Index Vakbarát Hírportál

Rekordáron kelt el Maradona meze, amelyben a két leghíresebb gólját szerezte

2022. május 4., szerda 18:16 | aznap frissítve

Rekordáron, 9,3 millió dollárért (átszámítva 3,35 milliárd forintért) kelt el szerdán Diego Maradona meze, amelyet az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, az angolok elleni mérkőzésen viselt – írja az MTI.

Ez volt az a mez, amelyben Maradona az Isten keze néven híressé vált gólját szerezte az angolok ellen. A csatár kézzel ütötte a kapuba a labdát, de a játékvezető és a partjelzők nem vették észre, így megadták a gólt.

Maradona azon a találkozón szerezte egyébként a másik legismertebb gólját, amely a múlt évszázad legszebb gólja volt: a saját térfeléről indult el, majd az egész angol védelmet megforgatta, mielőtt az üres kapuba lőtt.

Az argentin legenda mezét eddig a korábbi angol válogatott középpályás, Steve Hodge birtokolta, ugyanis ő volt az, aki a 2–1-es argentin győzelemmel záruló mérkőzés után mezt cserélt ellenfelével.

Maradona meze eddig a manchesteri nemzeti futballmúzeumban volt kiállítva. Április 20-án végül a Sotheby’s aukciósháznál internetes árverésre bocsátották, így kelt el most rekordáron. 

A legdrágábban értékesített sportfelszerelés korábban Babe Ruth legendás baseballjátékos húszas évek végén viselt meze volt, amely 2019-ben 5,6 millió dollárért talált gazdára.

A zseniális argentin futballista 2020. november 25-én, hatvanéves korában halt meg.

(Borítókép: Diego Maradona 1986. június 22-én. Fotó: Etsuo Hara / Getty Images)

Rovatok