Index Vakbarát Hírportál

20 éves minden idők leghihetetlenebb öngólja – videó

2022. április 6., szerda 12:51

Ki ne emlékezne Tomislav Piplicára, az Energie Cottbus egykori kapusára? A bosnyák legenda napra pontosan 20 évvel ezelőtt vált világhírűvé, amikor a profi labdarúgás történetének talán legnevetségesebb öngóljával ajándékozta meg a szurkolókat. Kivéve sajátjait, akik 2002. április 6-án a Borussia Mönchengladbach elleni Bundesliga-találkozón testközelből láthatták, ahogy egy felpattanó lövés szinte agyoncsapja Piplicát, és mind ő, mind a labda a kapuban köt ki.

És ezt lehet még fokozni, ugyanis a varázslatot Piplica egy nappal 33. születésnapja után mutatta be.

Mindez 3–2-es Cottbus-vezetésnél történt, a 85. percben, miközben a két együttes igyekezett menekülni a kiesés elől. Piplica manővere két pontjába került az Energie-nek, amely aztán végül kiharcolta a bennmaradást, és a 13. helyen végzett, pontosan a Mönchengladbach mögött.

A Cottbusban két magyar is pályára lépett, Miriuta Vasile végigjátszotta a találkozót, Mátyus János pedig a 76. percben csereként állt be.

Azóta a „piplicázás” gyakorlatilag szállóigévé vált, legutóbb pedig a tavalyi Európa-bajnokság közben került elő ez a klasszikus mint viszonyítási alap, amikor a szlovákok kapusa, Martin Dubravka elfelejtette, hogy a két kapufát egy keresztléc is összeköti.
Nem sokkal később pedig Thomas Strakosha, a Lazio kapusa is megmutatta az Európa-ligában, hogy kitűnő bizonyítvánnyal végzett a Piplica-iskolában.

(Borítókép: Tomislav Piplica 2007. szeptember 30-án. Fotó: Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)

Rovatok