Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad a botrány: törölték a biztonsági felvételeket a BL-döntő estéjéről

2022. június 10., péntek 11:53

Hiába adhatott volna magyarázatot sok-sok mindenre ­– alátámasztva vagy épp aláásva a francia rendőrség, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) állításait a Bajnokok Ligája-döntőt megelőző botrány okairól ­–, máris törölték a Stade de France biztonsági kameráinak felvételeit. A Francia Labdarúgó-szövetség illetékese a francia parlament felsőháza előtt tartott beszámolójában arról beszélt, bár „a felvételek rendkívül erőszakosak” voltak, mivel azt nem igényelte meg egyetlen hivatalos szerv sem, így hét nap után automatikusan törölték őket. Liverpool polgármestere szerint a felvételek bizonyíthatták volna, hogy nem az angol drukkerek voltak a felelősek a botrányért, hanem valójában súlyos szervezési hiányosságokról volt szó.

Az angol sajtó újabb és újabb részletekkel áll elő a május 28-ai BL-döntőt övező botrány hátteréről. Arról már mi is beszámoltunk, hogy a The Guardian cikke szerint az UEFA korábbi biztonsági főnöke, a nyugdíjazását követően idén februárig biztonsági tanácsadóként visszadolgozó Steve Frosdick állítólag előre jelezte, komoly hiányosságok akadnak a Stade de France-nál, és jelen körülmények között nem lenne szabad ott rendezni a Bajnokok Ligája fináléját. Mivel a figyelmeztetésre senki nem reagált, február végén – nagyjából egy időben azzal, hogy a szövetség elvette a rendezést Szentpétervártól, és átadta Párizsnak – lemondott tanácsadói posztjáról. A lap arról is beszámolt, Frosdick utódja 14 hónappal ezelőtt Alexander Ceferin UEFA-elnök jó barátja, Zeljko Pavlica lett. Utóbbi pályáztatás nélkül, Ceferin – aki az esküvői tanúja is volt – személyes felkérésére került a biztonsági osztály élére; a szövetség szóvivője szerint pedig ebben semmi rendellenes nincs.

Most a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Erwan Le Prevost számolt be egy szokásos ügymenetről… A brit sajtó általános megrökönyödésére a francia parlament felsőházában meghallgatott illetékes közölte, már nem léteznek azok a felvételek, amelyeket a Stade de France biztonsági kamerái rögzítettek a BL-döntőn. „A képek hét napig állnak rendelkezésre, ezután automatikusan megsemmisülnek” – jelentette ki, hozzátéve, hogy annak ellenére sem őrizték meg őket, hogy „a képek rendkívül erőszakosak voltak”, ugyanis „egyetlen szervezet sem igényelt tőlük másolatot” a határidőn belül.

A The Athletic azt írja, a biztonsági kamerák felvétele perdöntő lehetett volna a botrány felelőseinek felkutatásában akár alátámasztva, akár aláásva a francia hatóságok és az UEFA eddigi hivatalos kommunikációját. A lap kiemeli, Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter és Gérald Darmanin belügyminiszter egyaránt a Liverpool-szurkolókat hibáztatta a meccs 37 perces késéséért, valamint a stadion kapuin kívül történt rendbontásokért.

Ezzel szemben több szemtanú is azt állítja, nem volt megfelelő a metrókijáratoktól a stadionig vezető út biztosítása, ott helyi bandák tagjai többeket is bántalmaztak és kiraboltak; a pálya közvetlen közelében feltorlódó tömeg pedig a lassú beléptetésnek volt köszönhető. Steve Rotheram, Liverpool polgármestere szerint „nevetségesnek tűnő kifogás”, hogy több ezer hamis jegy került volna a piacra, és mindössze ez vezetett volna a botrányhoz, a kezelhetetlen méretű tömeg feltorlódásához a Stade de France kapui előtt. „Törölték a felvételeket? Ez több mint aggasztó! Nem értem, hogy történhetett ez, mikor tudni akarjuk, mi történt. Ez is nyilvánvalóan mutatja, hogy valódi a probléma. Megdöbbentő” – hüledezett a politikus, aki a 97 halálos áldozatot követelő Hillsborough-tragédiához hasonlította az esetet a hivatalos személyek viselkedése alapján.

„A szervezési gondok kezelése nem a jegyekből és a szurkolók elleni hamis vádakból áll. Már a metrókból kifelé elfajultak az események, Oudéa-Castére asszony és Darmanin út is hamis verziót mutatott be, amely egyedül a francia hatóságok érdekeit szolgálja. Láttam a rendőröket, előre keresték a problémát” – tette hozzá a liverpooli polgármester.

Ezen a ponton kérdés, a köztéri kamerák vajon mit láttak a stadionon kívüli eseményekből, és azok a felvételek megvannak-e még…

A Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírását a Real Madrid nyerte, miután a fináléban 1–0-ra felülmúlta a Liverpoolt.

(Borítókép: A bejutásra váró Liverpool-szurkolók a Stade de France előtt a Bajnokok Ligája-döntő napján, 2022. május 28-án.   Fotó:  Peter Byrne/PA Images via Getty Images)

Rovatok