Index Vakbarát Hírportál

Hősiesen küzdött az Atlético Madrid, de nem talált lyukat a Man. City pajzsán

2022. április 13., szerda 23:08 | aznap frissítve

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóin az Atlético Madrid 0–0-s döntetlent játszott a Manchester Cityvel, míg a Liverpool hazai pályán megőrizte az első mérkőzésen összeszedett előnyét, így a 3–3-as döntetlen elegendőnek bizonyult a Benfica ellen.

A manchesteri odavágón szinte soha nem látott antifutballal kellett szembenéznie a Manchester Citynek. Diego Simeone csapata lényegében végigvédekezte 10 emberrel a mérkőzést, ennek is volt köszönhető, hogy a madridiak egyetlen kapura lövést sem tudtak felmutatni a 90 perc alatt. 

Kevin De Bruyne ennek ellenére is egy alkalommal bevette Jan Oblak kapuját, így egygólos manchesteri előnnyel vághattak neki a felek a madridi visszavágónak. 

A Benfica rendkívül nehéz helyzetből várhatta a liverpooli visszavágót, mivel a portugál csapat stadionjában 3–1-re nyertek Jürgen Klopp futballistái. A visszavágó papíron már nem tartogatott különösebb izgalmakat, a Benfica mindössze egy tisztes helytállásban reménykedhetett.

Atlético Madrid–Manchester City

Az első mérkőzéshez képest kikerült a manchesteriek kezdőcsapatából Raheem Sterling, helyét Phil Foden foglalta el a támadótrió középső tagjaként. Hazai oldalon is egy változtatás történt az odavágóhoz képest, Sime Vrsaljko helyét Thomas Lemar vette át, némileg támadószelleműbb felállást sugallva ezzel. 

Érdekesség, hogy a mai mérkőzés volt a Manchester City történetének 100. BL-szereplése. Az eddigi 99 találkozóból 55 alkalommal hagyták el győztesen a pályát az angolok.

A találkozó nyitóperceiben rá sem lehetett ismerni Diego Simoene csapatára, több veszélyesebb akciót is vezettek a mérkőzés első negyedében, azonban konkrét helyzetig nem jutottak el. Ennek ellenére az első kapura küldött fejes a Cityé volt, Kevin De Bruyne szögletét John Stones igyekezett kapura fejelni, próbálkozása viszont elkerülte Jan Oblak kapuját.

A 30. minutumban igazi tűzijáték alakult ki a madridi kapu előtt.

Ilkay Gündögan először közvetlen közelről a kapufát találta telibe, majd ugyanúgy a német játékos fejese az egyik Atlético-védő testében akadt el, mindössze pár centire a gólvonaltól.

Az Atlético Madrid az első játékrészben egyetlen veszélyesebb kapura tartó lövést tudott felmutatni, azt a próbálkozást Geoffrey Kondogbia nevéhez írhatjuk fel, azonban különösebb veszélyt ez a távoli bomba sem tartogatott Ederson számára.

Így a félidőben gól nélküli döntetlennel vonulhattak negyedórás pihenőre a felek. 

A fordulás után újra a hazaiak igyekeztek kezdeményezni és támadásba lendülni, az 57. percben Antoine Griezmann vette célba Ederson kapuját a tizenhatosról, rendkívül veszélyes lövése milliméterekkel kerülte el a kaput. 

A folytatásban is folytatta offenzív játékát az Atlético, elképesztő energiákat mozgósítottak Diego Simeone játékosai annak érdekében, hogy sikerüljön a vezető gól megszerzése. Eközben a Manchester City teljesen feladta támadójátékát, tíz perccel a vége előtt egyetlen kaput eltaláló lövésük sem volt az angoloknak.

A 87. percben a csereként beálló Ángel Correa kapott kiváló indítást a kapu előterébe. az argentin támadó mellkasával kezelte le a labdát és tálalt az érkező Yannick Carrasco elé, de a gólba tartó lövést Stones blokkolta az utolsó pillanatban.

A 90. percben Phil Fodent buktatta Stefan Savic a madridi térfélen, amit követően valóságos tömegverekedés bontakozott ki a pályán. Elképesztő feszültség tört ki mindkét csapat játékosaiból, amit a játékvezető is nehezen tudott kezelni, rengeteg sárga lapot, sőt még egy pirosat is kiosztott Felipének. 

A tartalék játékvezető kilenc perc hosszabbítást mutatott fel a rendes játékidő lejártakor. 

A 98. percben Carrasco közeli szabadrúgása iszonyatos erővel érkezett Ederson kapuja felé, azonban a brazil kapus bravúrral védeni tudta a próbálkozást. És még ekkor sem volt vége! A 102. percben még volt lehetősége a gólszerzésre a hazaiaknak, Correa próbálkozhatott a tizenhatoson belülről veszélyes lövéssel, de ezt is hárította a vendégek kapusa. 

Egyszerűen lehetetlen volt ma az Atlético Madridnak lyukat találnia a manchesteri pajzson, de azt el kell ismerni, hogy elképesztően küzdöttek a hosszabbítás kiharcolása érdekében. 

Így a vége 0–0, elődöntőbe jutott a Manchester City.

Liverpool–Benfica

A hazaiak némileg tartalékos összeállításban léptek pályára, Sadio Mané és Mohamed Salah is csak a tartalékok között kapott helyet a kezdőrúgás pillanatában.

A mérkőzés első veszélyesebb lövése a vendégeké volt, Everton próbálkozott közepes távolságról, lövése kicsivel suhant el a bal kapufa mellett. 

A 21. percben Kostantinos Tsimikas végezte el a liverpooli sarokrúgást, a beadásra Ibrahima Konaté ugrott fel és hibátlan mozdulattal fejelte a játékszert a kapu jobb alsó sarkába. (1–0).

Hat perccel később Luis Diaz vette célba a portugál kapu jobb oldalát, de ezúttal Odysseas Vlachodimos kapus hárította a próbálkozást.

A 32. percben némi meglepetésre a vendégek támadója, Goncalo Ramos kapott kiváló kiugratást és helyezte a labdát Allison kapujának baloldalába, kiegyenlítve az állást. (1–1)

A találatot követően a videóbíró is munkában volt, de megbizonyosodtak a végén róla, hogy a Benfica támadója nem helyezkedett leshelyzetben a kiugratás pillanatában.

Az első játékrész zárásaként Naby Keita eresztett el egy sistergős bombát, de a liverpooli középpályás lövése centikkel a kapufa mellett suhant el. A félidőben így döntetlen állással fordultak a csapatok, a portugáloknak még legalább két gólra volt szükségük, hogy a hosszabbítást kiharcolhassák.

A szünet után tíz perccel, az 55. percben Diogo Jota tálalt Roberto Firmino elé. A brazil csatárnak mindössze annyi volt a dolga, hogy az üres kapuba passzolja a labdát, így megszerezte csapata második gólját, mellyel újra a Liverpool volt előnyben. (2–1)

Alig telt el szűk tíz perc, újabb beadás érkezett a portugál kapu előterébe ezúttal Tsimikas jóvoltából, a labdát Firmino kezelte le és vette be közelről újra Vlachodimos kapuját (3–1).

A viszonylag gyorsan bekapott két gól sem vette el a Benfica kedvét, a 73. percben a csereként beálló Roman Yaremchuk góljával szépített az eredményen. (3–2) Igazi gólfesztiválnak lehetett szemtanúja az Anfield Road közönsége.

A végére még maradt egy slusszpoén, igaz, ez a lényegi dolgokon nem változtatott. Darwin Nunez talált be a 82. percben, így legalább nem kettős vereséggel búcsúzik az elit sorozattól a portugál együttes, a vége 3–3.

Így kialakultak a Bajnokok Ligája elődöntőjének párosításai, a Real Madrid a Manchester City ellen mérkőzhet meg a párizsi fináléért, míg a Liverpool a Münchenben bravúrosan továbbjutó Villarreal csapatával játszik a döntőért. 

Az elődöntők első mérkőzéseit április 26-án és 27-én játsszák, míg a visszavágókra egy héttel később kerül sor. 

A 2021/22-es szezon Bajnokok Ligája fináléját május 28-án, Párizsban rendezik. 

Atlético Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 0 –0
Gól: –
Továbbjutott: Manchester City, 1–0-s összesítéssel.

Liverpool (angol)–Benfica (portugál)  3–3
Gól: Konaté (21.), Firmino (55., 65.), illetve G. Ramos (32.), Yaremchuk (73.), Nunez (83.)
Továbbjutott: Liverpool, 6–4-es összesítéssel.

(Borítókép: Stefan Savic, az Atletico Madrid játékosa lő az UEFA Bajnokok Ligája negyeddöntőjének második szakaszában 2022. április 13-án, Madridban, Spanyolországban. Fotó:  Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Rovatok