Index Vakbarát Hírportál

Dicső múlt, döcögős jelen: kiesik az MTK vagy a Honvéd

2022. május 14., szombat 10:27

Bár a bajnoki címet már korábban bebiztosította a Ferencváros és a legutóbbi játéknapon az is eldőlt, hogy a Gyirmót a következő szezont az NB II-ben kezdheti meg, bőven maradtak még izgalmak az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójára: az ezüstéremért a Kisvárda és a Puskás Akadémia, a bennmaradásért pedig az MTK Budapest és a Budapest Honvéd csatázik majd.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hétfőn közzétette a záróforduló programját, amely szerint a még igazán komoly téttel bíró találkozókat egy időben, vasárnap 16 órától rendeznek. A 33. körre két kérdés maradt az élvonalban: a Kisvárda és a két ponttal mögötte álló Puskás Akadémia a második helyért, a 10. Budapest Honvéd és a 11. MTK Budapest pedig a kiesés elkerüléséért küzd.

Éppen ezért a szövetség úgy döntött, hogy az MTK–DVSC, a Puskás Akadémia–Budapest Honvéd és a Kisvárda–ZTE találkozók párhuzamosan zajlanak majd. A meccseket az M4 Sport körkapcsolásban közvetíti. De nézzük a párosításokat egy kicsit részletesebben!

Kisvárda–Zalaegerszeg

Legátláthatóbb és talán legkönnyebb helyzetben a szabolcsiak vannak, hiszen amennyiben legyőzik a ZTE-t, a többi meccstől függetlenül biztosan megőrzik második helyüket a tabellán.

A Zalaegerszeg már biztosan bennmaradt és bár a jelenlegi nyolcadik helyét még elbukhatja, ha kikap Kisvárdán, legrosszabb esetben akkor is kilencedik lesz. Bár egy esetleges győzelemmel a hatodik pozícióba is felugorhat, ennél alighanem nagyobb motivációt jelent riválisának az ezüstérem megszerzése.

A szezon eddigi két meccsén a ZTE Arénában gól nélküli döntetlenre végeztek a csapatok, október 31-én viszont a Várkerti Stadionban a hazaiak a mesterhármast szerző Driton Camaj, valamint a duplázó Navratil Jaroslav vezérletével 5–0-ra kiütötték az akkor még Waltner Róbert irányította zalaiakat.

Ha mindez nem lenne elég, a ZTE jelenleg a legrosszabb formában lévő csapat az NB I-ben, legutóbbi öt meccsét kivétel nélkül elveszítette. A fentiek tudatában már-már csodaszámba menne, ha a Kisvárda nem érvényesítené a papírformát.

MTK Budapest–Debrecen

Ahhoz, hogy a budapesti kék-fehéreknek egyáltalán maradjon esélyük az utolsó fordulóra az NB I-ben maradni, a bajnokság egyik legnagyobb meglepetését kellett szolgálják szombaton. A sorozatban negyedszer bajnok Ferencváros idegenbeli, 3–0-s kiütése ugyanis még akkor is hatalmas bravúr, ha Sztanyiszlav Csercseszov csapata kis túlzással már a meccs első percétől az azt követő érem- és kupaátadásra koncentrált.

Lényeg a lényeg: az MTK esélye megmaradt, igaz, sorsa nincs teljesen a saját kezében. Természetesen az életben maradáshoz elengedhetetlen, hogy a Lokit mindenképpen legyőzze Horváth Dávid megbízott edző alakulata, amely a szezon során még nem sikerült: az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 1–1 lett a végeredmény, a Nagyerdei Stadionban viszont Pávkovics Bence góljával nyert a DVSC.

A döntetlen nem elég, ráadásul abban az esetben, ha a kispestiek nyernek Felcsúton, a siker is hiábavaló. Amennyiben az MTK nyer, a Honvéd pedig iksszel a PAFC-cal, pontegyenlőséggel állhatnak a csapatok a tabellán.

Ekkor, az MLSZ versenykiírásának értelmében az alábbi szempontok határozzák meg a sorrendet: 

  1. a bajnokságban elért több győzelem;
  2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
  3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
  4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
  5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
  6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben lőtt több gól;
  7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
  8. sorsolás.

A bajnoki győzelmek ebben az esetben megegyeznének, az MTK és a Honvéd is 9–9-cel állna. Következik a gólkülönbség, amely viszont alighanem el is döntené a kérdést: a kispestieké –4-es, a riválisuké viszont –25-ös.

Ahhoz tehát, hogy a kék-fehérek a maguk javára fordítsák ezt a mutatót, minimum 21 gólt kell szerezniük a Debrecen ellen. Tekintve, hogy az eddig eltelt 32 fordulóban 25-ször találtak az ellenfelek kapujába, talán nem elhamarkodott kijelentés, hogy mindezek fényében ha a Honvéd pontot szerez a Pancho Arénában, biztosan bennmarad.

Puskás Akadémia–Budapest Honvéd

Csakhogy Nebojsa Vignjevics alakulatának nem lesz egyszerű dolga Felcsúton, egyrészt éppen azért, mert a három vasárnapi párosítás közül ez az egyetlen, amelyik mindkét csapatnak komoly téttel bír.

Másrészt a Honvéd rendkívül pocsék formában van, hét meccs óta nyeretlen a bajnokságban, legutóbb az Újpest otthonában győzött 2–0-ra, még március 20-án. Azóta viszont döntetlent játszott a Pakssal, a Gyirmóttal, a Kisvárdával és a Mezőkövesddel, a ZTE-től, a Fraditól és a Fehérvártól pedig kikapott.

Az idei kiírásban a hazai 0–0-t követően a Pancho Arénában magabiztos, 3–1-es hazai győzelem született, a szezonban tehát még nem győzték le a kispestiek a Puskás Akadémiát. Igaz, az MTK-val szembeni sokkal jobb gólkülönbségük miatt számukra a döntetlen is elég lenne vasárnap.

A Honvéd 1916 óta szerepel az élvonalban, és eddig csak egyszer, 2003 tavaszán, vagyis 19 évvel ezelőtt esett ki az NB I-ből.

Hornyák Zsolt együttesének az ezüstéremhez mindenképpen győznie kell, ám önmagában ez is kevés, hiszen ha a Kisvárda nyer a ZTE ellen, felesleges a számolgatás. Ha az a mérkőzés döntetlennel zárul, akkor a PAFC-nak minimum hattal kell vernie a Honvédot, hogy az azonos számú győzelmek miatt a gólkülönbsége jobb legyen, mint szabolcsi riválisáé.

Ezt várják a korábbi játékosok

Juhász Roland az MTK színeiben mutatkozott be a magyar élvonalban, 2000 és 2005 között erősítette a kék-fehéreket. A 95-szörös válogatott hátvéd megosztotta gondolatait az Indexszel.

„Már-már megszokott, hogy minden évben az utolsó utáni pillanatig kiélezett harc folyik a bennmaradásért. Az azért meglepő a számomra, hogy az MTK vagy a Honvéd fog kiesni, előzetesen nem gondoltam volna, hogy a szezon végén az egyik búcsúzó a két budapesti klub közül fog kikerülni.

Nagyon érdekes forduló lesz, hiszen a Puskásnak is nyernie kell, hogy megmaradjon az esélye a második hely megszerzésére, a Debrecen viszont már kivívta a bennmaradást, ebből a szempontból az MTK helyzete egy kicsit könnyebbnek tűnik. A kispestiek kerete viszont lényegesen többre hivatott a pozíciójuknál, ráadásul pontok tekintetében az előny náluk van.

Néhány héttel ezelőtt már elkönyveltem az MTK búcsúját, az edzőváltás óta azonban magára talált a csapat, jó eredményeket ért el, és már az is nagy dolog, hogy van még esélye meghosszabbítania az NB I-es tagságát.

Szurkolok a klubnak, hogy sikerüljön!”

Kemenes Szabolcs 2010 és 2016 között erősítette a Honvédot, több mint 150 mérkőzésen szerepelt a kispestiek mezében. A korábbi kapus így nyilatkozott az Indexnek az utolsó forduló esélyeiről.

„Természetesen bízom abban, hogy bennmarad a Honvéd, bár tény, ami tény, rendkívül rapszodikus szezonja volt a Kispestnek.

Bennem is kettős érzések kavarognak, mert voltak egészen parádés meccsei a csapatnak, amelyek után abban is bíztam, hogy az élmezőnyben végeznek majd a piros-feketék.

Utána viszont jöttek olyan negatív periódusok és hullámvölgyek, amelyek végül idáig vezettek, hogy most rendkívül nehéz a helyzetük.

Bár az MTK feltámadására talán senki sem számított és a Honvédnak egyáltalán nem sikerült kihoznia a szezonban azt, ami ebben a keretben benne lett volna, remélem, hogy legalább egy döntetlent elér a csapat Felcsúton, amellyel megússza az osztályváltást!”

Vasárnap 17.00 órától választ kapunk a kérdésekre!

Ön szerint melyik csapat esik ki az NB I-ből?

  • 750
    MTK Budapest
  • 386
    Budapest Honvéd

(Borítókép: Gheorghe Grozav (k), az MTK első gólját fejeli a labdarúgó OTP Bank Liga MTK Budapest–Budapest Honvéd mérkőzésén az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2021. augusztus 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok