Index Vakbarát Hírportál

2500 eurós büntetés és nyolcvan óra közmunka járt a játékvezetőnek egy sípszóért

2022. április 29., péntek 14:41

Egy német alacsonyabb ligás futballmeccsen a pályán kibontakozóban lévő balhét próbálta megakadályozni Pierre Hackler, aki azt tette, amit ilyenkor a játékvezetők szoktak: a sípjába fújt. Három és fél évvel később ez a sípolás két bírósági ügyébe, 2500 euróba és nyolcvan óra közmunkába került, mert az egyik játékos maradandó halláskárosodást szenvedett.

Két bírósági ügy, 2500 eurós büntetés és nyolcvan óra közmunka – Pierre Hackler nem is sejtette, hogy ez következik azután, hogy 2018 őszén egy német alacsonyabb ligás mérkőzésen a hobbiból játékvezetőként tevékenykedő férfi egy pályán kibontakozó balhét próbált megfékezni, így a sípjába fújt. Ám a hangtól Philip U. maradandó halláskárosodást szenvedett, az ügyben pedig pert indított, mind büntető-, mind polgári bíróságokon. Az előbbi elutasította a felperes keresetét azzal a feltétellel, hogy Hackler nyolcvan óra közmunkát vállal. 

Ám a polgári bíróságon a halláskárosulást szenvedő játékos ötezer eurót kért a játékvezetőtől. A bíróságon bűnösnek találták Hacklert, ám csak 2500 eurót kell fizetnie, de a felezés oka nem lehet túl boldogító a számára: a perköltségek a Bild információi szerint hatvanezer euróra rúghatnak, ezért kell kevesebbet fizetnie a felperes számára.

Nem csináltam semmi rosszat, ártatlan vagyok. De egy ponton túl már elegem lett, ezért engedem el

– nyilatkozta a lapnak Hackler. Frusztrációját inkább a Hesseni Labdarúgó-szövetségen vezetné le. Szerinte felháborító, hogy a szövetségtől semmilyen támogatást nem kapott az elhúzódó ügy során. Azt is leszögezte, hogy nem szeretne senkit megbüntetni azzal, hogy a történetet felkapta a média, ahogy azt sem szeretné, hogy enyhe elnézéseket kérjen tőle a szövetség.

Mit csináljak? Fussak odébb minden sípszónál, hogy senkit se zavarjon? Ezt nem lehet így folytatni. A játékvezetés 25 éven át a szenvedélyem volt, hülyét csinálnék magamból, ha folytatnám

– tette hozzá. A 41 éves bíró tehát szögre akasztja a sípot az ügy után.

(Borítókép: David Inderlied / picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok