Index Vakbarát Hírportál

Totális Bayern-kudarc, a Chelsea néhány percre volt a csodától

2022. április 12., kedd 23:40

A Bajnokok Ligája-negyeddöntők visszavágóján hatalmas meglepetésre a Villarreal a Bayern München otthonában is meg tudta tartani egygólos előnyét, így kiejtette a német sztárcsapatot, míg a Chelsea hiába vezetett 75 perc után három góllal a Real Madrid otthonában, mégis kiesett.

Egy héttel ezelőtt rendkívül nehéz helyzetbe került a címvédő Chelsea, ugyanis 3–1-es vereséget szenvedett hazai pályán a Real Madridtól, így kétgólos hátrányt kellett volna eltüntetnie a Santiago Bernabéuban. A Bayern München 0–1-ről indult az Allianz Arenában a Villarreal ellen, de rengeteget kellett javulnia az odavágóhoz képest, mert az ottani eredmény rájuk nézve volt hízelgő.

Real Madrid–Chelsea

Az előző meccsen triplázó Karim Benzema volt az, aki a 11. percben először veszélyeztethetett volna a mérkőzésen, viszont 18 méteres szabadrúgása jócskán elkerülte a kaput. A túloldalon először Kai Havertz lövése pattant meg, a szöglet után pedig Antonio Rüdiger bólintott fölé.
A 15. percben aztán tényleg megkezdte a zárkózást a Chelsea: 

Timo Werner térdéről pont jól pattant a labda Mason Mount elé, aki lefutotta Dani Carvajalt, és a kapuval szemből, 14 méterről kilőtte a bal sarkot.

Az első félidőben jóval aktívabb Chelsea a másodikat is nagy lendülettel indította, és hamar le is dolgozta összetettbeli hátrányát. Az 51. percben Mount szögletére Antonio Rüdiger érkezett jól, és védhetetlenül fejelt Thibaut Courtois kapujába.

A Real ettől felébredt és elkezdte fokozni a tempót a hosszabbítás elkerülésének érdekében, mégis a Chelsea szerzett gólt! N'Golo Kanté passzából Marcos Alonso tüzelt az ötös bal sarkáról, az első kísérlete még levágódott Carvajalról, a másodikat viszont irgalmatlan erővel bevarrta a bal felsőbe. Csakhogy kiderült, hogy kézzel is hozzáért a labdához, némi videózás után Szymon Marcziniak elvette a gólt. Pár perccel később kis híján a Real került közelebb a továbbjutáshoz, de Benzema fejese a keresztlécen csattant.

15 perccel a rendes játékidő vége előtt viszont már a VAR sem mentette meg a Realt: 

Timo Werner kapott egy jó indítást, majd egy visszahúzós csel után megtolta befelé a labdát kétszer, és bár Courtois beleért a lövésbe, védeni nem tudott. 0–3.

De még nem volt vége! Öt perccel később Luka Modric szenzációsan ívelt külsővel Rodrygo elé, akinek „csak” be kellett belsőznie a varázslatos passzt, teljes egál!

A Chelsea a hátralévő 10 percben eldönthette volna a továbbjutást, de nem tudta kihasználni a helyzeteit, jöhetett a hosszabbítás.

Amelynek a hatodik percében ismét Benzema: 

Vinícius száguldott el a bal oldalon, majd az alapvonalnál elkezdett befelé húzni, onnan középre nyesett, a francia csatár pedig kényelmes helyzetből, 8 méterről pontosan fejelt.

Innentől hiába nyomott folyamatosan Thomas Tuchel alakulata, a Real állta a sarat és lehozta a maradék 24 percet kapott gól nélkül, ami azt jelenti, hogy bár először leadta a Londonban megszerzett előnyét, a hajrában mégis felállt a padlóról, a ráadásban pedig meg is váltotta a jegyét az elődöntőbe.

Bayern München–Villarreal

Ahogy arra számítani lehetett, a 2020-as BL-győztes az első perctől kezdve a kapujához szegezte ellenfelét, viszont hiába birtokolta jóval többet a labdát, igazi helyzetet nem volt képes kialakítani. Akárcsak egy hete, úgy most sem igazán tudott kapura tartó lövést összehozni Julian Nagelsmann csapata, ebben a félidőben mindössze egyet sikerült felmutatnia Jamal Musiala révén.
A legnagyobb helyzet a vendégek előtt adódott, a 41. percben Arnaut Danjuma, az előző meccs egyetlen góljának szerzője lépett ki ziccerben Etienne Capoue indításával, de csúnyán elrontotta a befejezést. Aztán kiderült, hogy lesen is volt.

A második játékrészben is a Bayern diktálta a tempót, és ez több mint 140 perc után góllá érett, igaz, ehhez a Villarreal is kellett. A vendégcsapat ugyanis óvatlanul hozta ki a labdát saját térfeléről, Kingsley Coman megszerezte azt, majd Thomas Müllerhez passzolt, aki megjátszotta Robert Lewandowskit, a lengyel csatár befordult és 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot.

Természetesen ezt követően is támadásban maradt a Bayern München, de vagy nem tudott kialakítani komoly veszélyt, vagy ha igen, azt elpuskázta. 

És ahogy az lenni szokott a futballban, a rettenetes hatékonyság a hajrában megbosszulta magát: a 88. percben Giovani Lo Celso vezetésével kontrázott a Villarreal, az argentin Gerard Morenót indította, aki középre tálalt, az érkező Samuel Chukwueze pedig Manuel Neuer fölött kilőtte a rövid felsőt. 

A vendégek pedig kihúzták a maradék időt kapott gól nélkül, azaz végrehajtották a csodát, és hatalmas meglepetésre kiejtették a végső győzelemre is esélyesnek tartott Bayernt. A Villarreal története során másodszor, 2006 óta pedig először jutott be a BL-elődöntőbe.

Real Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) 2–3 (0–1, 1–3) – hosszabbítás után
Gól: Rodrygo (80.), Benzema (96.), illetve (Mount (15.), Rüdiger (51.), Werner (75.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 5–4-es összesítéssel.

Bayern München (német)–Villarreal (spanyol) 1–1 (0–0)
Gól: Lewandowski (52.), illetve Chukwueze (88.)
Továbbjutott: a Villarreal, 2–1-es összesítéssel.

(Borítókép: A Bayern München játékosai próbálják feldolgozni a kiesést a Villarreal ellen. Fotó:  Jose Jordan /   AFP.)

Rovatok