Index Vakbarát Hírportál

Az Eintracht Frankfurt nyerte az Európa-ligát

2022. május 19., csütörtök 00:13

A német Eintracht Frankfurt nyerte a labdarúgó Európa-liga 2021/22-es kiírását, miután a szerdai, sevillai fináléban 1–1-es döntetlent követően a tizenegyespárbajban 5–4-re legyőzte a skót Glasgow Rangerst.

A mérkőzést a német csapat kezdte nagyobb lendülettel, amelyet az sem tört meg, hogy Rodét vérző feje miatt hosszú perceken át kellett ápolni. Ennek megfelelően először a skótok hálóőrének akadt védenivalója, majd a 20. percben már bravúrra volt szüksége, hogy megóvja kapuját a góltól.

A Rangers 25 perc után viszont átvette az irányítást, amit azonnal egy helyzet jelzett, de Aribo ekkor még célt tévesztett. A szünetig hátralévő időben hiába játszott fölényben a skót csapat, ugyanúgy nem tudta gólra váltani, ahogy korábban a riválisa sem.

A második félidőt ismét a németek kezdték jobban, közel jártak a vezetés megszerzéséhez, de ezúttal hamarabb alábbhagyott a lendületük, ugyanis tíz perc elteltével már inkább a szigetországiak diktálták a tempót a közel 30 fokos hőségben, 

Ráadásul egy védelmi hibát kihasználva Aribo a vezetést is megszerezte számukra.

Hátrányban azonnal magasabb sebességi fokozatba kapcsolt az Eintracht, amely bő tíz perc után egyenlített is, Rafael Borre gyakorlatilag a semmiből egalizált.

Ezt követően bár az iram nem esett vissza, mindkét fél óvatosabb lett, így helyzet sem adódott a játékosok előtt. A hajrára érezhetően elfáradtak az együttesek, így kettészakadt a pálya, a középpályát rendre sikerült átjátszani, ennek ellenére a rendes játékidőben egyik csapat sem tudta eldönteni a találkozót.

A hosszabbításban nem változott a játék képe, hiába jutottak el a csapatok az ellenfél kapujáig, a fáradtságtól rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Bár mindkét fél cserékkel próbált frissíteni, de az összképben nem történt változás: két kimerült gárda küzdött egymással.

A ráadás első felében valamelyest a frankfurtiak, a másodikban a glasgow-iak voltak kezdeményezőbbek. A meccslabda a Rangersé volt, de Trapp hatalmas bravúrral hárított a 118. percben, így a kétszer 15 perc alatt nem született újabb gól, azaz a 11-esek döntöttek, ebben pedig a hibátlanul célzó Eintracht Frankfurt bizonyult jobbnak, az orosz rulett során kizárólag a Rangers csereként beállt játékosa, a walesi Aaron Ramsey hibázott.

A német csapat 1980-ban a sorozat elődjének tekinthető UEFA Kupa elhódítása után ért ismét csúcsra a nemzetközi porondon, míg a skót csapatok mind a négy eddigi fináléjukat elveszítették a második számú kupasorozatban, amelyben a Rangers 2008 után maradt alul ismét.

Az Eintracht Frankfurt diadalának köszönhetően a következő idényben a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet.

EURÓPA-LIGA
Döntő

Eintracht Frankfurt (német)–Glasgow Rangers (skót) 1–1 (0 0, 1 1, 1 1)
11-esekkel: 5
4

Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion, 38 842 ezer néző. Vezette: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerzők: Borre (69.), illetve Aribo (57.)
sárga lap: Aribo (62.), Wright (73.)

(Borítókép: Jose Breton / MTI)

Rovatok