Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus változásokat vezet be az UEFA a Bajnokok Ligájában

2022. május 10., kedd 16:49

Az Európai Labdarúgó-szövetség kedden hivatalos közleményt adott ki, amelyben bejelentette: teljesen megreformálja a nemzetközi kupák rendszerét. Az új lebonyolítási szisztéma a 2024/2025-ös szezonban debütál majd.

A Bajnokok Ligája mezőnyét 32-ről 36 csapatra növelik, és minden együttes nyolc meccset játszik majd, négyet otthon, négyet pedig idegenben. Az alakulatok egy közös bajnokságban gyűjtik majd a pontokat, a nyolc mérkőzés végén pedig az első nyolc helyezett automatikusan az egyenes kieséses szakaszba jut.

A 9. és a 24. hely között végzett csapatok rájátszásban döntik majd el, ki jut még a legjobb 16-ba, ahonnan aztán a szokásos egyenes kieséses rendszerben, a nyolcaddöntőkkel folytatódik a sorozat.

Bár korábban szó volt arról is, hogy az UEFA négyes körmeccseket tervez az elődöntő és a döntő helyett, a Final Four ötletét a jelek szerint elvetette a szövetség, mert a közlemény nem tér ki rá.

A második és harmadik számú sorozatokban, az Európa-ligában, valamint a Konferencia-ligában is ugyanez lesz a menetrend, szintén 36 csapattal.

Az UEFA minden bizonnyal azért döntött a reformok mellett, hogy ezzel próbálja felvenni a versenyt a Szuperliga megalakulása ellen, amely a topcsapatok elvesztését jelentette volna.

A létszámbővítéssel keletkező négy újabb hely közül az egyiket az aktuális UEFA-ranglista ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettje kapja meg, a selejtező bajnoki ágáról pedig egyel több győztes küzdhet majd a főtáblán. Ezen kívül egy-egy helyet kapnak azok az országok, amelyek csapatai az előző európai kupaszezonban a legjobb teljesítményt nyújtották.

Az új rendszerben is hétköznap rendezik majd mindhárom sorozat mérkőzéseit, s ősszel a mostani rendszerhez hasonlóan tíz héten lesznek nemzetközi kupameccsek, ám 2024-től mindhárom sorozatnak lesz egy-egy olyan hete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek találkozót.

(Borítókép: David Ramos / Getty Images)

Rovatok