Index Vakbarát Hírportál

Sallai gólja döntött, de Dibusz Dénes volt a hős Észak-Írországban

2022. március 29., kedd 22:40

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este Észak-Írország otthonában lépett pályára felkészülési mérkőzésen. A találkozón egyetlen gól esett, azt Sallai Roland szerezte, így Marco Rossi alakulata 1–0-ra nyert, ám a meccs hőse a több földöntúli bravúrt bemutató Dibusz Dénes volt.

A honosított Callum Styles a múlt csütörtöki debütálása után ezúttal már a kezdőcsapatban kapott helyet. Az angol másodosztályú Barnsley játékosa akkor a védelem bal oldalán futballozott, most viszont Nagy Ádám helyén védekező középpályásként számított rá Marco Rossi szövetségi kapitány.

A szerbek elleni találkozóhoz képest még annyi változás történt, hogy a megsérült Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes állt a kapuban, míg az ugyancsak sérülés miatt kimaradó Botka Endre helyét a fogászati problémája után már rendelkezésre álló Willi Orbán vette át a védelem tengelyében:

Dibusz - Lang, Orbán, Fiola - Nego, Styles, Schäfer, Nagy Zs. - Sallai, Szoboszlai - Szalai Á.

Meddő mezőnyfölényben játszott a magyar csapat a mérkőzés elején, az első komoly helyzet azonban egy védelmi hiba után a hazaiak előtt adódott: Nagy Zsolt rövid passzát Davis fülelte le a 16-osunk előterében, majd jobb külsővel a kapu jobb alsó sarkát célozta meg, lövése azonban szerencsére a kapufáról az alapvonalon kívülre pattant.

A folytatásban is pontatlanság jellemezte a magyarok játékát, ám az északírek egyik labdaszerzésükkel sem tudtak élni, köszönhetően főként a kapujából rendre jól kimozduló Dibusz Dénesnek. Az első magyar próbálkozást a 34. percben jegyezhettük fel, Sallai Roland kapott jó labdát a jobb szélen Loic Negótól, ám a Freiburg támadójának 17 méteres löketét magabiztosan védte Bailey Peacock-Farrell.

A szünet előtt aztán óriási hazai lehetőség maradt ki, pontosabban Dibusz védett hatalmasat: Josh Magennis csúsztatta meg a labdát a 16-os jobb sarkánál, Gavin Whyte egy pattanással maga elé engedte, majd a középen érkező Nial McGinn elé emelt, aki 11 méterről lőhetett tisztán, a Fradi kapusa azonban óriási bravúrral szögletre ütötte a próbálkozást. 

Fordulás után alighanem nyitott fülekre találtak Marco Rossi félidei intelmei, jobban nézett ki a magyar csapat, amely az 56. percben egy óriási védelmi hiba után a vezetést is megszerezte: 

Nagy Zsolt keresztlabdáját McGinn röviden fejelte haza, Sallai rástartolt a labdára, majd elpöckölte  a kifutó kapus mellett és az üres kapuba passzolt. 

Ezt követően a küzdelem dominált, olykor a szabályosság határait is súrolták a pályán látott jelenetek, a játékvezető osztogatta is a sárga lapokat bőséggel.

A hajrára aztán felpörögtek az események: a csereember Shayne Lavery adott be balról, amelyre az ötös előterében három északír is érkezett szabadon, végül George Saville bólintott, ám Dibusz óriási reflexszel kitolta a léc alól a kísérletet.

A hosszabbításra is maradt még egy óriási védés: egy oldalsó szabadrúgást követően Lavery lőhetett tisztán 8 méterről, ám a magyar kapus eszén ezen az estén nem lehetett túljárni, ezt a lövést is hárította!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Észak-Írország–Magyarország 0 1 (0 0)

---------------------------------------

Belfast, Windsor Park, 18 ezer néző, v.: Rob Harvey (ír)

    gólszerző: Sallai (56.)

    sárga lap: Cathcart (27.), Davis (58.), Dallas (85.), Saville (85.), illetve Sallai (55.), Lang (74.), Nagy Á. (85.)

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok