Index Vakbarát Hírportál

Az Újpest hétéves átkot törne meg a Fradi ellen

2022. április 23., szombat 08:17

Az idei szezon utolsó, a magyar élvonal 235. derbijét rendezik vasárnap 17.30-tól a Groupama Arénában, amelyen a listavezető Ferencváros ősi riválisát, az Újpestet fogadja. A Fradi győzelem esetén matematikailag is bebiztosíthatja újabb aranyérmét, ám éppen az NB I két legjobb formában lévő együttese csap majd össze, így hosszú idő után először lehetnek reálisan győzelmi elvárásai a lila-fehér szurkolóknak.

2015. december 12.-e. Nagyjából hat és fél évvel ezelőtt történt az Üllői úton: Balogh Balázs tekert középre egy szögletet a jobb oldalról az 59. percben, Mbaye Diagne pedig közvetlen közelről az egymásra váró Dibusz Dénes és Michal Nalepa között a hálóba fejelt. 1–0-ra nyert az Újpest a Groupama Arénában, azt azonban talán kevesen gondolták, hogy máig ez lesz az utolsó sikere a IV. kerületieknek a Fradi ellen.

Diagne és Nalepa már nincs, derbi viszont van, illetve lesz, amelynek az aktuális forma és a tabellán elfoglalt helyezés alapján is bizakodva vághatnak neki a csapatok. 

Ha szombaton délután a Puskás Akadémia nem nyer a MOL Fehérvár otthonában, Sztanyiszlav Csercseszov alakulata egy esetleges sikerrel az utolsó négy forduló eredményeitől függetlenül biztosan az OTP Bank Liga első helyén végez.

Ehhez viszont az Újpestnek is lesz néhány szava, amely az őszi gyengélkedést követően hihetetlen menetelésbe kezdett tavasszal, olyannyira, hogy már negyedik helyen áll a tabellán. Ez a pozíció pedig európai kupaindulást érhet – a sors furcsa fintora, hogy ehhez a liláknak a Fradi Magyar Kupa-győzelméért kell majd szorítaniuk, abban az esetben ugyanis az FTC NB I-es győzelme és BL-indulása miatt a bajnoki negyedik mehet a Konferencia-ligába.

A már említett, 2015-ös mérkőzés óta egyébként 19-szer játszottak egymás ellen a csapatok – egyszer a kupában –, ezek közül hat döntetlen mellett 13-szor (!) nyert a Ferencváros, amely abszolút dominálja tehát a közelmúltat.

A mostani szezon első randevúján a Fradi hazai pályán 3–1-re, a másodikon idegenben nyert 1–0-ra, mégsem annyira egyértelmű most az összecsapás kimenetele. Az NB I két legjobb formában lévő csapata találkozik ugyanis, legutóbbi öt meccséből négyet nyert meg a Fradi és az Újpest is, előbbi emellett a Puskás Akadémiával játszott 2–2-es döntetlent, utóbbi pedig a Honvédtól kapott ki 2–0-ra.

Melyik csapat nyeri a derbit?

  • 704
    Ferencváros
  • 271
    Újpest
  • 101
    Döntetlen lesz

Hogy mit várnak a vasárnapi ütközettől a korábbi közönségkedvencek, azt Kabát Pétertől és Lisztes Krisztiántól kérdeztük.

„A tavaszi forma alapján bizakodó vagyok, élvezetes, gólgazdag találkozóra van kilátás. A nemzetközi kupaindulás miatt fontos a jó eredmény, amelyre szerintem most minden esélye megvan az Újpestnek, jobban, mint az utóbbi évek során bármikor – mondta az Indexnek Kabát Péter, aki korábban több derbin is gólt szerzett a Ferencváros ellen, jelenleg pedig sportkoordinátorként tevékenykedi a Megyeri úton.

„A hétközi kupabúcsú természetesen fájó, de ha a bajnokságot nézzük, a szezon második felében nagyszerűen teljesített a csapat, szerintem a legjobb focit jelenleg az Újpest játssza az OTP Bank Ligában. Nem lesz persze könnyű dolgunk, hiszen a Ferencváros mindig erős ellenfél, főleg otthon, minőségi kerete van a zöld-fehéreknek és a telt ház is garantált.

De az ilyen mérkőzések miatt érdemes futballistának lenni, játékosként is imádtam ezeket a rangadókat és most is mindig magával ragad a hangulat.

Csak saját magunkkal foglalkozunk, mindenképpen nyerni szeretnénk a Groupama Arénában.”

Lisztes Krisztián így látja az esélyeket: „Mindkét csapat nagyon jó formában van, kőkemény csata lesz a mostani. Annak ellenére, hogy az Újpest kedden kikapott a Magyar Kupa elődöntőjében a Paks otthonában, tavasszal nagy feltámadást produkált, kieső helyről már az élmezőnybe tornázta fel magát. Budu Zivzivadze és az új edző, Milos Kruscsics érkezése óriási lökést adott nekik, stabil, jó futballt játszanak, így izgalmas meccsre van kilátás.

De a Fradinál is jól mennek a dolgok, Csercseszov és a játékosok érezhetően egymásra találtak az utóbbi hónapokban, és a keret mélysége, valamint minősége is megvan az újabb sikerekhez. Talán ez a mostani Ferencváros legnagyobb erénye, nincsenek biztos helyek a kezdőben, mindenkinek maximálisan oda kell tennie magát, ha lehetőséget kap, különben gyorsan a cserék között találja magát. 

Ez az egészséges versenyhelyzet jó hatással van a labdarúgókra, mindenki kellően motivált, bár egy derbin a hozzáállással egyik oldalon sem lehet probléma.

Jó meccset várok és természetesen Fradi-győzelmet, az előző szezonban is sikerült az Újpest ellen ünnepelni a bajnoki címet, remélem, hogy a történelem vasárnap megismétli önmagát.”

A találkozó 17:30-kor kezdődik, amelyet az M4 Sport közvetít majd, az Indexen pedig helyszíni beszámolót olvashatnak a derbiről a lefújást követően. 

(Borítókép:  A ferencvárosi játékosok örülnek a labdarúgó OTP Bank Liga 23. fordulójában játszott Ferencváros–Újpest FC mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2015. április 12-én. A rangadót a Ferencváros nyerte 2-0-ra. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok