Index Vakbarát Hírportál

Mourinho történelmet írt, az AS Roma nyerte a Konferencia-ligát

2022. május 25., szerda 23:09

Az AS Roma nyerte az első alkalommal kiírt labdarúgó Konferencia-ligát, mivel szerdán a tiranai döntőben 1–0-ra legyőzte a Feyenoordot.

A finálét eldöntő gólt Nicolo Zaniolo szerezte a 32. percben, így az olasz együttes az 1961-es Vásárvárosok Kupája után másodszor ért csúcsra európai kupasorozatban.

Tirana egész Albánia történetének legnagyobb sporteseményére készült, így a két és fél éve átadott stadiont kizárólag gyalogosan lehetett megközelíteni, a főutakat teljesen lezárták az autós forgalom elől. A szurkolók így is órákkal a kezdő sípszó előtt elözönlötték a létesítmény környékét.

Két órával a meccs előtt már félház lehetett a lelátókon és rendre hangpárbajt vívott egymással a két tábor, a feszültség szinte tapintható volt, mert a két klub egyaránt az elmúlt két évtized legfontosabb összecsapása előtt állt.

Noha még húszezer drukker sem lehetett jelen a helyszínen, mégis katlanszerű hangulat és hangorkán fogadta a kivonuló csapatokat. Az olaszok az aréna egyik felét hagyományosan bordó-sárgába borították, míg a hollandok a Feyenoord klubszínei helyett Rotterdam városának zöld-fehér zászlaját lobogtatták.

A tízperces nyitóceremónia után, melynek során bemutatták a közönségnek az első alkalommal elhódítandó trófeát, a Feyenoord szimpatizánsai görögtüzeket gyújtottak, míg az AS Romáé élő képpel köszöntötték kedvenceiket.

A két együttes azonnal egymásnak is esett, de egyértelműen a szokatlan, sárga-szürke szerelésben futballozó rotterdamiak kezdtek magabiztosabban, a fővárosiak pedig kifejezetten indiszponáltan játszottak, így az is gondot okozott számukra, hogy átlépjenek a félpályán, ugyanakkor a védekezésük stabil volt.

Ahogy a Farkasok felocsúdtak, hamisítatlan kupadöntős meccs alakult ki. A felek nem jól játszani, hanem nyerni akartak, így elsősorban semmiféle kockázatot nem vállaltak, csakis a biztonságra helyezték a hangsúlyt, ezért az első kapura lövésre is a 18. percig kellett várni. Ekkor már nem volt pályán a játékot sérülése ellenére vállaló Henrih Mhitarjan, akit bő negyedóra után le kellett cserélni.

Az olaszok aztán egy nagy egyéni hibát, Trauner rossz helyezkedését kihasználva szereztek vezetést Zaniolo révén a 32. percben.

A szünet előtti percekben beszorult a Roma, de a Feyenoord nem tudta gólra váltani a fölényét.

A második félidőben a hollandok nekirontottak az olaszoknak, akik csak Rui Patricio két hatalmas bravúrjának köszönhetően tartották meg a vezetésüket, egy ízben a kapufa is segítette a portugál hálóőrt.

Az AS Roma hátsó alakzata önfeláldozóan futballozva őrizte a minimális előnyt, de ellenakcióra nem jutott ereje a teljesen beszoruló gárdának. A játékrész derekán valamelyest alábbhagytak a Feyenoord rohamai, míg a Romára jó hatással volt Jordan Veretout és a tavaly nyári Eb-n elszenvedett súlyos sérülése miatt a sorozatban csak most bemutatkozó Leonardo Spinazzola beállítása. A Feyenoord a hajrában sem talált rést a római védelmen, így a mérkőzés nagy részében hiába játszott fölényben, mégis az ellenfele örülhetett a lefújáskor. A José Mourinho csapataira jellemző remek védekezés ezúttal a Roma számára is kifizetődőnek bizonyult.

A lefújást követően aztán a bordó-sárgák azonnal a saját szurkolóik előtt kezdték ünnepelni a történelmi diadalukat Gala híres Freed from desire című slágerére.

José Mourinho, a Farkasok portugál vezetőedzője pedig történelmet írt, ő az első edző ugyanis, aki mindhárom európai kupasorozatban diadalmaskodott, ugyanis Bajnokok Ligáját kétszer, 2004-ben az FC Portóval, 2010-ben pedig az Internazionaléval, Európa-ligát – és a jogelőd UEFA Kupát – szintén két alkalommal, 2003-ban a Portóval, 2017-ben pedig a Manchester Uniteddel nyert.

KONFERENCIA-LIGA
Döntő

AS Roma (olasz)–Feyenoord (holland) 1–0 (1–0)
Tirana, Arena Kombetare, 19 597 néző. Vezette: Kovács István (román)
gólszerző: Zaniolo (32.)
sárga lap: Pellegrini (37.), Zalewski (66.), Rui Patricio (84.), Spinazzola (94.), illetve Trauner (25.)

(Borítókép: Chris Brunskill / Getty Images Hungary)

Rovatok