi a legnagyobb érdeklődés.

A Paks csatára egészen elképesztő formában futballozik az NB I idei szezonjában, nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt már megdöntötte a 12 csapatos pontvadászat gólcsúcsát, amelyet korábbi csapattársa, Hahn János állított fel a 2020/2021-es idényben.

Ádám hasonló stílusú erőcsatár, mint a válogatott kapitánya, Szalai Ádám, márpedig az immár a svájci Baselt erősítő támadó utódját időszerű lenne megtalálnia a szakmai stábnak. Hiszen bár 34 évesen még mindig az egyik legfontosabb láncszeme a magyar csapatnak, hosszú távon egyelőre nem látni, ki tudná majd őt pótolni a visszavonulását követően.

Ádám 27 esztendős, gyakorlatilag a legjobb futballistakorban van, ráadásul az idei teljesítménye után alighanem népszerű célpont lesz a nyári átigazolási piacon. Fejlődése és a válogatott szempontjából is egyértelműen jót tenne neki ha egy nívós, külföldi bajnokságba kerülne, ebben nyilván a nemzeti csapatban mutatott teljesítménye is segítheti.

Callum Stylesról eddig kevesebbet lehetett hallani Magyarországon, pedig már tavaly áprilisban felvetődött a honosítás lehetősége. A 21 éves játékos két éve tudta meg a nagymamájáról, hogy magyar. 

Vannak Magyarországon élő rokonaim, bízom benne, hogy eljönnek majd a válogatottmeccsekre. A felkészülés alatt biztosan nem lesz sok szabadidőm, a mérkőzést követően viszont szívesen találkoznék velük, ha lehetséges

– nyilatkozta a Yorkshire Postnak az angol másodosztályú Barnselyt erősítő futballista, aki a középpályán és szárnyvédőként is bevethető.

A Transfermarkt 3 millió euróra becsüli az értékét, amelyet a mi szempontunkból csak növel, hogy Styles bal lábas, amely főleg pontrúgásoknál színesítheti majd Marco Rossi repertoárját. Klubjában például mindkét oldalról ő adja be a szögleteket, befelé és kifelé csavarodó íveléseit követően is képes veszélyt teremteni.

Ádámon és Styleson kívül először kapott meghívót a Debrecen 20 éves középpályása, Baráth Péter, míg a védelem tengelyében a Szalai Attila sérülése miatt behívott Spandler Csaba juthat bizonyítási lehetőséghez, a kapusposzton harmadik számúként pedig Szappanos Péter szerepel újoncként a keretben.

Bár hallani lehetett olyan hangokat, hogy Király Gáborral holtversenyben a válogatottsági rekordot (108) tartó Dzsudzsák Balázs is bekerülhet a csapatba, afféle búcsú gyanánt a nemzeti együttestől, Marco Rossi ezúttal sem küldött meghívót a DVSC középpályásának, aki legutóbb 2019 novemberében lépett pályára a válogatottban.

Ami a szerbek elleni örökmérleget illeti, mindössze kétszer találkoztunk a jugoszláv utódállammal, méghozzá a közelmúltban, a 2020-as Nemzetek Ligája B-divíziójában. Belgrádban Könyves Norbert találatával 1–0-ra nyertünk, Budapesten pedig 1–1-es döntetlennel zárult az összecsapás, Kalmár Zsolt, illetve Nemanja Radonjics szerezte a gólokat.

A rivális leghíresebb játékosa egyértelműen az idén bombaformában futballozó Dusan Vlahovics, a Juventus támadója sérülés miatt azonban végül nem utazott el társaival Budapestre. Rajta kívül is találunk azonban sztárokat a keretben: Szergej Milinkovics-Szavics a Lazio, Luka Jovics a Real Madrid, Nikola Milenkovics pedig a Fiorentina játékosa. De a rutinos csatárra, Alekszandar Mitrovicsra is érdemes lesz odafigyelni, a Fulham centere 35 (!) gólt szerzett már idén a Championshipben, amellyel toronymagasan vezeti a góllövőlistát. 

A magyar labdarúgó-válogatott kerete a márciusi felkészülési mérkőzésekre

Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia)
Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A MAGYAR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA

Felkészülési mérkőzés:

Március 24., 19.30: Magyarország–Szerbia (Puskás Aréna) 
Március 29., 20.45: Észak-Írország–Magyarország (Belfast, Windsor Park)

Nemzetek Ligája, A-liga, 3. csoport:

Június 4., 18.00: Magyarország–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–Magyarország
Június 11., 20.45: Magyarország–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–Magyarország
Szeptember 23., 20.45: Németország–Magyarország
Szeptember 26., 20.45: Magyarország–Olaszország

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok