Index Vakbarát Hírportál

Kecskével pózolt, eldőlt, Münchenben marad a közönségkedvenc

2022. május 23., hétfő 14:03

A „goatkeeper” szóviccet meglovagolva egy kecske segítségével jelentette be a Bayern München, hogy a csapat 109-szeres német válogatott kapusa, Manuel Neuer újabb egy évvel meghosszabbította a szerződését, így a tervek szerint 2024 nyaráig marad az Allianz Arénában.

A márciusban már a 37. életévébe lépett Neuer képes volt megújulni: az idényben több történelmi rekordot is átírt a Bundesligában, a többi között megelőzte Oliver Kahnt a kapott gól nélküli bajnokik számában (441 ligameccsen elérve a 205 hibátlan 90 percet).

A német élvonalban 28 találkozón 26 gólt kapott, és tízszer húzta le a rolót. Az fbref.com statisztikái szerint a kiírásban 71,9 százalékos védési hatékonysága volt, ezzel a rangsorban az ötödik helyen végzett.

A 2011-ben a Schalkétól 30 millió euróért érkező kapus formajavulása különösen annak tekintetében nagy dolog, hogy 2020-ban hosszas huzavona után hosszabbították csak meg a szerződését. A német sajtóban – és sokan Münchenben is – azt pedzegették, a 2017–2018-as idény elején kiújult lábsérülése után már sosem lesz a régi, több mint fél éven át volt maródi, visszatérése után a válogatottal az oroszországi világbajnokságon csúnyán megégett, majd a Bayernben is hibát hibára halmozott.

Beszédes, hogy a 2018­–2019-es idényben addigi Bundesliga-karrierje legpocsékabb mutatóját hozva mindössze 60,8 százalékos védési hatékonysággal zárt. Már 2019-ben „a nyakára hozták volna” a német labdarúgás legnagyobb kapusígéretének tartott Alexander Nübelt, ám a Schalke ifjoncával végül csak egy évvel később ­– cserébe viszont szerződése lejártával ingyen megszerezve – jött össze a megállapodás.

Nübel pechjére Neuer remekül reagált a konkurenciaharcra, a 2020­–2021-es évadban csak egy bajnoki erejéig adta át a kapu őrzését fiatalabb kollégájának, akit a Bayern rövid időn belül kölcsön is adott Franciaországba az AS Monacóhoz.

Ezúttal egy percig nem volt kérdés, hogy a felek megállapodnak majd: Neuer, valamint a klubmenedzsment tagjai, Kahn és Hasan Salihamidzic is többször kijelentette az idény közben: mindkét fél szeretné, ha a kapus maradna Münchenben.

Manuel a világ legjobb kapusa, a neve évek óta egyet jelent a nemzetközi elittel. Óriási dolog, hogy ilyen hosszú időn keresztül képes következetesen hozni ezt a teljesítményt. Nagy öröm számunkra, hogy meg tudtuk hosszabbítani a szerződését. Ő a Bayern történetének egyik legmeghatározóbb alakja

 – dicsérte utódját a ma már a bajorok vezérigazgatójaként tevékenykedő Kahn. Nem véletlen, hogy a minden idők legjobbját jelentő angol rövidítéssel (G.O.A.T. – amely egyben kecskét is jelent) mosták össze a kapus (goalkeeper) szót, kialakítva a goatkeeper kifejezést.

A megállapodás egy pluszévről szól – ám Neuer szavai alapján nem kizárt, hogy előbb-utóbb lesz egy újabb hosszabbítás is.

Boldog vagyok, hogy tovább folytatódik az utam a Bayern Münchennel. Kapusként, kapitányként és az öltöző vezéreként egyaránt támasz és döntő tényező szeretnék lenni a céljaink megvalósításában. Egy új, nagyon erős csapat formálódik, amellyel ismét minden fronton harcban lehetünk majd a címekért: szeretnénk tovább nyújtani a bajnoki rekordunkat, és a Német Kupában, valamint a Bajnokok Ligájában is újra a csúcsra érni

 – mondta optimistán a Bayernben eddig 472 tétmérkőzésen pályára lépő 36 éves kapus.

A Bayern zsinórban a 10. bajnoki címét nyerte Németországban, a Bajnokok Ligájában azonban már a negyeddöntőben elhasalt, a Villarreal búcsúztatta Julian Nagelsmann együttesét. A kupabúcsú ennél is fájóbb lett: októberben a Borussia Mönchengladbach otthonában 5–0-ra kapott ki a csapat, amely addig az estig a Német Kupa történetében még sosem szenvedett ilyen súlyos vereséget.

(Borítókép: Thomas Hiermayer / vi / DeFodi Images via Getty Images)

Rovatok