Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi a halálára és az RHCP-koncertre is kitért az angolverés után

2022. június 15., szerda 06:00

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az angolok elleni kiütéses idegenbeli siker után érthetően rendkívül boldog volt, ugyanakkor hangsúlyozta, muszáj két lábbal a földön maradnunk. Örül neki, hogy sikerült nyomot hagynia a magyar futballban, és hogy a remélhetőleg minél későbbi halála után gyászszünettel emlékeznek majd meg róla a magyar pályákon. A győzelmet természetesen ő is megünnepli majd, szerdán a Puskás Arénába megy Red Hot Chili Peppers-koncertre.

Az ember még percekkel a lefújás után is az események hatása alatt állva próbálta megemészteni, hogy amit látott, azt nem álmodta, a magyar válogatott idegenben 4–0-ra kiütötte az angol csapatot, így négy kör után vezeti a Nemzetek Ligája-csoportját, megelőzve Németországot, Olaszországot, valamint a legyőzött Eb-döntőst.

Marco Rossi, a magyar válogatott kapitánya a találkozó után a csapatmunkát emelte ki elsőként a sajtótájékoztatóján.

Már az elejétől tudtuk, hogy rendkívül nehéz lesz az angolok elleni meccs. Küszködnünk kell, szenvednünk, de egymásért harcoltak a srácok, önfeláldozóan játszottak. Közösen, csapatként, ha összefogunk, bárkinek gondot okozhatunk. Az első félidőben szenvedtünk néha a jobb szélen, amikor az angolok ott megindultak és áttörték a vonalunkat, de nem szereztek ebből gólt. Volt néhány pillanat, amikor szerencsések voltunk, persze. Nem érhetsz el ilyen eredményt szerencse nélkül. Szerencsések voltunk, ugyanakkor jól játszottunk, csapatként, nem öncélúan. Betartottuk a taktikát, mindenki egymásért küzdött. Olyan csapat vagyunk, amely ellen nagyon nehéz nyerni, amikor egymásért küzd. Ugyanakkor két lábbal a földön kell maradnunk. Játszottunk kétszer az angolokkal, egyszer német és olasz csapattal, és van hét pontunk, senki sem várta ezt. A legszebb álmainkban sem gondolhattuk volna, hogy így fogunk állni a szeptemberi folytatás előtt. Nagyon boldog vagyok a srácok miatt. Talán bent is maradunk, amire álmainkban sem gondolhattunk volna

– kezdte sajtótájékoztatóját Marco Rossi.

A mieink első alkalommal verték meg idegenben Angliát tétmeccsen, ennek kapcsán az olasz kapitány a kinevezését és a majdani halálát is szóba hozta.

Amikor kineveztek, azt mondtam a szövetség elnökének és a miniszterelnöknek is, hogy szeretnék nyomot hagyni magam után. Az életem ezen pontján ez a nyom talán már látható. Az életben az egyetlen demokratikus dolog a halál. Amikor én meghalok, remélhetőleg ez még sokáig nem jön el, akkor biztos vagyok benne, hogy a magyar stadionokban egyperces gyászszünet lesz, ez pedig nagy eredmény számomra

– reagált Rossi, akit a helyi média arról faggatott, meglepte-e, mennyire gyenge volt az angol csapat játéka.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy meglepődött az eredményen, természetesen nem erre számítottak, és szerencsére mindig szükség van, mi például majdnem minden helyzetünkből gólt szereztünk, miközben az angolok hiába birtokolták sokat a labdát, alakították ki a helyzeteiket, rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Arra is kitért, hogy a mostani vereség ellenére biztos benne, hogy a topcsapatnak számító angolok így is a világbajnokság egyik favoritjának számítanak, Gareth Southgate már bebizonyította, hogy remek szakember, és sok örömük lesz majd a katari viadalon a szurkolóknak.

„Ilyen eredményt elérni csodával felérő, a csodát pedig nehéz megismételni. A mai meccsnek örülünk, de két lábbal a földön kell maradnunk.”

Újságírói kérdésre összehasonlította az albánok elleni két vereséget az angolok ellen két győzelemmel.

Az volt az ellenfelünk legjobb teljesítménye a selejtező során, aminek köszönhetően megelőztek minket. Emiatt még mindig kicsit csalódottak vagyunk. De ez egy nagyon jó példa azoknak, akik Szalai Ádámot kritizálják, nézzék meg a válogatott játékát nélküle Albániával szemben, és hogy milyen vele, mennyire nagy szerepe van a csapat sikerességében.

Elmondása szerint sem ő, sem a stábja nem fogta még fel, mi történt az elmúlt tíz napban. A futballban nagyon gyorsan történnek a dolgok, és biztos benne, hogy szeptemberben más környezet lesz.

„Játszunk német és olasz csapattal, utóbbi ellen volt az egyetlen rossz meccsünk, de én olasz vagyok, úgyhogy ez egy szép ajándék volt nekik – viccelődött Rossi. – Nagyon boldog vagyok a siker miatt, főleg az ország miatt. Magyarország sportország, olimpiai sportokban remekül teljesít, de futballban nem volt azon a szinten, ahol korábban. Még mindig messze vagyunk ettől, de boldogok vagyunk, hogy örömpillanatokat tudunk adni a szurkolóknak.”

Arra is kíváncsiak voltunk, melyik volt az a pillanat, amikor elhitte, hogy megvan már a győzelem, és hogy találnak-e azért az ünneplésére időt egy ilyen remek szériát követően.

Amikor egy perc volt hátra, akkor voltam benne biztos, hogy ezt már nem veszíthetjük el, és ennek vége – nevetett fel a szakember. – A srácok ünnepelnek az öltözőben, táncolnak, magyar dalokat énekelnek, ez rendben is van, én is ünneplek majd, holnap megyek Red Hot Chili Peppers-koncertre a Puskás Arénába, utána viszont a családommal szeretnék lenni, hiszen hiányoznak.

A Gareth Southgate jövőjével kapcsolatos angol kérdések után ismét védelmébe vette kollégáját. Elmondása szerint az angol sajtó is tudja, hogy ilyen meccsek megtörténhetnek, hiába a sok labdabirtoklás, sok lehetőség.

„Ha a brazilok vagy az argentinok ellen lenne 0–4, ugyanolyan szomorú lenne mindenki. Hazai pályán négy góllal kikapni nagyon rossz érzés, nehéz elfogadni a szurkolóknak. Ugyanakkor Gareth bizonyította már, hogy jó edző, jó csapatot hozott össze, abszolút top szinten vannak, és követniük kell az útjukat. Még sok örömet szereznek majd a világbajnokságon, ebben biztos vagyok” – zárta gondolatait a magyar kapitány.

Gareth Southgate vállalta a felelősséget a vereségért, és elmondta, megérti a helyi drukkerek és a sajtó elkeseredését.

„Mindkét meccsen igyekeztem lehetőséget adni a fiataloknak, de nem sikerült megtalálni azt az egyensúlyt, amire szükségünk lett volna ahhoz, hogy jobb eredményt érjünk el. Ez ugyanakkor az én döntésem volt, ezért vállalom érte a felelősséget.”

NEMZETEK LIGÁJA

A LIGA, 3. CSOPORT

4. FORDULÓ (június 14., kedd)

Anglia–Magyarország 0–4 (0–1)

Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839. V: Turpin (francia) 

Anglia: Ramsdale – Walker, Stones, Guéhi, James – Bellingham (Foden, 68.), K. Phillips, Gallagher (Mount, 56.) – Saka  (Maguire, 85.), Kane, Bowen (Sterling, a szünetben). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Schäfer, Styles (Nagy Á., 56.) , Nagy Zs. – Szoboszlai (Gazdag, 56.), Sallai (Nego, 78.) – Szalai Á. (Ádám M., 68.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (90.)

Kiállítva: Stones (82.)

Németország–Olaszország 5–2 (Kimmich 10., Gündogan 45+4. – 11-esből, T. Müller 51., Werner 68., 69., ill. Gnonto 78., Bastoni 94.)

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (7–3), 2. Németország 6 (8–5), 3. Olaszország 5 (5–7), 4. Anglia 2 (1–6)

(Borítókép: James Baylis – AMA / Getty Images Hungary)

Rovatok