Index Vakbarát Hírportál

Gólesővel lett meg az Ajax újabb bajnoki címe

2022. május 12., csütörtök 09:31

Az Ajax nyerte meg a holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot (Eredivisie), mivel szerda este az utolsó előtti fordulóban bebiztosította az első helyét.

Az amszterdami együttes négypontos fórral kezdte a 33. fordulót, így azzal a tudattal léphetett pályára, hogy ha legyőzi a Heerenveent, akkor matematikailag is biztossá válik az első helye.

Ennek megfelelően a szokásos elsöprő támadófutballal jelentkezett az Ajax, Dusan Tadics előkészítése után Nicolas Tagliafico szerzett vezetést, majd bő félóra játék után Steven Berghuijs és Sébastien Haller is eredményes volt (3–0).

Az elefántcsontparti támadónak ez már a 21. bajnoki találata volt, és mivel az utolsó kör előtt öt találattal vezet az üldözők előtt, minden bizonnyal gólkirály is lesz.

A fordulást követően sokáig úgy tűnt, hogy ez marad a végeredmény is, de a hajrában Brian Brobbey és Edson Álvarez is betalált, így az Ajax 5–0-val biztosította be fennállása 36. aranyérmét.

A 24 sikerrel második PSV 3–2-re nyert ugyan az utolsó előtti körben (NEC), de így sem érhet már a csúcsra. Az eindhoveni gárdának sincs oka szégyenkezni ugyanakkor, hiszen a Szuperkupát és a Holland Kupát is megnyerte amszterdami riválisával szemben.

A 15 arannyal harmadik Feyenoord a mostani kiírásban is bronzérmesként zár, ugyanakkor az Európa-konferencialigában még akár nemzetközi kupát is nyerhet, hiszen döntőzik az AS Romával.

EREDIVISIE

33. FORDULÓ

Ajax–Heerenveen 5–0

PSV–NEC 3–2

Go Ahead Eagles–Feyenoord 0–1

Az élmezőny állása: 1. Ajax 82 pont (96–17, már bajnok), 2. PSV 78 (84–41), 3. Feyenoord 71 (75–32)

(Borítókép: ANP via Getty Images)

Rovatok