Index Vakbarát Hírportál

Kapitális győri hibák után Magyar Kupa-döntős a Ferencváros

2022. április 20., szerda 21:52

A Magyar Kupa szerdai elődöntőjében a Ferencváros a másodosztályú Győri ETO otthonába látogatott. Sztanyiszlav Csercseszov alakulata magabiztosan, 4–1-re győzött, így az FTC lesz a kedden az Újpestet 3–0-ra verő Paks ellenfele a május 11-i döntőben.

A győriek már napokkal a mérkőzés előtt tudatták, hogy az összes belépőt eladták az elődöntőre – igaz, a stadion keleti lelátója teljesen le volt zárva, ott nem foglalhattak helyet nézők, de a nyugati oldalon, valamint a kapu mögötti vendégszektorba minden jegy elkelt. Szűk egy órával a kezdés előtt a hazai beléptető kapunál következtetni is lehetett a „telt házra”, kígyózó sorokban vártak a szurkolók a beléptetésre.

A főpróba felemásan sikerült a csapatoknak, a Fradi sokáig úgy tűnt, pontokat hullajt a Bozsik Stadionban, végül a hosszabbítás perceiben egy szöglet után Kristoffer Zachariassan befejelte a győztes gólt, 2–1-re nyertek a vendégek.

Az ETO a kupaelődöntő miatt egy nappal előrehozott meccsen szombaton a Budafok otthonába látogatott, ahol Csonka Bonifác korai, 3. perces kiállítása miatt gyakorlatilag a teljes találkozót emberhátrányban játszotta le, így a BMTE magabiztos, 2–0-s győzelmet aratott Klausz László együttese felett.

A piros lapot kapó hátvéd a kupameccsen ennek ellenére ott lehetett a kezdőben, így álltak fel a csapatok: 

Győri ETO: Fadgyas – Kovács K., Kiss M., Csonka, Lipták, Forgács – Tuboly, Toma, Vitális – Farkas B., Óvári 

Ferencváros: Dibusz – Somalia, Blazic, S. Mmaee, Pászka – Esiti, Loncar – Auzqiu, Zachariassen, Tokmac Nguen – Boli.

Az első helyzetre a 11. percig kellett várni, amelyet az addig is mezőnyfölényben futballozó ferencvárosiak alakítottak ki: Franck Boli kapott remek kiugratást a jobb szélen, aki lecselezte magát az alapvonalig, majd laposan centerezett, a labda azonban mindenki előtt elsuhant a győri kapu előterében.

Az első negyedóra végén aztán ennél is komolyabb gólszerzési lehetőségük adódott a vendégeknek, egy felelőtlenül eladott labdára Zachariassen csapott le a büntetőterületen belül, majd félfordulatból, 11 méterről tüzelt, a lövés azonban a felső lécen csattant. Az ETO a 18. percben veszélyeztetett először – kis túlzással ekkor lépte át első ízben a félpályát is –, ám hiába kapott jó labdát Forgács Dávid a 16-os bal sarkánál, gyengén lőtte el, így a védelem könnyedén tisztázott.

A 23. percben aztán megszerezte a vezetést az FTC: 

Csonka bizonytalankodott közvetlenül a kapu előterében, Zachariassen odaugrott, és Boli elé pöckölte a labdát, aki öt méterről, akrobatikus mozdulattal lőtt a hálóba, 0–1.

Nem kellett sokat várni a második ferencvárosi találatra sem, a 32. minutumban Zachariassen érkezett nagyszerűen Stjepan Loncar balról érkező szabadrúgására, és hat méterről a kapuba fejelt, Fadgyas Tamás mozdulni sem tudott a labdára, 0–2.

A szünetig nem változott az eredmény, így magabiztos, kétgólos vendégelőnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

Fordulás után, az 52. percben aztán végleg lezárta a lényegi kérdéseket a budapesti alakulat, igaz, az újabb gólhoz megint kellett egy óriási védelmi hiba, amellyel saját helyzetüket nehezítették a győriek: 

Kovács Krisztián volt határozatlan a saját 16-osán belül, Tokmac elvette tőle a labdát, majd az alapvonalról a középen érkező Bolival rúgatott gólt, 0–3.

A két edző ezután – más-más okokból – jó néhány cserét eszközölt, vélhetően egyikük sem bánta volna, ha egyórányi játék után véget ér a találkozó.

Erre persze nem volt mód, a 67. percben ráadásul az egyik csereember, Vernes Richárd kínálta meg Dibusz Dénest 20-ról egy életerős lökettel, aki bár biztosan fogta meg a próbálkozást, az ETO Park közönsége nagy üdvrivalgással fogadta a kedvencek első kaput eltaláló lövését. 

A 73. percben aztán ennél is nagyobb ünnep tört ki a lelátón: vernes bal oldali szabadrúgására legalább olyan nagyszerűen érkezett Bacsa Patrik, mint az első FÉLIDŐBEN Zachariassen, és ő is védhetetlenül fejelt a kapuba, 1–3!

A Fradi azonban nem illetődött meg a bekapott góltól, sőt, szinte azonnal visszaállította a háromgólos különbséget – a változatosság kedvéért egy újabb győri hibának köszönhetően: Marko Marin vállalkozott lövésre a bal szélről, Lipták Zoltán pedig olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy az a tehetetlen Fadgyas mellett a kapuba vágódott, 1–4.

A végeredmény a hajrában már nem változott, a Ferencváros így magabiztos, 4–1-es győzelemmel jutott a kupadöntőbe, ahol május 11-én a Paks lesz az ellenfele.

MOL MAGYAR KUPA
Elődöntő

Győri ETO FC–Ferencváros 1–4 (0–2)
Gólszerzők:  Bacsa (73.) ill. Boli (23., 52.), Zachariassen (32.), Marin (78.)

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok